«Aκατανόητη είναι η επαναφορά του σχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ» στο τραπέζι και υποκρύπτει σχέδιο προετοιμασίας της πώλησης των υδροηλεκτρικών μονάδων» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ  Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας από το βήμα του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου της ΗΑΕΕ Energy Transition IV.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της εταιρείας σημείωσε πως οι ζημιές που παρουσίασε η ΔΕΗ δεν συνιστούν προάγγελο ολικής καταστροφής και υπογράμμισε ευθύς εξαρχής ότι ανεδαφικοί είναι οι ισχυρισμοί που θέλουν την ΔΕΗ να οδεύει προς τα «βράχια». Αντίθετα,  ξεκαθάρισε πως παρά τα αρνητικά φετινά αποτελέσματα, η ΔΕΗ θα επιστρέψει το 2019 σε κερδοφορία, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης για την λειτουργία της ΔΕΗ, μακριά από παρενέργειες και στρεβλώσεις που έχουν κοστίσει ακριβά στην βιωσιμότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. «Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η ΔΕΗ να λειτουργήσει ως ΑΕ απαλλαγμένη από την κρατική εξάρτηση που καταπνίγει κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία”.

“Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη”

“Άλλο κριτική άλλο καταστροφολογία” είπε σημειώνοντας ότι η κριτική είναι ευπρόσδεκτη. «Οι μέτοχοι της ΔΕΗ είναι οι μόνοι που δικαιούνται να έχουν παράπονα, έχουν κάνει υπομονή θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να τους ικανοποιήσουμε» σημείωσε. «Αρκετά έχουμε σταυρωθεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των οικονομικών αποτελεσμάτων, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι η ΔΕΗ δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά είναι εθνικό κεφάλαιο», σημείωσε.

Σε σχόλιο του για το άνοιγμα της αγοράς, ανέφερε πως είναι ανάγκη να αναζητηθούν άλλες φόρμουλες από μηδενική βάση σε συνεργασία με την Κομισιόν και την κυβέρνηση καθώς οι μέχρι τώρα πρακτικές περισσότερο σε κανιβαλισμό της αγοράς οδηγούν παρά πετυχαίνουν το σκοπό τους.

 “Ας μη βιάζονται οι Κασσάνδρες”

  Αναφερόμενος στο διαγωνισμό για τα λιγνιτικά σημείωσε ότι   η αποεπένδυση συντελείται σε μια περίοδο αρνητική για τα ορυκτά καύσιμα.

 «Ήδη επιλύσαμε κρίσιμα θέματα και εκκρεμότητες και οι σταθμοί έχουν καταστεί κερδοφόροι, ενώ είναι προ των πυλών η έκδοση των πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος. Ο λόγος ανήκει στους επενδυτές. Ελπίζουμε ότι θα υποβάλουν σοβαρές προτάσεις. Βλέπουμε ξανά το σύνδρομο της Κασσάνδρας μετά την αναβολή που ζητήθηκε από τους ίδιους. Δεν μπορούσαμε να πούμε όχι. Ας μη βιάζονται οι Κασσάνδρες».