ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αδύναμη ζήτηση για είδη πολυτελείας και η πολιτική αστάθεια αποδείχθηκαν καταστροφικές για τους μεγαλύτερους Γάλλους δισεκατομμυριούχους το 2024.
Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, η περιουσία των Bernard Arnault (LVMH), Françoise Bettencourt Meyers (L’Oréal SA) και François Pinault (Kering SA) μειώθηκε συνολικά κατά 70 δισ. δολάρια φέτος, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ.
Οι μετοχές των κολοσσών που ελέγχουν περιλαμβάνονται στους μεγάλους χαμένους του γαλλικού χρηματιστηρίου, με την ιδιοκτήτρια της Gucci, Κering, να χάνει το 41% της αξίας της.
Οι Κινέζοι αγοραστές έχουν επιβραδύνει τις δαπάνες τους τόσο για αγορές πολυτελών ειδών, από δερμάτινα ήδη μέχρι ρούχα διάσημων σχεδιαστών, όσο και για προϊόντα περιποίησης δέρματος.
Παράλληλα, η ασταθής πολιτική της Γαλλίας – συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης της κυβέρνησης του Michel Barnier αυτόν τον μήνα – έχει περιορίσει την διάθεση των επενδυτών για τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.
Την ίδια ώρα, ορισμένες εταιρείες του κλάδου, όπως η Gucci της Kering παλεύουν με νέα διοίκηση και στρατηγική.
Πλήγμα για τους Γάλλους μεγιστάνες
Οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας και καλλυντικών εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξέλιξη που εκτίναξε την περιουσία του ιδρυτή της LVMH, Bernard Arnault, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 1η θέση της κατάταξης των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Τώρα βρίσκεται στο Νο 5 και έχει χάσει μέχρι στιγμής πάνω από 31 δισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον περιλαμβάνεται στη λίστα των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.
Όσο για την κληρονόμο της L’Oreal, Bettencourt Meyers, ήταν επί μακρόν η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο και πέρυσι έγινε η πρώτη γυναίκα που έχει περιουσία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα έχει χάσει και τα δύο στέμματα.
Ο 88χρονος François Pinault, ο οποίος ίδρυσε τον κολοσσό Kering, δέχθηκε επίσης μεγάλο πλήγμα, με την περιουσία του να υποχωρεί κατά 64%, στα 22 δισ. δολάρια, από το υψηλό του Αυγούστου του 2021. Εξέλιξη που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα της μεγαλύτερης εταιρείας μόδας του ομίλου του, της Gucci.
Η μείωση του πλούτου του Pinault σημειώθηκε ενώ η Kering βρισκόταν υπό την εποπτεία του γιου του, Francois-Henri Pinault, 62 ετών. Ο οποίος εστίασε στα είδη πολυτελείας, περιορίζοντας την δραστηριότητα του ομίλου στον κλάδο λιανικής.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Kering παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την Gucci, η οποία έχει παρουσιάσει έντονες διακυμάνσεις.
Η οικογένεια Pinault κατέχει το 42% των μετοχών και το 59% των δικαιωμάτων ψήφου της Kering, οι μετοχές της οποίας κατέρρευσαν μετά από μια σειρά προειδοποιήσεων για τα κέρδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου ειδών πολυτελείας, μόλις πριν από δύο χρόνια θεωρούνταν ως οι εναλλακτικές λύσεις της Ευρώπης απέναντι στις μετοχές των κολοσσών της τεχνολογίας, των λεγόμενων Magnificent Seven (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla) της Wall Street.
Οι ισχυροί του κλάδου πολυτελείας
Η επιβράδυνση δεν έπληξε εξίσου όλες τις εταιρείες του κλάδου ειδών πολυτελείας.
Οι πωλήσεις της Hermes αυξήθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς τα προϊόντα της απευθύνονται στους πολύ πλούσιους πελάτες, των οποίων οι δαπάνες τείνουν να είναι πιο ανθεκτικές.
Στην λίστα της Saxo Banque France με τους κερδισμένους και του χαμένους του 2024, περιλαμβάνονται τόσο οι μετοχές της Hermes που έχουν σημειώσει άνοδο περίπου 18% από τις αρχές του έτους, όσο και αυτές της Kering, λόγων απωλειών τους.
Ο Andrea Tueni, επικεφαλής συναλλαγών πωλήσεων της Saxo Banque France, δήλωσε ότι τα υψηλά περιθώρια κέρδους της Hermes υποστηρίζονται από την υπεροχή και τη σπανιότητα των προϊόντων της, ενώ η ζήτηση για τις προσφορές της Gucci έχει μειωθεί και ότι οι πρόσφατες αλλαγές στη διοίκηση δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς.
Αχτίδα αισιοδοξίας
Ωστόσο, καθώς το έτος πλησιάζει στο τέλος του, αρχίζουν να διαφαίνονται αχτίδες αισιοδοξίας για τον ευρύτερο τομέα, με τους επενδυτές να επιδιώκουν να τοποθετηθούν ποντάροντας σε μία πιθανή ανάκαμψη.
Οι πωλήσεις στην Κίνα δεν επιδεινώνονται περαιτέρω, ενώ αυτές στις ΗΠΑ έχουν αναζωογονηθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC Holdings. Οι οποίοι θεωρούν ότι το τρίτο τρίμηνο είναι ο “πάτος” όσον αφορά τις απώλειες του κλάδου ειδών πολυτελείας.
Η πιθανότητα να έχουν περάσει τα χειρότερα για τον κλάδο έχει δώσει ώθηση σε ορισμένες μετοχές του κλάδου από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 Consumer Products and Services Index έχει αυξηθεί κατά περίπου 5% αυτόν τον μήνα, και βρίσκεται σε τροχιά καταγραφής της καλύτερης επίδοσης του από τον Φεβρουάριο.
«Η τεχνολογία πήρε το πάνω χέρι έναντι της πολυτέλειας φέτος, αλλά η πολυτέλεια μπορεί να επανέλθει κατά τη διάρκεια του 2025», δήλωσε η Ariane Hayate, διαχειρίστρια κεφαλαίων στην Edmond de Rothschild Asset Management. «Προβλέπω ανάκαμψη για τον τομέα από το δεύτερο εξάμηνο του 2025».
Διαβάστε επίσης:
Vinted: Η πλατφόρμα που αλλάζει τους κανόνες στις πωλήσεις μεταχειρισμένων αγαθών
Sexiest Speedmaster: Η εκτόξευση του ως Pilot
Η Louise Trotter είναι η νέα Creative Director της Bottega Veneta