• Business

    LVMH: Οι 15 δύσκολες ημέρες για τον Mr Louis Vuitton

    Bernard Arnault, πρόεδρος ομίλου LVΜΗ

    Bernard Arnault, πρόεδρος ομίλου LVΜΗ


    Το 2023 έχει αποδειχθεί για τον Μπερνάρ Αρνό, τον μεγιστάνα της πολυτέλειας και επικεφαλής της LVMH, μία πρόκληση. Η ιλιγγιώδης πορεία της εταιρείας του, η οποία τους προηγούμενους μήνες αψήφησε τον πληθωρισμό, εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης. Η ανάκαμψη της Κίνας αμφισβητείται, όπως και η δυναμική των αγοραστών της, που αποτελούν άνω του 30% των πωλήσεων για τους οίκους πολυτελείας, με τους επενδυτές που συνέρρεαν για να αγοράσουν την πολύτιμη μετοχή της LVMH έχουν γίνει πλέον πιο επιλεκτικοί.

    Η περιουσία του Αρνό επηρεάστηκε άμεσα από την πορεία της μετοχής και σαν να μην του έφταναν όλα αυτά, οι business του στο real estate καθυστερούν καθώς κάποιοι πλούσιοι κάτοικοι του Μπέβερλι Χιλς μπλοκάρουν τα σχέδιά του για την ανέγερση ενός νέου Cheval Blanc στην περιοχή.

    Η βουτιά της μετοχής

    Μέσα στις προηγούμενες ημέρες η μετοχή της LVMH έχασε πάνω από 7% των κερδών της. Είχε προηγηθεί ένα εντυπωσιακό ράλι 32% από τον Ιανουάριο που έφτασε τη μετοχή στα 904 ευρώ και τη χρηματιστηριακή αξία της LVMH άνω των 500 δισ, δολαρίων.

    Ο Αρνό πέτυχε ένα εκπληκτικό ρεκόρ για ευρωπαϊκή εταιρεία, καθώς η LVMH ήταν η πρώτη που έσπασε το φράγμα των 500 δισ. δολαρίων και μπήκε στη δεκάδα με τους αμερικανικούς κολοσσούς με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

    Όλα αυτά μέχρι το τρίτο δεκαήμερο Μαΐου, στο οποίο οι ευρωαγορές άρχισαν να έχουν τους πρώτους κλυδωνισμούς. Οι μετοχές των LVMH, Gucci και Hermes έκαναν βουτιά και έχασαν μέσα σε δύο ημέρες πάνω από 60 δις δολάρια.

    Αφορμή υπήρξε μία έκθεση της Deutsche Bank, η οποία προειδοποίησε ότι οι επενδυτές θα γίνουν πολύ πιο επιφυλακτικοί όσο παραμένει η ανησυχία για επιβράδυνση της οικονομίας. Ήδη τα πρώτα προβλήματα είχαν παρουσιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες για τους οίκους πολυτελείας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι εξασθενεί η ζήτηση σε ΗΠΑ και Κορέα.

    O Αρνό σύμφωνα με τo Bloomberg θα βρεθεί στην Κίνα τις επόμενες ημέρες σε μια απόπειρα να εδραιώσει την ισχύ του brand του, στη δυναμική αγοραστική δύναμη των Κινέζων, κυρίως των εφήβων, της λεγόμενης γενιάς Ζ, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό των συνολικών πωλήσεων της LVMH.

    Έχασε την πρώτη θέση

    Η βουτιά στη μετοχή, παρά την ανάκαμψη των τελευταίων ημερών, μακριά όμως από τον στόχο των 900 ευρώ, οδήγησε τον Αρνό στο να χάσει μία ακόμη  πρωτιά. Πριν λίγες ημέρες, Ο CEO της Τesla, Έλον Μασκ ξεπέρασε τον μεγιστάνα και κατέκτησε και πάλι την πρώτη θέση στο Bloomberg Billionaires Index, της λίστας με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

    O Γάλλος δισεκατομμυριούχος «έκλεψε» την πρώτη θέση από τον Μασκ τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η βιομηχανία τεχνολογίας αντιμετώπιζε δυσκολίες, ενώ η αγορά ειδών πολυτελείας έδειχνε ανθεκτική απέναντι στον πληθωρισμό. Η δυναμική είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης έδωσε και πάλι ώθηση στις μετοχές τεχνολογίας μέσα στο 2023 και οδήγησε τον Μασκ στο να αυξήσει την περιουσία του κατά 55,3 δισ. δολάρια.

    Το δημοψήφισμα στο Μπέβερλι Χιλς

    Το κερασάκι για τον 74χρονο μεγιστάνα ήταν μία διαμάχη των κατοίκων του Μπέβερλι Χιλς για την ανέγερση ενός ακόμα από τα εμβληματικά ξενοδοχεία του Αρνό, το Cheval Blanc.

    Τα εντυπωσιακά καταλύματα στο Παρίσι και σε εξωτικά θέρετρα δεν συγκίνησαν κάποιους κατοίκους του Μπέβερλι Χιλς, οι οποίοι έφτασαν μέχρι το δημοψήφισμα για να μην καταφέρει ο Γάλλος μεγιστάνας να χτίσει ένα ακόμα πολυτελές ξενοδοχείο στην περιοχή τους.

    Τελικά, ο Αρνό έχασε τη μάχη –για την ώρα- στον πόντο. Μόλις 80 παραπάνω κάτοικοι, περίπου 1%, ψήφισε ότι δεν θέλει το ξενοδοχείο, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει υπερβολικό θόρυβο και κίνηση στη γραφική συνοικία του Μπέβερλι Χιλς.

    Διαβάστε επίσης:

    Πού να επενδύσετε 100.000 δολάρια αυτήν τη στιγμή

    UBS: Πιθανή καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου

    Βίκτωρ Ρέστης: «Ο ουρανός δεν είναι το όριο για εμάς», αλλά συγκεντρώνει συνεχώς με τις δράσεις του τα φώτα της δημοσιότητας

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ