Για επιλεκτική και αποσπασματική ανάγνωση της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία «απαλλάσσει» την Coca Cola από την καταβολή τελών για την χρήση του Παρθενώνα σε διαφημιστική της καμπάνια κάνει λόγο ο επικεφαλής της Λουξ, Γιάννης Μαρλαφέκας, τονίζοντας πως η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού που ακολούθησε θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτική και να παραθέτει όλη την αλήθεια.

Ο κ. Μαρλαφέκας, μιλώντας στο mononews.gr και έχοντας μελετήσει τη γνωμοδότηση, υποστηρίζει πως υπάρχουν σημεία που εσκεμμένα δεν φωτίστηκαν. Επισημαίνει πως η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου αναφέρει ρητά (στην παράγραφο υπ’ αριθμ. 34 της γνωμοδότησης)* πως η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού οφείλει να εφαρμόσει την υπουργική απόφαση που προβλέπει την επιβολή τελών για αναπαραστάσεις μνημείων για όσο διάστημα μετά τις 4 Ιουλίου 2019, -οπότε και εκδόθηκε η υπουργική απόφαση-, η Coca Cola έκανε χρήση των συλλεκτικών μπουκαλιών με τον Παρθενώνα.

Σπεύδει, μάλιστα, να πει πως το υπουργείο Πολιτισμού θα έπρεπε να καλέσει την πολυεθνική να εξηγήσει πώς κινήθηκε μετά τις 4 Ιουλίου, όταν συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να καταβάλλει τέλη για τα εκατομμύρια φιάλες που κυκλοφόρησε στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργική απόφαση που προβλέπει τέλη για αναπαραστάσεις μνημείων εκδόθηκε από την τέως υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η νέα υπουργός, Λίνα Μενδώνη, μετά τον σάλο που προκάλεσε η διαφημιστική καμπάνια της Coca Cola και τις καταγγελίες περί απώλειας εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της μη εφαρμογής της απόφασης Ζορμπά, αλλά και όσα ειπώθηκαν περί ανοχής της σημερινής πολιτικής ηγεσίας προς την Coca Cola, αποφάσισε να απευθύνει σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Νέα επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού

Ο επικεφαλής της Λουξ σημειώνει πως μέσα στις επόμενες μέρες από κοινού με την διοίκηση της ΕΨΑ σκοπεύουν να επιδώσουν επιστολή στην νυν υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με την οποία θα επισημαίνουν πως το υπουργείο, βάσει της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχει λάβει μια «άτυπη εντολή» να διερευνήσει κατά πόσο η Coca Cola ξεπέρασε τον χρόνο που είχε δεσμευθεί ότι θα διαρκούσε η διαφημιστική καμπάνια και θα δηλώνουν έτοιμοι να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια του υπουργείου να εξακριβώσει δηλαδή τι ακριβώς συνέβη με τις συλλεκτικές συσκευασίες της Coca Cola μετά τις 4 Ιουλίου.

Όπως λέει ο κ. Μαρλαφέκας, οι δυο εταιρείες διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πολυεθνική έκανε χρήση των συλλεκτικών φιαλών για περισσότερο χρόνο από ό,τι αρχικά είχε διαβεβαιώσει το υπουργείο Πολιτισμού και πως οφείλει να καταβάλλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τέλη.

Κλείνοντας, ο γνωστός επιχειρηματίας σημειώνει ότι βιάστηκε να θριαμβολογήσει και να μιλήσει περί δικαίωσης, στηριζόμενη στην μονόπλευρη ανακοίνωση του υπουργείου και τονίζει πως πλέον η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν εναντίον της πολυεθνικής.

«Η ελληνική Δικαιοσύνη θα αποφασίσει πλέον ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο», λέει κλείνοντας.

Το σχετικό απόσπασμα:

* «Επιπλέον, και για λόγους πληρότητας της γνωμοδότησης, επισημαίνονται τα εξής: το από 7-11-2018 αίτημα της Α.G. ανέφερε ότι τα επίμαχα προϊόντα της C.C. επρόκειτο να κυκλοφορήσουν στην αγορά «για περιορισμένο χρονικό διάστημα» ώστε η από 20-11-2018 διαβεβαίωση της Υπηρεσίας αφορούσε σ’ αυτή και μόνο την περιορισμένη χρονικά κυκλοφορία. Όμως, αν τα επίμαχα προϊόντα κυκλοφόρησαν τελικά για διάστημα που η Υπηρεσία εκτιμά ότι υπερβαίνει το «περιορισμένο», δύναται και οφείλει αυτή, αφού προηγουμένως ενημερώσει σχετικά την C.C., να εφαρμόσει την Υπουργική Απόφαση για όσο διάστημα, μετά την 4-7-2019, κριθεί ότι ανήκει στον υπερβαίνοντα χρόνο. Και τούτο διότι, η κυκλοφορία των επίμαχων προϊόντων πέραν του αιτηθέντος «περιορισμένου χρόνου» δεν συνιστά συνέχιση ενέργειας στο πλαίσιο του από 20-11-2008 εγγράφου της Υπηρεσίας και, συνεπώς, υπόκειται στις ρυθμίσεις της Υπουργικής Απόφασης, η οποία ισχύει από τη δημοσίευση και έως την τυχόν διοικητική της κατάργηση».

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ