Τι θα γίνει με την παραγωγή των προϊόντων και τους εργαζόμενους

Κλείνει το εργοστάσιο της ιστορικής εταιρείας αλλαντοποιίας «Έδεσμα» στη ΒΙΠΕ Σίνδου με την παραγωγή να μεταφέρεται στη «ΝΙΚΑΣ» και τους εργαζόμενους στην «Αμβροσία».

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση «Έδεσμα» μαζί με την «Αμβροσία», η οποία αποτελεί επέκταση των δραστηριοτήτων της στον κλάδο παραγωγής έτοιμων σαλατών και φαγητών, εξαγοράστηκαν πρόσφατα από τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην επιχείρηση «Έδεσμα» εξέδωσε προ λίγων ημερών το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, απαιτώντας να μην γίνει ««καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης».

Από την πλευρά του ομίλου Σπύρου Θεοδωρόπουλου επεσήμαναν στο «TyposThes», απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση εργαζομένου, ενώ οι συμβάσεις παραμένουν οι ίδιες και η «Αμβροσία» αναλαμβάνει και το παρελθόν τους.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του το Σωματείο ανέφερε ότι η εργοδοσία ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι η επιχείρηση βάζει λουκέτο, «μια επιχείρηση που κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2020, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 43,03 εκατ. ευρώ». Ταυτόχρονα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι θα μεταφέρει ένα κομμάτι από αυτούς στην «ΑΜΒΡΟΣΙΑ», επιχείρηση την οποία εξαγόρασε ο όμιλος Θεοδωρόπουλου μαζί με το «ΕΔΕΣΜΑ» το Φεβρουάριο, τροποποιώντας την σύμβαση τους». Κατά το Σωματείο «η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η διοίκηση της εταιρείας αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους. Σήμερα είναι οι συνάδελφοι στο «ΕΔΕΣΜΑ» , αύριο μπορεί να είναι οποιοσδήποτε άλλος που δεν χωράει στα κέρδη τους».

Σημειώνεται ότι ο Σ. Θεοδωρόπουλος εξαγόρασε το 100% της εταιρείας αλλαντικών ΝΙΚΑΣ, στην οποία μεταφέρεται η παραγωγή της «Έδεσμα».

Όπως έχει γραφτεί οι επιχειρηματικές του κινήσεις διατρέχονται από το όραμα της δημιουργίας ενός ισχυρού ομίλου που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο των τροφίμων.

Η ιστορία της Έδεσμα

Η «Έδεσμα» είναι μια από τις παλιότερες εταιρείες στον κλάδο των τροφίμων και η πρώτη που παρασκεύασε αλλαντικά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στον δικτυακό τόπο της, η ιστορία της ξεκινά στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη του 1900, όταν ο Δημήτρης Γανιώτης ιδρύει το δικό του αλλαντοποιείο. Το 1914, μεταφέρει την έδρα της επιχείρησής του στη Θεσσαλονίκη. Το 1962 κτίστηκε το εργοστάσιο στην περιοχή Σφαγείων Θεσσαλονίκης. Αποκτά τον τίτλο “Διάδοχοι Δημητρίου Γανιώτη” και μετέπειτα μετατρέπεται σε ΑΕ με τον διακριτικό τίτλο “Αλλαντοποιία TITAN ΑΕ”. Τριάντα χρόνια αργότερα, η εταιρία επενδύει στην ανέγερση του σημερινού εργοστασίου στη ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης και δημιουργείται η νέα εταιρική ταυτότητα “ΕΔΕΣΜΑ”. Το 1991, η “ΕΔΕΣΜΑ” επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα παραγωγής έτοιμων σαλατών και φαγητών ιδρύοντας την “AMΒΡΟΣΙΑ” ΕΠΕ, το 1994 ολοκληρώνεται το δεύτερο και νεότερο εργοστάσιο στην ΒΙ.ΠΕ.Θ. όπου και στεγάζεται η νέα εταιρία, η οποία σήμερα κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της.

Διαβάστε επίσης

Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο mononews: Ποτέ δεν πείθεις κάποιον, που δεν θέλει να πουλήσει ένα μαγαζί