ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Την αποζημίωση των νοικοκυριών για το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί από το Δεκέμβριο του 2021 ως το Μάρτιο του 2022, ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας ουσιαστικά να επιστρέψει πίσω το μεγαλύτερο από το κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής για την περίοδο αυτή.
Συγκεκριμένα, θα δώσει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο με όριο στην έκτακτη αυτή αποζημίωση τα 600 ευρώ. Από την αναδρομική αυτή κάλυψη εξαιρούνται στην πράξη όσοι είχαν πολύ μεγάλες καταναλώσεις (κατά τεκμήριο μεγάλες κατοικίες κλπ.) καθώς και όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ το χρόνο.
Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι για μια κατανάλωση 2.210 KWh στο τετράμηνο, ή 552 KWh το μήνα, της οποίας το συνολικό κόστος είναι 616 ευρώ (παράδειγμα από λογαριασμό ΔΕΗ) και η ρήτρα αναπροσαρμογής 489 ευρώ, εφόσον το σπίτι είναι πρώτη κατοικία, ή πρώτη εξοχική κατοικία, ο φορολογούμενος μπορεί να αποζημιωθεί το 60% δηλαδή 293 ευρώ. Εφόσον βέβαια τα εισόδημα δεν ξεπερνά τα 45.000 ευρώ.
Για να φτάσει για κάποιον η αποζημίωση στα 600 ευρώ, θα πρέπει η κατανάλωση να είναι διπλάσια, ή 1100 KWh το μήνα.
Επιδοτήσεις και αποζημιώσεις: Σταθμίζοντας που θα μπει το πλαφόν
Επίσης, για τους επόμενους δύο μήνες επεκτείνεται η επιδότηση που δίνεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και για καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες τον μήνα με δέσμευση η οποία μένει να επιβεβαιωθεί ότι θα καλύπτεται για το τμήμα αυτό της κατανάλωσης, το 50% της επιβάρυνσης, καθώς και ότι θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες.
Στα πιο μακροπρόθεσμα δομικά μέτρα είναι το πλαφόν στη χονδρική τιμή ρεύματος ενώ θα γίνουν και στοχευμένες επιδοτήσεις στη λιανική σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και για συγκεκριμένες καταναλώσεις. Τα κεφάλαια που διαθέτει το κράτος για στήριξη του ενεργειακού κόστους, δηλαδή θα πρέπει να μοιραστούν σε επιδοτήσεις καταναλωτών και στην αποζημίωση παραγωγών ώστε να ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Το νέο σύστημα θα υλοποιηθεί από τον Ιούλιο με στόχο να μην επιτρέπει στις αυξήσεις του φυσικού αερίου να καθορίζουν την τιμή χονδρεμπορικής και τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο και πρακτικά σημαίνει έμμεσο πλαφόν σε χονδρική και λιανική ρεύματος. Κατ’ ουσίαν, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. αφού η τιμή χονδρεμπορικής θα είναι σταθερή και όταν το κόστος ρεύματος την ξεπερνάει, θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί ρεύματος από φυσικό αέριο.
Μένει να καθοριστεί σε ποιο επίπεδο θα μπει το πλαφόν στη χονδρική. Σημειώνεται ωστόσο ότι θα υπολογιστεί έτσι ώστε να καλύπτει το κόστος παραγωγής και θα αποζημιώνει τους παραγωγούς με υψηλό κόστος που θα προκαλείται από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο χαμηλά μπει το πλαφόν, τόσο υψηλότερες θα είναι οι αποζημιώσεις των παραγωγών. Η άσκηση είναι που θα μπει το πλαφόν, ώστε να μην εξαντληθούν τα κεφάλαια στις αποζημιώσεις για να δίνονται και επιδοτήσεις.
Με το σύνολο αυτών των ρυθμίσεων η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα καλυφθεί το 70-80% της αύξησης στην κιλοβατώρα που έχει προκύψει μετά το καλοκαίρι και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα.
Επίσης, αναμένεται το τελικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για να προχωρήσει η φορολόγηση κατά 90% των πρόσθετων συγκυριακών εσόδων των επιχειρήσεων παραγωγής ρεύματος.