ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τις διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής της Λιβυκής Αρχής Επενδύσεων Δρ Αλί Μαχμούντ και με οικονομικούς παράγοντες της Λιβύης (Libyan Businessmen Council, Privatization & Investment Board, Γενική Ένωση Επιμελητηρίων, Ένωση Βιομηχάνων Λιβύης, Γενική Εταιρεία Ηλεκτρισμού Λιβύης GECOL) ολοκληρώθηκαν οι σημερινές επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στην Τρίπολη, ο οποίος συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή.
Κατά τη συνάντηση με τον Δρ Αλί Μαχμούντ στην έδρα της Λιβυκής Αρχής Επενδύσεων, συμφωνήθηκε πως θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του συγκεκριμένου οργανισμού και του Enterprise Greece. «Πρόκειται να δούμε δυνητικά επενδύσεις λιβυκής προέλευσης στην Ελλάδα, αλλά και ελληνικές επενδύσεις στη Λιβύη. Και βεβαίως αυτό το οποίο έχουμε συμφωνήσει είναι ότι θα διαθέσουμε τεχνογνωσία υβριδική για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθόσον το ενδιαφέρον τους στρέφεται όχι μόνο στις παραδοσιακές επενδύσεις που αφορούν υδρογονάνθρακες, αλλά και το μέλλον το οποίο φέρνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Δρ Αλί Μαχμούντ, ο Κώστας Φραγκογιάννης.
Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό πως η Ελλάδα προτίθεται να προσφέρει τεχνογνωσία στη δημιουργία ενός αντίστοιχου οργανισμού με το Enterprise Greece προκειμένου να υποστηριχθούν οι λιβυκές επενδύσεις στο εξωτερικό, αλλά να φέρουν και ξένες επενδύσεις στη χώρα τους. Ανακοίνωσε ακόμα πως αποφασίστηκε τον Οκτώβριο, με αφορμή τη διεξαγωγή εμπορικής έκθεσης στη Λιβύη, «να δουλέψουμε» για να πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη επιχειρηματική αποστολή στη χώρα αυτή, με επιχειρήσεις από τους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, των κατασκευών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιατρικού εξοπλισμού.
Αναφερόμενος στη συνάντηση, τη χαρακτήρισε εποικοδομητική και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της συνεργασίας.
Παίρνοντας τη σκυτάλη ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννης Σμυρλής, εστίασε στη σημασία της συνεργασίας της Enterprise Greece με τη Λιβυκή Αρχή Επενδύσεων. «Είναι ένα fund το οποίο μπορεί να βοηθήσει σε οποιονδήποτε τομέα στη χώρα μας λόγω μεγέθους. Αυτό που τους λείπει είναι η τεχνογνωσία. Οπότε σε συνδυασμό με την Enterprise Greece μπορούμε πολύ εύκολα και να τους περάσουμε τεχνογνωσία, και να έρθουμε εδώ να τους εκπαιδεύσουμε, αλλά και να τους φέρουμε σε επαφή με μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν να κάνουν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή κατασκευές. Με κλάδους που έχουμε εμείς πλεονεκτήματα στη χώρα μας, και έτσι να περάσουμε στην οικονομική διπλωματία μέσω του Enterprise Greece» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Σμυρλής. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας και ο Κώστας Φραγκογιάννης έχουν κτίσει όλο αυτό τον καιρό μια αξιόπιστη περιφερειακή δύναμη, ευρωπαϊκή για την Ελλάδα».
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Λιβυκής Αρχής Επενδύσεων είπε πως ήταν χαρά και τιμή να υποδεχθεί την υψηλή ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών. «Εξετάσαμε τις δυνητικές ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Λιβύη για να προχωρήσουμε στην αξιοποίησή τους» ανέφερε ο Δρ Αλί Μαχμούντ. Επίσης, με τη σειρά του, ανέδειξε τη σημασία που έχει για τη Λιβύη και για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, η συμφωνία για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Libyan Investment Authority και του Enterprise Greece. «Θα εστιάσουμε την προσοχή μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» είπε δίνοντας το στίγμα του ενδιαφέροντος της λιβυκής πλευράς.
Μιλώντας για τη συνάντηση, είπε πως «νιώσαμε το πραγματικό ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς να πραγματοποιηθούν επενδύσεις τόσο στη Λιβύη όσο και στην Ελλάδα, και θα επενδύσουμε στη μελλοντική σχέση συνεργασίας».
Στη συνέχεια, η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, συναντήθηκε στην ελληνική πρεσβεία με οικονομικούς παράγοντες της Λιβύης (Libyan Businessmen Council, Privatization & Investment Board, Γενική Ένωση Επιμελητηρίων, Ένωση Βιομηχάνων Λιβύης, Γενική Εταιρεία Ηλεκτρισμού Λιβύης GECOL). Ειδικότερα, συζήτησαν για τον τρόπο λειτουργίας της λιβυκής αγοράς, καθώς και τα εμπόδια εισόδου, με έμφαση την ασφάλεια και τη γραφειοκρατία. Επιπλέον, συζήτησαν για την επικείμενη ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Λιβύη, τον Οκτώβριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Αναπληρωτής πρωθυπουργός Λιβύης: Ανάγκη να επανασυγκληθεί η Μεικτή Επιτροπή Συνεργασίας Ελλάδας-Λιβύης
Φραγκογιάννης από Λιβύη: Κοινή βούληση η προώθηση των οικονομικών, εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων
Δένδιας: Έσπασε ο πάγος, αλλά δεν έχει επέλθει καμία σημαντική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας