Υψηλού κόστους εξισώσεις με στόχο την ενεργειακή  επάρκεια  σε κάθε περίπτωση, πραγματοποιεί η κυβέρνηση με στόχο να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε συνθήκες προκύψουν τον Απρίλιο σε σχέση με το ρωσικό αέριο.

Η αύξηση των φορτίων LNG και η μεγαλύτερη συνεισφορά του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα ήταν οι πρώτες αντανακλαστικές αντιδράσεις στην προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος και η ανασφάλεια. Όμως η λειτουργία των λιγνιτών δεν είναι ανεξάντλητη και, πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς έχουν ορισμένες ώρες λειτουργίας και αποθέματα, και θα μας χρειαστούν και το καλοκαίρι…

1

Η περίοδος κρίσης επιτείνεται και κάθε επιλογή έχει κόστος και επανεξετάζεται με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στους κινδύνους και την επιβάρυνση κάθε απόφασης. Με δεδομένες τις συνθήκες αβεβαιότητας και τη σοβαρότητα της εξασφάλισης επάρκειας, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να αυξήσει το LNG και να μειώσει το λιγνίτη, αυξάνοντας την ετοιμότητά του σε κάθε ενδεχόμενο. Η κρίση  δοκιμάζει τα αντανακλαστικά των φορέων της αγοράς καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται  και η ανάγκη για ετοιμότητα είναι συνεχής.

To ΥΠΕΝ και το αυξημένο κόστος ακύρωσης των παραπάνω φορτίων LNG

Το Υπουργείο Ενέργειας επέλεξε τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες να  ζητήσει στους προμηθευτές αερίου να παραγγείλουν 6 παραπάνω φορτία LNG για Μάρτιο και Απρίλιο κόστους κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας όμως την ευθύνη για το κόστος ακύρωσης στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν και οι τιμές πέσουν.

Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει προειδοποιήσει εδώ και πολλές μέρες την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων ότι μπορεί να κλείσει η στρόφιγγα του ρωσικού αερίου και να διαταραχθεί ο ασφαλής εφοδιασμός της χώρας.

Γι αυτό και  έχει ζητήσει πέρα από τα προγραμματισμένα και τρία πρόσθετα φορτία LNG για τον μήνα Μάρτιο και τρία για τον Απρίλιο για κάθε ενδεχόμενο. Ωστόσο, στις υψηλά επίπεδα που έχει διαμορφωθεί η τιμή του φυσικού αερίου οι αγορές παραπάνω φορτίων εκτός από έξτρα κόστος,  δημιουργεί   κίνδυνο ζημιών αν οι τιμές  του αερίου αποκλιμακωθούν και τελικά πουληθούν σε χαμηλότερες τιμές.

Καθώς όμως η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας αποτελεί προτεραιότητα, η ΡΑΕ εισηγήθηκε στο ΥΠΕΝ με τροπολογία να καλυφθεί το επιπλέον κόστος για την ΔΕΠΑ και τους ηλεκτροπαραγωγούς(ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Elpedison) .

Η τροπολογία προβλέπει ότι το cancellation fee (τέλος ακύρωσης), θα χρηματοδοτηθεί από το Κράτος σε περίπτωση που το φορτίο έρθει αλλά δεν απορροφηθεί, με πόρους που εξετάζεται να προέλθουν από το ταμείο Ανάκαμψης.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κόστος ενδεχόμενης ακύρωσης για τη ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 4 εκτα. Ευρώ ενώ το συνολικό κονδύλι φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Περιορισμός στις εξαγωγές ενέργειας

 Οι έντονες διακυμάνσεις που επικρατούν στην αγορά ενέργειας, προκάλεσαν αύξηση των εξαγωγών ενέργειας πριν δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η κατανάλωση αερίου από τη Ρεβυθούσα.

Μετά από εισήγηση της ΡΑΕ για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξάντλησης των ακριβών αποθεμάτων LNG από τις εξαγωγές από τους ηλεκτροπαραγωγούς  αποφασίστηκε να γίνονται μόνο εξαγωγές ανά ημέρα και όχι οι ανά μήνα, ώστε να παρακολουθείται η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Περιορισμός και στη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων

Λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου αυξήθηκε το προηγούμενο διάστημα η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, χωρίς όμως να έχει αλλάξει το στρατηγικό σχέδιο με τις δεσμεύσεις της ΔΕΗ για συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων.

Αυτό σημαίνει ότι ο προγραμματισμός της ΔΕΗ δεν είχε προβλέψει τόσο αυξημένη συμμετοχή των λιγνιτικών, και ούτε οι ώρες λειτουργίας των 7 μονάδων της ούτε τα αποθέματα λιγνίτη ούτε η κατάσταση των μονάδων επιτρέπουν τη συνεχή  λειτουργία τους, η οποία  δημιουργεί σύμφωνα με πληροφορίες, «ανασφάλεια» στη ΔΕΗ,.

Με δεδομένο ότι οι λιγνιτικές μονάδες χρειάζονται όταν το σύστημα έχει  αυξημένες ανάγκες όπως το καλοκαίρι, το επόμενο διάστημα θα πρέπει αν χρησιμοποιηθούν με φειδώ…κάτι που σημαίνει ότι το ενεργειακό μείγμα θα στηριχθεί περισσότερο στο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ.