• Business

    Λιάσκας (Desquared): Πώς από τα €60.000 αρχικό κεφάλαιο έφτασε να αξίζει €20 εκατ.

    Βαγγέλης Λιάσκας, Ιδρυτής και CEO της Desquared

    Βαγγέλης Λιάσκας, Ιδρυτής και CEO της Desquared


    Το απόλυτο success story αποτελεί η Desquared των Βαγγέλη Λιάσκα και Χρήστου Κέκκου, καθώς από μια μικρή startup, που ιδρύθηκε το 2012 με αρχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, έφτασε να αξίζει 20 εκατ. ευρώ μόλις 11 χρόνια αργότερα.

    Όταν το 2012 οι κκ Λιάσκας και Κέκκος ίδρυαν τη εταιρεία software με πρώτη έδρα τον Άλιμο, σίγουρα ήθελαν να δημιουργήσουν μια εταιρεία η οποία θα δώσει κάτι διαφορετικό στην αγορά, νέες λύσεις και προϊόντα. Ρίχνοντας αρχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ κατανεμημένο σε 20.000 ονομαστικές μετοχές, αξίας 3 ευρώ η κάθε μία, έβαζαν πλώρη για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.

    Λίγους μήνες αργότερα, προχώρησαν στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά μόλις 20.000 ευρώ, ωστόσο το 2023 υπήρξε χρονιά σταθμός για αυτούς. Με απόφαση της ΕΓΣ που συνεκλήθη στις 24 Οκτωβρίου, εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 12.999 ευρώ, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ και τιμή έκδοσης υπέρ το άρτιο 747 ευρώ, δηλαδή συνολική τιμή διάθεσης 750 εκάστη, στην οποία και αγόρασε η Deutsche Telecom.

    Μετά την εξαγορά, τροποποιήθηκε και το ΔΣ της εταιρείας, καθώς προστέθηκε ως μέλος ο Singh Ahluwalia Kanwardeep, Managing Director της DT India. Πρόεδρος και CEO παραμένει ο Βαγγέλης Λιάσκας, Αντιπρόεδρος ο Χρήστος Κέκκος και η Παρασκευή Λιάσκα παραμένει ως μέλος του ΔΣ.

    Στα 8,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2022

    Μέχρι σήμερα η Desquared πρωταγωνιστεί στην αγορά, καθώς έχει αναπτύξει την πολύ γνωστή σε όλους εφαρμογή του Box και την πλατφόρμα Wave, ενώ συνεργάζεται με κορυφαία ονόματα της αγοράς όπως η Cosmote (Cosmote app), η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Κρητικός, και η Public.

    Η πορεία της εταιρείας κάθε χρόνο αξιοσημείωτη, με το 2022 να εμφανίζει τζίρο 8,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 100% σε σύγκριση με το 2021, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά περίπου 40%, σε 600.000 ευρώ, ενώ οι φετινές επιδόσεις αναμένεται να είναι βελτιωμένες, συγκριτικά με αυτές του 2022.

    Η Deutsche Telecom βλέποντας μια καλή ευκαιρία, μια εταιρεία υγιή με διαρκής ανάπτυξη, όραμα και μεγάλο αποτύπωμα στην ελληνική αγορά, προχώρησε στην εξαγορά του 20%, αποτιμώντας την παράλληλα στα 20 εκατ. ευρώ.

    Η είσοδος ωστόσο του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα στο μετοχικό κεφάλαιο της Desquared δεν πρόκειται να αλλάξει τις ισορροπίες, με την ιδρυτική της ομάδα να διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας και την αυτονομία της.

    Άνοιγμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

    Ο πρόεδρος και CEO της Desquared κ. Βαγγέλης Λιάσκας, μιλώντας στο mononews δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για αυτό το deal, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι μέσω αυτής της εξαγοράς η εταιρεία του θα μπορέσει να παράξει αξία σε εκατομμύρια πελάτες της DT σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

    «Η επένδυση αυτή έρχεται να στηρίξει το επιχειρηματικό μας σχέδιο για ανάπτυξη και διάθεση των προϊόντων μας σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τον όμιλος της Deutsche Telekom όσο και αυτοτελώς» επισημαίνει.

    «Τα προϊόντα μας, όπως το marketplace φαγητού Box, η πλατφόρμα διαχείρισης εμπειρίας πελατών Wave CXM καθώς και τα εργαλεία ταχείας ανάπτυξης εφαρμογών RAD έχουν ευρύ πεδίο εφαρμογής στην παγκόσμια στρατηγική του ομίλου Deutsche Telekom, όπως και οι εξειδικευμένες υπηρεσίες ανάπτυξης εφαρμογών που προσφέρει το agency τμήμα της εταιρείας μας.

    Με βάση αυτή τη συνεργασία θα μπορούμε να προσφέρουμε αξία σε εκατοντάδες εκατομμύρια πελατών του ομίλου, και σε άλλους μη ανταγωνιστικούς σε αυτόν παίχτες των Δυτικών αγορών, δηλαδή της Ευρώπης και των ΗΠΑ», τονίζει.

    Πώς γεννήθηκε η Desquared

    Το 2012, σε ένα πολυσύχναστο εστιατόριο της γνωστής αλυσίδας TGI Fridays, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης μεταξύ δύο φίλων, του Βαγγέλη και του Χρήστου, γεννήθηκε η ιδέα μιας εταιρείας που 11 χρόνια μετά έμελλε να αποτιμάται από τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Ευρώπης στα 20 εκατ. ευρώ.

    Σε αυτό λοιπόν το εστιατόριο, ο Βαγγέλης μοιράστηκε το όραμά του να δημιουργήσει μια εταιρεία που δεσμεύεται στο να κάνει τα πράγματα σωστά από την αρχή και κάλεσε τον Χρήστο να τον ακολουθήσει στη Desquared.

    Αναγνωρίζοντας το κοινό πάθος για ποιότητα, ο Χρήστος δέχτηκε πρόθυμα την πρόταση και έγινε ο πρώτος υπάλληλος της εταιρείας, ο πρώτος υπάλληλος που έλαβε μετοχές ενώ έλαβε και το…χρίσμα του CTO.

    Όπως αναφέρεται στο site της εταιρείας: «Στη Desquared, καλλιεργούμε μια κουλτούρα που εκτιμά τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την προσωπική ανάπτυξη. Θα βρείτε ένα υποστηρικτικό και δυναμικό περιβάλλον όπου οι ιδέες σας θα ακούγονται, οι δεξιότητές σας θα καλλιεργούνται και οι συνεισφορές σας θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο.

    Δίνουμε προτεραιότητα στην ευημερία και την επαγγελματική ανάπτυξη των μελών της ομάδας μας, προσφέροντας ευκαιρίες για εργασία σε συναρπαστικά έργα σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του ψηφιακού προϊόντος».

    Διαβάστε επίσης:

    Λιάσκας (Desquared): Τι είδε σε εμάς η Deutsche Telekom – Άνοιγμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

    Desquared: Το απόλυτο success story – Η ελληνική εταιρεία που «θάμπωσε» τον γερμανικό κολοσσό Deutsche Telekom

    Deutsche Telekom: Στρατηγική επένδυση στην Desquared



    ΣΧΟΛΙΑ