ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με «καζάνι έτοιμο να σκάσει» μοιάζει το λιανεμπόριο μετά την παράταση που πήρε το lockdown κατά μια εβδομάδα στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας.
Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν και πάλι, τελικά τα επιδημιολογικά δεδομένα υποχρέωσαν σε αναδίπλωση και αναβολή της επανεκκίνησης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του εμπορικού κόσμου.
Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρου Καφούνη ο οποίος άφησε αιχμές για την ανοχή και την χαλαρότητα που υπάρχει, τονίζοντας πως το λιανεμπόριο συνεχίζει να πληρώνει την ανεξέλεγκτη κινητικότητα που γεμίζει τους δρόμους.
Μεγάλη είναι η αγωνία και για την περίοδο του Πάσχα που παραδοσιακά παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση. Το ενδεχόμενο να χαθεί και η φετινή πασχαλινή περίοδος «τρομάζει» την πλειονότητα των επαγγελματιών και ειδικά των μικρομεσαίων που εξακολουθούν να δίνουν μάχη επιβίωσης.
Τα μέτρα στήριξης, επισημαίνουν στελέχη της αγοράς συμβάλλουν να περιοριστούν οι απώλειες, ωστόσο δεν αρκούν για να καλύψουν την ζημιά που προκαλεί η πανδημία, ενώ τονίζουν πως υπάρχουν μια σειρά από έξοδα και υποχρεώσεις που «τρέχουν» και καθιστούν αναγκαία την επαναλειτουργία το συντομότερο δυνατό πάντοτε υπό αυστηρούς όρους λειτουργίας.
Στο μεταξύ, την ώρα που συσσωρεύεται όλο και περισσότερο στοκ, τα μικρότερα κυρίως καταστήματα θα υποδεχθούν τους καταναλωτές τους προσεχείς μήνες με μικρότερη γκάμα και λιγότερα σχέδια στα ράφια τους.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σχετικά με τον ορίζοντα λήξης της πανδημίας οδήγησαν αρκετούς εμπόρους να παραγγείλουν λιγότερα εμπορεύματα για τις επόμενες σεζόν σε μια προσπάθεια να μειώσουν το ρίσκο.
Πρόκειται όπως λένε, για μια σχεδόν αυτονόητη κίνηση άμυνας των εμπόρων «μπροστά στο άγνωστο». «Τη στιγμή που κάλπαζε η πανδημία και η αβεβαιότητα σχετικά με την ημερομηνία λήξης της υγειονομικής κρίσης κυριαρχούσε ήταν επόμενο πολλοί έμποροι να επανεξετάσουν τη στάση τους και να περιορίσουν τις παραγγελίες», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Επιπλέον, όπως λένε, κανείς δεν γνωρίζει πως ακριβώς θα κινηθεί η αγορά ακόμη και μετά την άρση των περιορισμών μέχρι και την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης, επισημαίνοντας πως ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να ξεμείνει και πάλι αδιάθετο εμπόρευμα, το οποίο θα συσσωρευθεί στο υπάρχον.
Επιφυλακτικότητα ωστόσο υπήρχε και από τους ξένους οίκους μόδας, οι οποίοι ήταν πολύ πιο διστακτικοί να δώσουν απεριόριστο εμπόρευμα μπροστά στον κίνδυνο της αθέτησης πληρωμών.
Μεγάλη αγωνία υπάρχει για το αδιάθετο εμπόρευμα (στοκ) που συσσωρεύεται στις αποθήκες από το περασμένο Νοέμβριο, όταν ξεκίνησαν να επιβάλλονται και πάλι τα γενικευμένα «απαγορευτικά» (lockdown). Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι φωνές ειδικά από τον χώρο της ένδυσης και υπόδησης που ζητάνε από την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο αποζημίωσης μέρος του στοκ που απαξιώθηκε γιατί πέρασε η σεζόν του.
«Η μόδα είναι αναλώσιμη… είναι σαν το τρένο, προχωράει…», σημειώνει λιανέμπορος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, τονίζοντας πως «υπάρχει έντονος φόβος πως το στοκ τελικά θα ξεμείνει… και δεν θα μπορέσουμε να το πουλήσουμε ούτε σε επόμενες σεζόν».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γάζα: Το Ισραήλ έπλήξε κρησφύγετα πυρήνων της Ισλαμικής Τζιχάντ – Παγώνει η συμφωνία για εκεχειρία
- Πρόεδρος Παναμά: “Δεν υπάρχουν Κινέζοι στρατιώτες στη Διώρυγα του Παναμά” απαντά στις κατηγορίες του Τραμπ
- Λαβρόφ: H Γαλλία πρότεινε να ξεκινήσει “διάλογος” για το “ουκρανικό ζήτημα” χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας
- Διοίκηση ΣΕΦ: «Ζημιές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις του Σταδίου και στην οροφή, σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης»