ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λίγοι… και μπερδεμένοι ήταν οι καταναλωτές που επισκέφθηκαν τους εμπορικούς δρόμους των «κόκκινων» περιοχών, κατά την χθεσινή πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων λειτουργίας του λιανεμπορίου. Είναι ενδεικτικό πως κάποιοι δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να κλείσουν ραντεβού για να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα του click inside, δηλαδή την παραλαβή εντός, φέρνοντας τους καταστηματάρχες σε δύσκολη θέση.
Η μικρή προσέλευση αποτυπώθηκε και στα ταμεία. «Από την κοσμοσυρροή… στους άδειους δρόμους και στις πενιχρές εισπράξεις», επισημαίνει στέλεχος του λιανεμπορίου περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά μετά την επαναφορά των αυστηρών περιορισμών. Παρ’ ότι η χθεσινή μέρα προσφέρονταν για αγορές, καθότι Σάββατο, εντούτοις η πτώση των πωλήσεων στα καταστήματα των «κόκκινων» επιδημιολογικά περιοχών υπολογίζεται πως ξεπέρασε στις περισσότερες περιπτώσεις το 50%.
Διαφορετική ήταν η εικόνα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπως στην Θεσσαλονίκη, όπου οι καταναλωτές έσπευσαν μαζικά να κάνουν τα ψώνια τους, εκμεταλλευόμενοι και τις γενναίες προσφορές που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων.
Αν και νωρίς για συμπεράσματα, καθώς χρειάζεται κάποιο διάστημα έως ότου το αγοραστικό κοινό προσαρμοστεί και πάλι στα νέα δεδομένα, εντούτοις κοινή εκτίμηση είναι πως η εμπορική κίνηση θα παραμείνει υποτονική όσο διαρκούν οι περιορισμοί. Για αυτό και οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου μιλούν ανοικτά για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί και το μεγαλύτερο πλήγμα από τη διάρκεια της πανδημίας», σημειώνουν χαρακτηριστικά και καλούν τους αρμόδιους να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες.
Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένεται και το νομοσχέδιο για την επιδότηση των παγίων, το οποίο θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Πρόκειται, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, για μια πρωτοβουλία που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση καθώς απαντούν στο πυρήνα του προβλήματος, ενώ σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή εκτιμάται πως θα δώσουν «βαθιά ανάσα» στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, θεωρούν επιβεβλημένη την «πακετοποίηση» των υποχρεώσεων που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και τη μετάθεση της αποπληρωμής τους σε βάθος χρόνου, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπονομεύσουν την ανάκαμψη μετά τη λήξη της πανδημίας.
Να σημειωθεί πως αρκετές επιχειρήσεις κατάφεραν κατά τις δυο προηγούμενες εβδομάδες, όπου τα καταστήματα ήταν ανοιχτά να ανακτήσουν μεγάλο μέρος των εσόδων Ιανουαρίου (έως και 60%), διαθέτοντας μέρος του αποθέματος που συσσωρεύθηκε στη διάρκεια του δεύτερου lockdown.
Διαβάστε επίσης:
Άδωνις Γεωργιάδης: Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown
Λιανεμπόριο: «Crash test» για το click inside, αγωνία για την «επόμενη μέρα»