Στη θαλάσσια απορρύπανση στρέφει το ενδιαφέρον της η Larisa Face Cover, η λαρισινή βιομηχανία των Γιάννη Τσερέπα της Lariplast και Αχιλλέα Νταβέλη της Animus.

Η εταιρεία, στην οποία συμμετέχει και με ένα ποσοστό 5% ο επιχειρηματίας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, βρήκε πεδίο δόξης λαμπρό στην αγορά της θαλάσσιας απορρύπανσης.

1

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews στις γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο που παράγονται οι μάσκες, έχουν μπει απορροφητικά φράγματα για την απορρόφηση πετρελαιοκηλίδων και άλλων ελαίων από τη θάλασσα.

Η ίδια πρώτη ύλη με τις μάσκες

Αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μασκών, το πολυπροπυλένιο melt blown, ένα υλικό υδρόφοβο με ιδιότητες απορρόφησης ελαίων, η LFC μπαίνει σε έναν τομέα που έχει ευρύ πεδίο δραστηριότητας.  Η πρώτη ύλη εισάγεται από μεγάλες εταιρείες όπως η Sabic στη Σαουδική Αραβία και στη μονάδα στη Λάρισα φτιάχνεται το υλικό που είναι εξαιρετικά απορροφητικό χωρίς να απορροφά νερό.

Η εταιρεία παράγει σήμερα περίπου 61.000 κιλά τον μήνα πολυπροπυλένιο melt blown, σχεδόν 700.000 κιλά τον χρόνο ενώ ήδη συνεργάζεται με ναυτιλιακές εταιρείες που ασχολούνται με τον καθαρισμό των θαλασσών.

Οι δακτύλιοι απλώνονται στη θάλασσα στο σημείο της ρύπανσης της περικλείουν απορροφώντας το πετρέλαιο και διατηρώντας μέχρι να γίνει η απορρόφηση από πλωτό σκάφος.

H ιδιαιτερότητα των προϊόντων που παράγει η  LFC είναι ότι έχει διπλάσια απορροφητική ικανότητα από τα φράγματα της αγοράς και τα οποία κατά κύριο λόγο εισάγονται από την Κίνα. Ετσι, ενώ όλα τα προϊόντα απορροφούν 15 λίτρο/ 1 λίτρο υλικού της LFC έχουν δυνατότητα απορρόφησης 30 λίτρων ελαίου.

Η αγορά της μάσκας έχει ατονήσει

Η στροφή της LFC, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Γιάννης Τσερέπας, σε αυτό το νέο πεδίο δραστηριότητας, ήρθε αφού η αγορά μασκών έχει ατονήσει σημαντικά μετά την αποκλιμάκωση της Covid 19.

Η βιομηχανία των δύο Θεσσαλών επιχειρηματιών στήθηκε στην αρχή της πανδημίας σε χρόνο ρεκόρ κερδίζοντας μάλιστα τα εύσημα του πρωθυπουργού. Μόλις 25 ημέρες χρειάστηκαν για να βάλει μπροστά τις μηχανές και να τροφοδοτήσει την ελληνική αγορά με εκατομμύρια μάσκες στην έναρξη της πανδημίας, όταν αυτές δυσεύρετες.

Η αρχική επένδυση, ήταν ύψους 12 εκατ. ευρώ  και δημιουργήθηκε μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής χειρουργικών μασκών και μονάδας φίλτρων μασκών τύπου melt blown δυναμικότητας 1,4 εκατ. κιλών ανά έτος. Επιπρόσθετα παράγει και την  πρώτη ύλη, μία ελληνική πρωτοπορία που της δίνει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο.

Η βιομηχανία που στήθηκε σε χρόνους ρεκόρ

Εφτασε να διοχετεύει την αγορά με 750 εκατ. μάσκες τον χρόνο κυρίως μέσα από το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων και με συνεργασίες με όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Οι μάσκες που παράγει σήμερα  διοχετεύονται κατά κύριο λόγο στον υγειονομικό τομέα, με τις πωλήσεις στο λιανεμπόριο να έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω της αποκλιμάκωσης της πανδημίας.

Ευκαιρίες στον υγειονομικό τομέα

Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας βλέπει ευκαιρίες και στον υγειονομικό χώρο με το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης να σχεδιάζει προϊόντα που μπορούν να έχουν εφαρμογές στον κλάδο υγείας.

Η LFC με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα (2021) είχε πωλήσεις 3,4 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 13,7% σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά  με την έκρηξη του  ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών να συμπιέζει το μεικτό αποτέλεσμα 137.659 από  445.584 γράφοντας τελικά ζημιές 1 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

«Καλά κρατούν» οι μάσκες των Τσερέπα-Νταβέλη-Θεοδωρόπουλου

Τσερέπας – Νταβέλης (LFC): Φέρνουν νέα μάσκα που θα αλλάξει τα δεδομένα στην πανδημία – Πότε θα κυκλοφορήσει

Σ. Θεοδωρόπουλος στο mononews: «Να τελειώνουμε με τις εταιρείες ζόμπι – Υπάρχουν πολλά καλά projects στην Ελλάδα»