ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο απροχώρητο φαίνεται πως έχει φτάσει η σφοδρή αντιπαράθεση στο εσωτερικό της “Ελλάκτωρ”, με τους αδελφούς Καλλιτσάντση, Αναστάσιο (πρόεδρος του ομίλου) και Δημήτριο (αντιπρόεδρος του ομίλου), από τη μία, και τον διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Μπόμπολα και τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Κούτρα από την άλλη να βρίσκονται πλέον πιο κοντά από ποτέ στο οριστικό “διαζύγιο”.
“Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται”, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Λεωνίδα Μπόμπολα στην “Καθημερινή”, μία δήλωση που υποδεικνύει πως ο… γόρδιος δεσμός θα κοπεί “μαχαίρι”, καθώς είναι φανερό ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι τέτοιες που δεν μπορούν να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη.
Πρόκειται βέβαια για μία κόντρα που δεν είναι καινούργια. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ιδρύθηκε η Ελλάκτωρ με τη συγχώνευση των Ελληνική Τεχνοδομική, Ακτωρ ΑΤΕ και ΤΕΒ, πολλοί αναρωτιούνταν πώς θα συνυπήρχαν στην ίδια εταιρεία ο Άκτωρ των δημοσίων έργων με την Ελληνική Τεχνοδομική των ιδιωτικών, όμως η φόρμουλα βρέθηκε, και όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν καλά, μέχρι που ήρθε η οικονομική κρίση να δοκιμάσει τις αντοχές των δύο πλευρών. Από το 2012 και μετά κατά καιρούς ακούγονται έντονα σενάρια περί “διαζυγίου”, όμως σήμερα τα σενάρια αυτά είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα από ποτέ.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολλές: διαφορετική φιλοσοφία ως προς τη διοίκηση και τον τρόπο λειτουργίας της Ελλάκτωρ, αλλά και… ασυμφωνία χαρακτήρων. Όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, φαίνεται πως έπεσε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, πριν από λίγες ημέρες, όπου η πλευρά Καλλιτσάντση ζήτησε ενημέρωση για μια σειρά καίριων ζητημάτων, όπως π.χ. τα βήματα που έχουν γίνει για την αναδιοργάνωση του ομίλου, χωρίς, όπως αναφέρουν, να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις από την πλευρά του διευθύνοντος συμβούλου. Σύμφωνα με τον κ. Μπόμπολα, «η πολύπλοκη, αλλά αναγκαία αυτή διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου management. Το έργο αυτό είναι κρίσιμο και το στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις. Ηδη έχει αρχίσει να αποδίδει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα».
Πάντως, η κατάσταση είχε αρχίσει να φτάνει στο απροχώρητο πριν από περίπου ένα χρόνο. Τότε είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις εκατέρωθεν για μια τελευταία προσπάθεια συμφιλίωσης, με άξονα την υλοποίηση μιας ευρείας αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων και του τρόπου λειτουργίας της εταιρείας, προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων και του εκσυγχρονισμού. Η πλευρά των κ. Καλλιτσάντση υποστηρίζει πως, παρότι έχουν μεσολαβήσει σχεδόν εννέα μήνες, δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Με τη σειρά του ο κ. Μπόμπολας υποστηρίζει πως «οι αδελφοί Καλλιτσάντση, εκτός από μεγάλοι μέτοχοι της “Ελλάκτωρ”, κατείχαν μέχρι πρόσφατα και κατέχουν εδώ και αρκετά χρόνια εκτελεστικές θέσεις ευθύνης, όπως η θέση του εκτελεστικού προέδρου της “Ελλάκτωρ”, με τη γενική εποπτεία, ή του διευθύνοντος συμβούλου της “Ακτωρ” (του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου), με τομέα ευθύνης κυρίως τα έργα της Μέσης Ανατολής. Τα έργα του εξωτερικού και κυρίως αυτά της Μέσης Ανατολής προκάλεσαν μεγάλη αιμορραγία στην όμιλο οδηγώντας σε ζημιογόνες χρήσεις. Ο κάθε ένας έχει σε αυτά το μερίδιο που του αναλογεί. Ωστόσο εγώ είμαι αισιόδοξος ότι με σωστές επιλογές θα επιστρέψουμε σύντομα στα κέρδη και θα διασφαλίσουμε ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τον όμιλο», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχα, η πλευρά Καλλιτσάντση εγκαλεί τον κ. Μπόμπολα για έλλειψη αποφασιστικότητας και μη εφαρμογής ενός είδους «μνημονίου», δηλαδή μια πολιτική λιτότητας στις δαπάνες του ομίλου, ήδη από την αρχή της κρίσης, με αποτέλεσμα σήμερα να εξακολουθούν να καταγράφονται σπατάλες. Για παράδειγμα, σημειώνεται έλλειμμα οργάνωσης και εφαρμογής ενός ενιαίου συστήματος προμηθειών, με αποτέλεσμα σε κάθε εργοτάξιο να επικρατεί διαφορετικό κόστος.
Με αυτά τα δεδομένα, μοιάζουν αναπόφευκτες οι ραγδαίες εξελίξεις σε μετοχικό/διοικητικό επίπεδο, με τους αδελφούς Καλλιτσάντση να θέτουν πλέον ευθέως ζήτημα «Μπόμπολα», τονίζοντας ότι μόνο αν αποχωρήσει από τη θέση του (όχι όμως και μετοχικά), θα συζητούσαν την παραμονή τους στον όμιλο. Εναλλακτικά, και γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο μάλλον είναι απίθανο, έχουν προτείνει την εξαγορά του μεριδίου του κ. Μπόμπολα (ελέγχει περί το 15% του ομίλου). Ωστόσο, ο τελευταίος διαμηνύει πως «παρά τις αναφορές σε προτάσεις εξαγοράς ποσοστών από τους υφιστάμενους μετόχους, προσωπικά, στην παρούσα φάση, δεν εξετάζω κανένα ενδεχόμενο πώλησης των μετοχών μου», προαναγγέλλοντας πιθανώς κίνηση από τη δική του πλευρά για την εξαγορά των μετοχών που ελέγχουν οι αδελφοί Καλλιτσάντση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Κλείδωσε» ο επενδυτής για Νηρέα και Σελόντα – Χωρίς «κούρεμα» τα δάνεια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: «Φέσι» τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Novartis: Ανακοίνωσε αλλαγές στη διοίκηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή