Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Όποιος σέβεται τα λεφτά της Εθνικής θα τον στηρίξω

Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ

«Πατάει γκάζι» στη διαχείριση κόκκινων δανείων η Εθνική Τράπεζα και οι κινήσεις που προετοίμασε το τελευταίο διάστημα ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης είναι έτοιμες να υλοποιηθούν. Η Εθνική ήδη από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει εκστρατεία αναδιαρθρώσεων έχοντας το πλεονέκτημα από το συνδυασμό κεφαλαιακής ισχύος και ρευστότητας, στοιχεία που ενισχύθηκαν από την πώληση της Finansbank.

Ο κ. Φραγκιαδάκης επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία σε συνομιλητές του ότι βασικός άξονας της πολιτικής του είναι ότι “η τράπεζα δεσμεύεται να στηρίξει τους δανειολήπτες που θέλουν να είναι συνεπείς, αλλά στην παρούσα οικονομική συγκυρία αδυνατούν να το κάνουν, αξιοποιώντας μακροχρόνιες και δραστικές ρυθμίσεις, που θα σέβονται ταυτόχρονα τα κεφάλαια της τράπεζας. Με έμφαση πάντως τόνισε ότι δεν θα περιληφθούν στις ρυθμίσεις όσοι κρίνεται ότι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.”

Οσο αφορά τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά δάνεια, η Εθνική θα προχωρήσει σε συνεργασία με εξιδικευμένο ξένο fund, με τεχνογνωσία τόσο στη διαχείριση όσο και στην αναχρηματοδότηση ενώ η διοίκηση εξετάζει το σενάριο πώλησης της συμμετοχής της σε κοινοπρακτικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή ακόμη και ανταλλαγής της έκθεσής της.

Ειδικά για τα δάνεια που εμπλέκονται περισσότερες τράπεζες η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη και είναι αναγκαίες σημαντικές πρωτοβουλίες στις οποίες θα χρειαστεί η συμμετοχή εταιρειών διαχείρισης και αναδιάρθρωσης δανείων.

Η τράπεζα πάντως δεν θα συμμετάσχει σε σχήματα με άλλες τράπεζες, όπως για παράδειγμα σε ένα μοντέλο όπως η συνεργασία της Alpha ,και της Eurobank με την KKR, αλλά θα επιδιώξει  να συμμετάσχει και στο μετοχικό κεφάλαιο του σχήματος που θα δημιουργηθεί.

Και αυτό γιατί η Εθνική διαθέτει ισχυρούς δείκτες ρευστότητες και έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος στην αναχρηματοδότηση και άρα να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του σχήματος διαχείρισης και αναχρηματοδότησης, το οποίο θα περιλαμβάνει είτε προβληματικές επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες, ή εταιρείες πτωχευμένες με σημαντικά όμως assets, όπως ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Οι επιλογές της τράπεζες είναι η ανταλλαγή ή πώλησης της έκθεσης  σε προβληματικά κοινοπρακτικά δάνεια, όπου διατηρεί μικρή συμμετοχή, και η αύξησή της σε  προβληματικές εταιρείες που έχουν επιλεγεί, σε συνεργασία με τον ξένο πάροχο, για αναδιάρθρωση.

Από καλύτερη θέση πλέον, μετά την πώληση της Finansbank, η Εθνική αναμένεται να επαναδιαπραγματευθεί τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει από το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ειδικά στο μέρος που αφορά στη μείωση των δραστηριοτήτων εξωτερικού, προκειμένου να διατηρήσει ισορροπία με τον εγχώριο ανταγωνισμό, που επίσης δραστηριοποιείται στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

http://www.mononews.gr/tromos-stin-ikonomia-pia-ine-epomeni-epichirisi-pou-tha-skasi/58828

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

http://www.mononews.gr/58815-2/58815