ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ίδια πρόσθεσε ότι «οι οικογενειακές επιχειρήσεις δεν θέλουν να κάνουν δομικές αλλαγές, κάτι το οποίο μπορεί ωστόσο να χρειάζεται. Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Το μήνυμα θέλουμε να είναι ξεκάθαρο, επικεντρωνόμαστε στη βιωσιμότητα, προσπαθώντας να επιτύχουμε κοινωνική δικαιοσύνη. Θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο μετάβασης προς τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του κεφαλαίου 6 του ΟΟΣΑ. Δεν υπάρχει λόγος να γυρίσουμε πίσω. Ως ρυθμιστικές αρχές πρέπει να βεβαιωθούμε ότι μιλάμε για ακριβή στοιχεία. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης για τη βιωσιμότητα. Αναμένουμε να δούμε, μετά την αξιολόγηση, αν θα πρέπει να αλλάξει ξανά ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση».
Η κα. Λαζαράκου σημείωσε, για τη δομή του διοικητικού συμβουλίου, ότι θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία ως προς την ηλικία, τα γένη.
Ενώ πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε στην Ελλάδα την ισότητα στα μέρη. Η ελληνική νομοθεσία είναι μπροστά γιατί έχουν ήδη συμπεριληφθεί τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Έχουμε σίγουρα πράγματα να κερδίσουμε. Ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουμε πλέον κλείσει τις υποθέσεις των τελευταίων πέντε ετών».
Διαβάστε επίσης
Γεωργακόπουλος (Intrum): Η Ελλάδα έχει την ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη
ΔΕΗ: Ορίζοντας δεκαετίας για επενδύσεις σε Ελλάδα και Βαλκάνια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού – Τα μέτρα των 1,1 δισ. για το 2025
- Ποιοι Ελληνες πήγαν στο Gala του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στη Νέα Υόρκη που είχε εισιτήριο 2.500 δολάρια
- Πλειστηριασμοί: Νέο σφυρί για Λαϊνόπουλο – Σε αναστολή τα ιμάτια του Παζαρόπουλου
- Πάνος Λασκαρίδης: Επιστροφή στο «κύτταρο» του Ιδρύματος