Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Τηλέμαχος Λαβίδας (Lavipharm): Μεγάλη ανάπτυξη και διανομή μερίσματος το 2025

Τηλέμαχος Λαβίδας, Επικεφαλής της Lavipharm

Τηλέμαχος Λαβίδας, Επικεφαλής της Lavipharm

Κίνηση πάνω από τα 91 λεπτά μετά από ένα μήνα για τη μετοχή της Lavipharm και με πενταπλασιασμό συναλλαγών, μία μέρα μετά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που το management του Τηλέμαχου Λαβίδα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους μετόχους.

Καμία σχέση με το διάστημα προ διετίας όταν ο επιχειρηματίας που πλέον ανέλαβε και τη θέση του CEO που είχε μείνει κενή τρία χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα του Αθανάσιου Λαβίδα, ζητούσε από τους παλαιούς μετόχους να στηρίξουν το εγχείρημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Κίνηση, που δύο καλοκαίρια μετά, βγήκε…

Το σημαντικό είναι για τους μετόχους μειοψηφίας ότι φέτος ήταν, ίσως, η τελευταία γενική συνέλευση, χωρίς να εγκρίνει μέρισμα.

Στη συνέλευση του 2025 θα αποφασιστεί η διανομή μερίσματος για τη χρήση που διανύουμε, σύμφωνα άλλωστε, με τις δεσμεύσεις της διοίκησης.

Η Lavipharm του 2024 δεν έχει καμία σχέση με τη Lavipharm του 2019, καθώς η εταιρεία έχει απεμπλακεί από μη στρατηγικές δραστηριότητες.

Συνεχής πλέον η αύξηση του μεριδίου αγοράς της Lavipharm, η οποία καταγράφει διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης κάθε χρόνο την τελευταία τριετία.

Στην εξωνοσοκομειακή αγορά, το μερίδιο αυξήθηκε κατά 55% την τελευταία πενταετία, ενώ στη διεθνή αγορά, τα διαδερμικά συστήματα της Lavipharm κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 78% το 2023 μετά και την προσθήκη του patch κλονιδίνης στο χαρτοφυλάκιό της.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντας σύμβουλο πλέον κ. Παναγιώτη Γιαννουλέα, «στο τέλος του δεύτερου τριμήνου 2024, ξεκίνησαν οι πωλήσεις από τη Lavipharm των φαρμακευτικών προϊόντων Lonarid® N, Lonalgal® και Flagyl®, που εξαγοράστηκαν πρόσφατα.

Από τις αρχές του έτους, η εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς για τη δημιουργία μια νέας αγοράς στην Ελλάδα, αυτή της φαρμακευτικής κάνναβης, με τη Lavipharm για ακόμα μια φορά να πρωτοπορεί και να πρωτοστατεί.

Ο κ. Βασίλης Μπαλούμης, Chief Financial Officer, αναφερόμενος στην οικονομική πορεία του Ομίλου, σημείωσε ότι «το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, με τις συνολικές καθαρές πωλήσεις να σημειώνουν άνοδο κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το 2023, το προσαρμοσμένο EBITDA (από συνεχιζόμενες δραστηριότητες) ανήλθε σε 9,12 εκατ. ευρώ,  ενισχυμένο κατά 59%, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,87 εκατ. ευρώ, έναντι 0,83 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση 124%.

Ως προς τα δάνεια, είπε ότι, «επαναδιαπραγματευτήκαμε τον τραπεζικό μας δανεισμό, με καλύτερους κι ευνοϊκότερους όρους, ισχυροποιούμε τον ισολογισμό μας, και δημιουργούμε υπεραξίες για τους μετόχους μας. Η κεφαλαιοποίησή μας σήμερα αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.»

Στη νέα διοικητική διάρθρωση του Ομίλου, o κ. Τηλέμαχος Λαβίδας  θα αναλάβει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ ο κ. Παναγιώτης Γιαννουλέας θα αναβαθμιστεί σε Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Παράλληλα, εντάσσονται στην διοικητική ομάδα νέα αξιόλογα στελέχη από την φαρμακευτική αγορά όπως ο κ. Νίκος Λαδάς, που θα αναλάβει καθήκοντα Chief Scientific Officer, η κα Άρτεμις Παπαδάκη ως Chief Commercial Officer Hellas και ο κ. Γιάννης Σαρηγιαννίδης που θα αναλάβει Chief Commercial Officer International.

Επιπλέον, με έμφαση σε βασικούς πυλώνες, ο κ. Παναγιώτης Κουσούλης προάγεται σε Chief  Manufacturing & Operations και η κα Μαρίζα Αντωνάκη σε Chief People & Technology, με στόχο την συνεχή εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού και την εφαρμογή συστημάτων εναρμονισμένων με τις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς.

Τέλος, εγκρίθηκε το νέο καταστατικό της εταιρείας με αλλαγή στο μετοχικό κεφάλαιο μετά και την κεφαλαιοποίηση ποσού από τον λογαριασμό «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο», με στόχο την  έκδοση νέων μετοχών προς δωρεάν διάθεση σε ανώτερα στελέχη της Εταιρείας σύμφωνα με το από 13.07.2023 πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών (Stock Award Plan).

Διαβάστε επίσης

Lavipharm: Νέα διοικητική διάρθρωση της εταιρείας και νέο ΔΣ

Lavipharm: Αύξηση 15,9% στα συνολικά EBITDA στο πρώτο τρίμηνο

Lavipharm: Γιατί επανασχεδιάζεται η δομή του ομίλου, το μέρισμα και τα νέα φάρμακα