Δεν υπάρχει άνθρωπος εν έτει 2023 που να μην ξέρει τι είναι το Google Maps. Η σπουδαία εφαρμογή, η οποία έχει κάνει τη ζωή του οποιουδήποτε θέλει να πάει οπουδήποτε, ευκολότερη. Όμως πόσοι ξέρουν ποιος είναι ο… εγκέφαλος του app και πως ξεκίνησε;

Ο λόγος για τον Λαρς Ράσμουσεν, ενός από τα σπουδαιότερα μυαλά και από τα μεγαλύτερα ονόματα στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνολογίας, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Γιενς, πριν από περίπου 23 χρόνια, εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν την ίσως την διασημότερη εφαρμογή στον κόσμο, η οποία δεν λείπει από κανένα smartphone.

1

Ο ίδιος, μετά την τεράστια επιτυχία του με το google maps, είναι πλέον angel investor, ιδρυτής εταιρειών τεχνολογίας και τα τελευταία περίπου τρία χρόνια, δηλώνει μόνιμος κάτοικος Ελλάδας.

Είναι παντρεμένος με την Ελληνίδα Ελομίδα Βισβίκη, επίσης άνθρωπος της τεχνολογίας και επιχειρηματίας. Η αγάπη και το πάθος τους για την τεχνολογία ήταν αυτό που τους έφερε κοντά. Να γνωριστούν και τελικά να παντρευτούν. Και αφού έζησαν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, να παίρνουν τελικά την απόφαση το 2021 να εγκατασταθούν στην Αθήνα.

Ελομίδα Βισβίκη

Πλέον οι δυο τους τρέχουν τις business τους από την χώρα μας, δείχνοντας παράλληλα μεγάλη εμπιστοσύνη στο startup οικοσύστημα της Ελλάδα.

Πρόσφατα ο Λαρς Ράσμουσεν, επένδυσε πάνω από 200.000 ευρώ στην ResQ Biotech, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, με ιδρυτή τον κ. Γιώργο Σκρέτα, μπαίνοντας στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 2,53%. Παράλληλα συμμετέχει και στην startup Protio, η οποία προσανατολίζεται στην αγορά του real estate.

Πλέον βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι ο κ. Σκρέτας, η κ. Αθηνά Οικονομίδου, το Εθνικό ίδρυμα Ερευνών, ο Λαρς Ρασμουσεν και το Blue Dome Capital.

Λαρς Ράσμουσεν

Google Maps: Η αρχή των πάντων

Πριν από περίπου 23 χρόνια, τα δύο αδέρφια από την Δανία, ο Γιαν και ο Λαρς Ράσμουσεν, είχαν μια ιδέα. Ορμώμενοι από τη δυσκολία τους να προσανατολιστούν, όπως οι ίδιοι έχουν παραδεχτεί, αποφάσισαν να προσαρμόσουν τον χάρτη όλου του πλανήτη σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το εγχείρημα τους στην αρχή ήταν δύσκολο, καθώς αντιμετώπιζαν κριτική αλλά και… κακή τύχη. Την περίοδο αυτή έσκασε η φούσκα γνωστή ως dot-com και ο Λαρς βρέθηκε χωρίς δουλειά. Με ελάχιστα λεφτά για να ζήσουν, τα δύο αδέρφια έβαλαν μπροστά το σχέδιό τους και δημιούργησαν την Where 2 Technologies, ξεκινώντας από το μηδέν να υλοποιούν την ιδέα τους.

Πολλοί από αυτούς που προσέγγισαν για να…πουλήσουν την δουλειά τους, έλεγαν ότι η αγορά δεν χρειάζεται χάρτες. Προσπαθούσαν για πολύ καιρό να βρουν επενδυτή που να πιστέψει στην εφαρμογή που είχαν σχεδιάσει. Μάλιστα είχαν έρθει σε επαφή με διάφορους κορυφαίους στο χώρο, όπως η Sequoia Capital, με την οποία οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν τελευταία στιγμή.

Σε πάνελ πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Λαρς παραδέχτηκε πόσο πολύ απογοητεύτηκε τότε και αυτός και ο αδερφός του από αυτή την κατάληξη. Και παραλίγο να τα παρατήσουν. Μέχρι που βρέθηκε στο δρόμο τους η Google, η οποία το 2004 αγόρασε το προϊόν των αδερφών Ράσμουσεν, καταφέρνοντας σήμερα να είναι το πιο δημοφιλές app τον πλανήτη.

Από τότε ο Λαρς Ράσμουσεν έχει ασχοληθεί με διάφορα projects. Έχει εργαστεί στο Facebook, έχει υλοποιήσει το Google Wave, μια εφαρμογή που φέρνει πιο κοντά τον κόσμο ενώ τρέχει και τη μουσική startup Weav Music Inc.

Ελομίδα Βισβίκη

Οι δεσμοί με την Ελλάδα, η Ελομίδα και η πίστη στην ελληνική οικονομία

Ο ισχυρότερός του δεσμός με την Ελλάδα, φυσικά η σύζυγός του, Ελομίδα. Δραστήρια επιχειρηματίας, δαιμόνια, με πάθος σε αυτό που κάνει και πολλές καινοτόμες ιδέες, με εμπειρία εκτός των άλλων στον τραπεζικό τομέα, τη διαφήμιση και τη συμβουλευτική επιχειρήσεων.

Το ζευγάρι συναντήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ήταν και οι δύο φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Πήραν χωριστούς δρόμους και επανασυνδέθηκαν μόλις το 2010, μέσω Facebook.

Παντρεύτηκαν στην Ελλάδα, ενώ στη χώρα μας έγινε και η βάφτιση της κόρης τους. Έμπειροι και οι δύο, ακούραστοι, έχουν ζήσει σε πολλές χώρες του κόσμου, όμως η Ελλάδα ήταν αυτή που κέρδισε τελικά την καρδιά τους.

Λαρς Ράσμουσεν - Ελομίδα Βισβίκη

Ο Λάρς δούλευε στην Αυστραλία μέχρι το 2010 όταν και μετακόμισε Σαν Φρανσίσκο για λογαριασμό της Facebook. Από τον Μάρτη όμως του 2015 δουλεύει πάνω στην δική του εταιρεία υψηλής τεχνολογίας την Weav Music.

Δηλώνει ενθουσιασμένος με την Ελλάδα, ενώ θεωρεί ότι είναι μια πολύ αναπτυσσόμενη οικονομία με προοπτικές. Έχει μάλιστα παραδεχτεί ότι η Αθήνα τα επόμενα χρόνια μπορεί να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα καινοτομίας στην Ευρώπη.

Ο ίδιος δείχνει αυτή του την εμπιστοσύνη επενδύοντας στο ελληνικό startup οικοσύστημα, έχοντας «ρίξει» λεφτά σε 7-8 νεοφυείς επιχειρήσεις και πρόσφατα εμπιστεύτηκε το εγχείρημα του κ. Σκρέτα.

Διαβάστε επίσης:

Λιάσκας (Desquared): Πώς από τα €60.000 αρχικό κεφάλαιο έφτασε να αξίζει €20 εκατ.

Πώς οι ελληνικές startups προσελκύουν μεγάλους ξένους ομίλους

Οι startups, οι θερμοκοιτίδες και το egg της Eurobank που «γέννησε» 200 εταιρείες στο hub του