• Business

    ΛΑΡΚΟ: Πώς θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός; Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του Γ. Γραμματέα Ενέργειας κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διπλός διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ.

    Προτεραιότητα, αναφέρουν πληροφορίες, για το υπουργείο είναι να λυθεί η σχέση με τους 800 εργαζόμενους, που σήμερα προστατεύονται από την προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση στις 18 Ιουνίου, των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση των εμπλεκομένων υπουργείων είναι να εξουσιοδοτήσουν τον Ειδικό Διαχειριστή να εξασφαλίζει τις δαπάνες μόνο για τη φύλαξη το εργοστασίου και την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του οικισμού και να απαλλαγεί το Δημόσιο από τη μισθοδοσία των εργαζομένων για το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ που είναι εκτός λειτουργίας εδώ και δύο χρόνια. Επίσης, με τροποποιηθεί ο όρος ότι το εργοστάσιο πρέπει να παραδοθεί στον νέο επενδυτή εν λειτουργία, αφού το εργοστάσιο είναι κλειστό από το 2022.

    Σημειώνεται ότι ενώ το σημερινό καθεστώς εργασίας  των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ τους θα έληγε,  εκδόθηκε προσωρινή διαταγή   από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Τότε πρόκειται να ζητήσουν και νέα προσωρινή διαταγή προστασίας τους μέχρι να βγει η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων.

    Σήμερα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο διαμαρτυρίας, απαιτώντας να τερματιστεί το αδιέξοδο και να δοθεί λύση με τους 45 συναδέλφους που εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ, μέσω εργολαβίας, και κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο καθώς δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους.

    Κρίσιμη η απόφαση του ΣτΕ

    Εν τω μεταξύ, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την προσφυγή της ιρλανδικής εταιρείας Commodity & Mining Insight (CMI) κατά της ΛΑΡΚΟ προκειμένου Κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικός Διαχειριστής,  να δουν τι θα γίνει τελικά με τον «δίδυμο» διαγωνισμό για την πώληση της βιομηχανίας.

    H ιρλανδική εταιρεία Commodity & Mining Insight έχει προσφύγει κατά της απόφασης να βγει προτιμητέος επενδυτής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ AD Holdings.

    Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία αφορούσε δύο διαγωνισμούς. Ο ένας, του ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση του εργοστασίου και ο δεύτερος του Ειδικού Διαχειριστή για τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής. Οι Ιρλανδοί οι οποίοι συμμετείχαν μόνο για το διαγωνισμό που αφορούσε τα μεταλλεία «κόπηκαν» γιατί η εγγυητική που κατέθεσαν προερχόταν από θυγατρική εταιρία της Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.

    Αν την προσφυγή κερδίσουν οι Ιρλανδοί, ο διαγωνισμός δεν θα ολοκληρωθεί και όπως αναφέρουν πληροφορίες, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί άλλου είδους λύση.

    Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά. Ωστόσο, αν ο διαγωνισμός δεν προχωρήσει, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τελειώσει και το έργο του  Ειδικού Διαχειριστή και θα εξεταστεί άλλη λύση από την αρχή και όχι να  κηρυχθεί η εταιρεία σε πτώχευση πουλώντας κομμάτι-κομμάτι το ενεργητικό της.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης σε εργαζόμενους ΛΑΡΚΟ: Επιδίωξή μας η εξεύρεση βιώσιμης λύσης μέσω αξιόπιστων ιδιωτών επενδυτών

    Δόμνα Μιχαηλίδου: Από τη ΛΑΡΚΟ κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο – Διασφαλίζουμε την εργασία όλων

    ΛΑΡΚΟ: Διακόπτεται και επισήμως η λειτουργία της – Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ



    ΣΧΟΛΙΑ