Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για τη ΛΑΡΚΟ, που δεν λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, ενώ ταυτόχρονα η εξέλιξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίησή της εξαρτάται από την απόφαση το ΣτΕ.

Χθες βγήκε η προσωρινή διαταγή περί των 850 εργαζομένων της εταιρείας, για διατήρηση  των οποίων οι συμβάσεις σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ έληγαν προχθές. Χθες πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, στους οποίους και εγγυήθηκε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να επαναλειτουργήσει.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Γιατί πρέπει να φυλάσσεται η ΛΑΡΚΟ

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξήγησαν, ότι είναι ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια της περιοχής να φυλάσσονται οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, όπως και ότι μπορεί να επαναλειτουργήσει χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται,  ότι εκτός από τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της κυβερνητικής απόφασης οριστικού κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ και απομάκρυνσης των εργαζόμενων από τις εγκαταστάσεις και τους οικισμούς της εταιρείας, τα σωματεία της μεταλλουργίας έχουν καταθέσει δια του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Δημήτρη Περπατάρη και μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο σοβαρού βιομηχανικού δυστυχήματος στη μεταλλουργία, στην περίπτωση που αυτή μείνει κλειστή και χωρίς επίβλεψη από τους εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ. Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημάνθηκαν τα διαχρονικά προβλήματα που σχετίζονται με το αντικείμενο της εταιρείας, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού, οι προσπάθειες για την εξεύρεση επενδυτή καθώς και τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα προσυνταξιοδοτικά μέτρα κάλυψης για τους άνω των 55 ετών και το πρόγραμμα απασχόλησης έως 2 ετών για όσους είναι κάτω των 55 τα οποία προβλέπονται στην ΚΥΑ που ήδη έχει εκδοθεί.

Από την πλευρά της κυβέρνησης κατέστη σαφές ότι επιδίωξη είναι η εξεύρεση βιώσιμης λύσης μέσω αξιόπιστων ιδιωτών επενδυτών, χωρίς όμως παράταση ενός καθεστώτος που δεν προσφέρει πραγματική προοπτική για τους εργαζόμενους και έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού, όσο και με αντίστοιχα προγράμματα που έχουν υιοθετηθεί πρόσφατα από την κυβέρνηση για παρόμοιες περιπτώσεις.

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης της ΛΑΡΚΟ, εκκρεμεί,  με την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής της ιρλανδικής CMI κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings.

Η αίτησης ακύρωσης από την Commodity & Mining Insight Ireland Ltd (CMI) στο ΣτΕ, κατατέθηκε πριν ένα χρόνο κατά των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως υπεύθυνων για την απόφαση της Ειδικής Διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ, με την οποία ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο φέτος προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings.

Η ΛΑΡΚΟ τελεί από Ειδική Διαχείριση από τον Φεβρουάριο του 2020, ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, λόγω της αδυναμίας της να αποπληρώνει συσσωρευμένα χρέη σε προμηθευτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς και πιστωτές. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ως τον Ιανουάριο του 2023 τα ληξιπρόθεσμα χρέη της εταιρείας ήταν  σε 470 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 351,2 εκατ. ευρώ οφείλει στη ΔEΗ για την προμήθεια ρεύματος.

Επιπλέον, οι  κρατικές ενισχύσεις, που πήρε η εταιρεία από το ελληνικό δημόσιο, ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, κρίθηκαν το 2014 παράνομες και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη  να ανακτήσει το ποσό αυτό συν τους νόμιμους τόκους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακολούθως, εξέδωσε δύο καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Ελλάδος, μία το 2017 και τη δεύτερη τον Ιανουάριο του 2022. Με την τελευταία επιδικάζει στη χώρα μας, λόγω της μη συμμόρφωσής της, πρόστιμο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή ανά εξάμηνο καθυστέρησης.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης σε εργαζόμενους ΛΑΡΚΟ: Επιδίωξή μας η εξεύρεση βιώσιμης λύσης μέσω αξιόπιστων ιδιωτών επενδυτών

Δόμνα Μιχαηλίδου: Από τη ΛΑΡΚΟ κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο – Διασφαλίζουμε την εργασία όλων

ΛΑΡΚΟ: Διακόπτεται και επισήμως η λειτουργία της – Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ