ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενδιαφέρον από τους μεγάλους ομίλους νικελίου του εξωτερικού, θα μπορούσε να εκφραστεί για το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες, αφού το νικέλιο είναι σε άνοδο και με μακροπρόθεσμες τάσεις αυξανόμενης ζήτησης λόγω των ηλεκτρικών μπαταριών.
Ωστόσο παρά τις θετικές διεθνείς τάσεις, η ελληνική βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με 4 μεγάλες προκλήσεις, από τις οποίες και θα εξαρτηθεί η βιωσιμότητά της και αν τελικά θα εκφραστεί επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν, η κατάσταση της βιομηχανίας και του ορυχείου, οι δεσμεύσεις προς τους εργαζόμενους και κυρίως…το ενεργειακό κόστος, αποτελούν τους 4 αγνώστους που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ.
Η αγορά αναμένει την εξέλιξη του διαγωνισμού που πρόκειται να προχωρήσει από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στο μήνα, για να προσδιοριστούν οι παραπάνω άγνωστοι σήμερα παράγοντες με τους οποίους όμως συνδέεται η βιωσιμότητα της εταιρείας.
Η ελληνική βιομηχανία νικελίου βρίσκεται στα ραντάρ των διεθνών ομίλων του κλάδου του νικελίου, μια εποχή, που η Tesla έχει ξυπνήσει το ενδιαφέρον για την αγορά νικελίου.
Στους ενδεχόμενους ενδιαφερόμενους η Euronickel (της GSOL) που το 2018 απέκτησε τη βιομηχανία νικελίου FENI στη Βόρειο Μακεδονία και ολοκλήρωσε εκεί μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις. Σήμερα η Euronickel ηγείται της ευρωπαϊκής αγοράς σιδηρονικελίου.
Επίσης μέχρι πρόσφατα η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ ήταν στα ραντάρ και της ελβετικής εταιρείας TELF AGELF , της εταιρείας της Eurasian Resources Group (ERG) για τον κλάδο του σιδηρονικελίου, ενός ομίλου με έδρα το Καζακστάν. H ERG ελέγχεται από την αποκαλούμενη τρόικα ή «τρίο των Καζάκων» Αλεξάντερ Μασκέβιτς, Πατόχ Σατζίεφ και Αλιτζάν Ιμπραγκίμοβ που μέσω της Cunico Resources με έδρα το Αμστερνταμ ΑΡΚΟ μαζί με την BSG Resources, του Ισραηλινού μεγιστάνα Μπένι Στάινμετζ, είχαν αποκτήσει τη FENI (που μετά χρεοκόπησε) της Βορείου Μακεδονίας. (Ήταν το 2009 όταν στην Cunico ήταν επικεφαλής ο κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ).
Θα γίνει η ΛΑΡΚΟ όπως η FENI;
Το πιο αισιόδοξο σενάριο για τη ΛΑΡΚΟ θα ήταν να έχει την εξέλιξη που είχε η FENI της Βορείου Μακεδονίας, μετά το 2018. Το εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου της ‘FENI’ είχε υπαχθεί σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης τον Νοέμβριο του 2017, έχοντας χρέη άνω των 67 εκατ. ευρώ και περισσότερους από 250 πιστωτές.
Η μονάδα αυτή που βρίσκεται στο Kavadarci της Βόρειας Μακεδονίας εξαγοράστηκε από την GSOL τον Ιανουάριο του 2019. Πριν από την εξαγορά, το εργοστάσιο ( που ήταν γνωστό ως FENI Industries), πέρασε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης με την GSOL να παρουσιάζει ένα επιτυχημένο σχέδιο ως νέος επενδυτής. Σήμερα ονομάζεται Euronickel και απασχολεί περίπου 1000 άτομα και, ακολουθώντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 20.000 τόνων νικελίου με τη μορφή σιδηρονικελίου.
Η αύξηση της παραγωγής της Euronickel, σε συνδυασμό με την εξαγωγή του 100% της παραγωγής και την αύξηση της απασχόλησης συνέβαλε κατά 5% στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, με την ενεργοποίηση του δεύτερου κλιβάνου να δίνει δυνατότητες αύξησης της συμβολής αυτής σε ποσοστό έως και 7%.
Ανοδική η τιμή μετά τις δηλώσεις Elon Musk
Εν τω μεταξύ η στροφή στην πράσινη οικονομία και την ηλεκτροκίνηση που δημιουργούν μεγάλη ζήτηση για μπαταρίες δημιουργούν ένα πλαίσιο αυξημένης ζήτησης για το νικέλιο. Ωστόσο πρόκληση είναι η περιβαλλοντική διαχείριση και η αποδοτικότητα, που απαιτούν μεγάλες επενδύσεις.
Η BHP που είναι παγκόσμιος ηγέτης στις δραστηριότητες εξόρυξης άνθρακα, χαλκού, σιδηρομεταλλεύματος, νικελίου, πετρελαίου και ποτάσας και διαθέτει το ορυχείο νικελίου “Nickel West” στην Αυστραλία είναι σε συζητήσεις με την Tesla για να προμηθεύει τεράστιες ποσότητες μετάλλου στην ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία για μπαταρίες EV. Πριν λίγους μήνες τον Ιούλιο του 2020 ο Έλον Μάσκ της Tesla, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα τριμήνου, είχε πει:
«Λοιπόν, θα ήθελα να υπογραμμίσω εκ νέου, προς οποιεσδήποτε εταιρείες εξόρυξης εκεί έξω, παρακαλώ τα ορυχεία να παράγουν περισσότερο νικέλιο. Όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, παρακαλώ τα ορυχεία περισσότερο νικέλιο και μην περιμένετε να επιστρέψει το νικέλιο στα επίπεδα που ήταν οι τιμές του πριν από περίπου πέντε χρόνια. Πηγαίνετε με στόχο την αποδοτικότητα, προφανώς και τη φιλική προς το περιβάλλον εξόρυξη νικελίου σε μεγάλο όγκο. Η Tesla θα σας δώσει ένα τεράστιο συμβόλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν τα ορυχεία νικέλιο που έχετε είναι αποδοτικά και δουλεύουν με περιβαλλοντικά ευαίσθητο τρόπο. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτό το μήνυμα μεταδίδεται σε όλες τις μεταλλευτικές εταιρείες. Παρακαλώ βγάλτε νικέλιο. “
Ωστόσο, οι επενδύσεις που απαιτούνται στη ΛΑΡΚΟ για να φτάσει αυτά τα στανταρτς είναι μεγάλες.
ΛΑΡΚΟ: Με δύο χωριστούς διαγωνισμούς
Με δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς πώλησης πρόκειται να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της βιομηχανίας νικελίου ΛΑΡΚΟ, έναν από τον Ειδικό Διαχειριστή για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και έναν από το ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσια και τα δικαιώματα εξόρυξης.
Αυτό προέκυψε μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου ότι το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα δικαιώματα εξόρυξης νικελίου ανήκουν στο Δημόσιο, και πλέον το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται μέσα στο μήνα να δημοσιεύσει την πρόσκληση του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και των δικαιωμάτων εξόρυξης του ελληνικού δημοσίου στα ορυχεία που μισθώνει η βιομηχανία παραγωγής νικελίου.
Το ΤΑΙΠΕΔ μέσω διαγωνισμού, να παραχωρήσει τα δικαιώματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης των ορυχείων του ελληνικού δημοσίου, όπως αυτά περιγράφονται στο νόμο 4223/2013. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο 55 πρόκειται για δικαιώματα σε ορυχεία στο Νομό Βοιωτίας (μεταλλεία Λάρυμνας).
Ωστόσο, η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον τους όρους του διαγωνισμού για να διαπιστώσει ποιο είναι το βάρος που καλείται να σηκώσει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, σε ποια κατάσταση είανι οι εγκαταστάσεις και το ορυχείο, με ποιο ενεργειακό κόστος θα πρέπει αν δουλέψει, πόσους εργαζόμενους να κρατήσει.
Πολλοί επαναλαμβάνουν αυτό που κάποτε πριν από αρκετά χρόνια, έλεγε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, όποτε τον ρωτούσαν για ενδεχόμενο ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ: “Θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός όχι με βάση το τίμημα, αλλά με βάση το ύψος των επενδύσεων που ο ενδιαφερόμενος προτίθεται να κάνει, και να επιλεγεί όποιος θα κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις”.
24ωρη απεργία από τα σωματεία
Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ ήδη ανησυχούν για το εργασιακό καθεστώς με το οποίο θα πουληθεί η εταιρεία και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και συγκέντρωση στις 11πμ στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας,
«Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με την εικόνα που έχουν οι εργαζόμενοι σταματά το πολύ μέχρι τέλος του έτους», αναφέρουν τα σωματεία και ζητούν τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
Την απόφαση υπογράφουν το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ), η Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ, το Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «Άγιος Ιωάννης»,το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Καστοριάς & Σερβίων, το Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (Αθήνα).
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας