Με μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ, η Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου έκανε το «άλμα» από την άλλη άκρη του Ατλαντικού στην Ελλάδα και την Κεφαλονιά αναλαμβάνοντας τα ηνία της επιχείρησης της οικογένειας Γερουλάνου «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς». Της πρώτης ελληνικής εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας για παραγωγή ευρωπαϊκού λαβρακιού και τσιπούρας, που ίδρυσε το 1981 ο Μαρίνος Γερουλάνος, πατέρας του πρώην υπουργού και στελέχους του ΚΙΝΑΛ, Παύλου Γερουλάνου.

Από το 1998 που η Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου ανέλαβε ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος στην επιχείρηση, κατάφερε να τη βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει εκείνη την εποχή και ουσιαστικά να την αναγεννήσει. Μεταμορφώνοντάς την σε μία υγιή εταιρεία, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

1

Πλέον και μετά το deal που ανακοινώθηκε με τον ισπανικό όμιλο Grupo Profand, ο οποίος εξαγόρασε το 60% των μετοχών, η επιχείρηση της οικογένειας Γερουλάνου περνά σε νέα εποχή.

Από τη Σαουδική Αραβία στις ΗΠΑ και την Κεφαλονιά

Με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία η Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου βρέθηκε στις ΗΠΑ για σπουδές όπου αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Harvard με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπόριο και τα Οικονομικά και το πανεπιστημίου Columbia με πτυχίο στα Οικονομικά. Στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη εργάστηκε στις τραπεζικές επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές στην Credit Lyonnais Bank.

Στις ΗΠΑ γνώρισε και τον μετέπειτα σύζυγό της Παύλο Γερουλάνο και κάπως έτσι ήρθε στην Ελλάδα και την Κεφαλονιά. Εκεί όπου η οικογένεια Γερουλάνου αποφάσισε να της εμπιστευτεί την επιχείρηση με τα Ιχθυοτροφεία που τότε βρισκόταν σχεδόν στα όρια της πτώχευσης. Kαι όπως έδειξε η μετέπειτα πορεία των 24 ετών δικαιώθηκε γι’ αυτό.

Σε έναν κλάδο που τότε ήταν ανδροκρατούμενος, η κ. Μπαράζι Γερουλάνου όχι απλά επιβίωσε αλλά διακρίθηκε. Τον Νοέμβριο του 2020 μάλιστα εξελέγη η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της FEAP, της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας.

«Τα πρώτα χρόνια ήταν κάτι που το συζητούσαμε καθώς είμασταν πολύ λίγες γυναίκες στον κλάδο. Σιγά σιγά, με την αρχή να γίνεται από τις Βόρειες χώρες της Ευρώπης, όλο και περισσότερες γυναίκες αναλάμβαναν ηγετικές θέσεις» σημειώνει η ίδια στο mononews.

Η κ. Μπαράζι Γερουλάνου, η οποία μιλάει Αραβικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά, συμμετέχει παράλληλα και στα διοικητικά συμβούλια πολλών κλαδικών συνδέσμων σε Ελλάδα και ΕΕ όπως του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών και της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας. Είναι επίσης σύμβουλος του FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) και του IUCN (International Union for the Conservation of Nature) σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών.

Το νέο deal με τον ισπανικό όμιλο Grupo Profand

Μετά τη συμφωνία με τον ισπανικό όμιλο Grupo Profand η κ. Μπαράζι Γερουλάνου παραμένει στο τιμόνι της εταιρείας κάτι που όπως λέει και η ίδια ήταν ένας από τους όρους του deal καθώς το επιθυμούσαν και οι δύο πλευρές.

Άλλωστε η Grupo Profand δεν έχει παρουσία στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, παρά μόνο στην αλιεία, κι αυτός φαίνεται πως ήταν και ένας από του λόγους που επέλεξε τη συνεργασία με τη ελληνική εταιρεία η οποία διαθέτει εμπειρία και πολύχρονη επιτυχημένη παρουσία στον χώρο.

Αντίστοιχα η ισπανική εταιρεία, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους της Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς προκειμένου να κάνει το ακόμη μεγαλύτερο βήμα και να αναπτυχθεί περαιτέρω, σε νέες αγορές και νέα είδη. Αλλά παράλληλα έχοντας πλέον έναν δυνατό συνέταιρο να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις εντός και εκτός Ελλάδας καθώς η Grupo Profand τζιράρει κοντά στα 800 εκατ.

Άλλωστε οι δύο εταιρείες είχαν συνεργασία εδώ και αρκετά χρόνια, η οποία ουσιαστικά με τη win-win συμφωνία μεταξύ τους επισφραγίζεται επίσημα και εντατικοποιείται.

«Βλέπαμε ότι μεγαλώναμε, ήδη ο τζίρος μας αυξήθηκε κατά 50% μετά την αγορά μίας νέας μονάδας το 2021 και -με την καλή έννοια- είδαμε πως ήταν αναγκαίο να προχωρήσουμε σε μία συνεργασία για να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις» όπως λέει η ίδια η διευθύνουσα σύμβουλος της «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς».

Βάσει του deal, ο Παύλος και η Λάρα Γερουλάνου αυξάνουν το ποσοστό τους στην εταιρεία που ανέρχεται πλέον στο 40% ενω ο ισπανικό Όμιλος κατέχει το 60%. Ουσιαστικά ένα ποσοστό μετοχών, που μέχρι τώρα ήταν διασκορπισμένο σε περίπου 70 μετόχους, συγκεντρώνεται στις δύο πλευρές.

Για την κ. Μπαράζι Γερουλάνου τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς πρεσβεύουν όπως η ίδια έχει δηλώσει «ένα πραγματικό έργο ζωής, ένα έργο αγάπης. Είναι η ευθύνη που νιώθω απέναντι στην κοινωνία μας και την οικογένειά μας, η υποστήριξη των φίλων και συνεργατών μου, και η αφοσίωση στην παράδοση και μια σειρά αξιών που έχουμε σε προτεραιότητα όλοι μας από κοινού: το να κάνουμε το σωστό, κάθε μέρα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».