Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Lamda Development: Η ανάταξη της μετοχής μετά από την είσοδο του εφοπλιστή Προκοπίου και οι τιμές-στόχοι

Γιώργος Προκοπίου (εφοπλιστής) - Οδυσσέας Αθανασίου (CEO Lamda Development)

Γιώργος Προκοπίου (εφοπλιστής) - Οδυσσέας Αθανασίου (CEO Lamda Development)

Το… ξυπνητήρι για την «κοιμώμενη» μετοχή της Lamda Development, φαίνεται να βρέθηκε στο πρόσωπο του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.

Στις 14 του μηνός του περασμένου Ιουνίου, ο τίτλος της εταιρείας, η οποία έχει ως βασικό της μέτοχο τον Έλληνα μεγιστάνα Σπύρο Λάτση (μαζί με την αδελφή του Μαργαρίτα) είχε κλείσει στα ταπεινωτικά επίπεδα των 6,5 ευρώ. Ταπεινωτικά, με την έννοια ότι η τιμή αυτή ήταν 3% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα 6,70 ευρώ, όπου πρίν από 4,5 χρόνια ( στα μέσα Δεκεμβρίου του 2019) είχαν διατεθεί οι νέες μετοχές στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου. Ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Ο χωρίς ναυτική καταγωγή Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως, που απαριθμεί 159 πλοία, εμπορικής αξίας 10,95 δις ευρώ, προχώρησε στις 14 Ιουνίου στην αγορά του 2% της Lamda Development.

Kίνηση που αποτέλεσε το προοίμιο για το μεγάλη συμφωνία που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Και η οποία αφορά την αγορά οικοπέδων από τον εφοπλιστή, εντός του έργου του Ελληνικού. Προοριζόμενων για την ανάπτυξη οικιστικών και γραφειακών χώρων, καθώς επίσης και τη δημιουργία εκπαιδευτικού ιδρύματος. Με το τίμημα της συναλλαγής να ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ και τη συνολική επένδυση σε 500 εκατ. ευρώ.

Για την είσοδό του στο μετοχικό σχήμα της Lamda ο αποκαλούμενος «Κότζακ» των θαλασσών απέκτησε 3.534.734 μετοχές, από το «στοκ» των ιδιοκατεχόμενων από την εταιρεία. Στην τιμή των 7,10 ευρώ ανά μετοχή και με το συνολικό κόστος κτήσης να ανέρχεται σε περίπου 25,1 εκατ. ευρώ.

Αγόρασε με premium 9,2%

Σε σχέση με την αγοραία αξία που είχε η μετοχή  την ημέρα της συναλλαγής (η οποία έγινε εξωχρηματιστηριακά) ο εφοπλιστής πλήρωσε premium 9,2%… Κάτι το ασυνήθιστο σε ανάλογες περιπτώσεις, με συνέπεια εξ αρχής να δημιουργήσει ιδιαίτερη αίσθηση στην αγορά.

Η συνέχεια όμως έρχεται να δικαιώσει την επιλογή του Γιώργου Προκοπίου. Αφού η μετοχή της Lamda έδειξε να ξυπνά από το «λήθαργο» να ανακτά τις δυνάμεις της και να ανεβαίνει βαθμιαία σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς έως και τις 14 Ιουνίου, η μετοχή κατέγραφε πτώση 6,9%. Από τότε και στις 79 συνεδριάσεις που έχουν ακολουθήσει, η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 15,4%. Καθώς χθες και μετά από τις βαριές απώλειες (-2,34%) έκλεισε στα 7,5 ευρώ, έχοντας όμως φτάσει ενδοσυνεδριακά μέχρι το υψηλό 52 εβδομάδων (7,73 ευρώ).

Αν και ο Γιώργος Προκοπίου αγόρασε με premium, εν τούτοις πέρασε γρήγορα σε υπεραξίες που τώρα ανέρχονται σε 5,6%. Για την ανάκαμψη της μετοχής δεν φαίνεται να  λειτούργησε μόνο  η θετική… αύρα του εφοπλιστή.

Άλλωστε για να ανέβουν οι τιμές δεν αρκούν οι καλές διαθέσεις. Χρειάζεται να μπει και ζεστό χρήμα.

Τουλάχιστον σε οτι αφορά τη Lamda, συνεχίζει να υπερασπίζεται τη μετοχή και τις προοπτικές της, μέσα από το ενεργό πρόγραμμα αγοράς ιδίων. Ήδη έχει φτάσει να κατέχει 1.932.788 ίδιες μετοχές (το 1,094% του υφιστάμενου συνόλου). Εξ αυτών τα 1.525.095 μετοχές έχουν αγοραστεί μετά από το deal της 14ης Ιουνίου με τον Γιώργο Προκοπίου. Μάλιστα ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού όγκου των συναλλαγών σε αυτό το διάστημα.

Παραμένει άγνωστο το εάν και κατά πόσο ο εφοπλιστής έχει ενισχύσει τη μετοχική του θέση σε ποσοστό που δεν είναι ανακοινώσιμο.

Οι χθεσινές πιέσεις που δέχτηκε το «χαρτί» δημιουργούν ζήτημα, αλλά η συνέχεια θα κρίνει αν πρόκειται για κάτι πρόσκαιρο και συγκυριακό. Που δεν θα αλλάξει την ανοδική τάση.

Τι λένε ΑΧΙΑ και Eurobank Equities

Όπως και να’ χει οι αναλυτές της ΑΧΙΑ και της Eurobank Χρηματιστηριακής πριμοδοτούν την περαιτέρω άνοδο της μετοχής της Lamda δίνοντας τιμές-στόχους τα 11,5 και τα 9,5 ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή 53,3 % και 26,7% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τόσο η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ, όσο και Eurobank Equities «βλέπουν» ισχυρή αξία στη μετοχή της Lamda Development.   Και οι δύο διατηρούν σύσταση αγοράς (buy) και επισημαίνουν ότι η εταιρεία θα μετατρέψει την περιοχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε ένα νέο προορισμό “έξυπνης πόλης”.

Η Eurobank Equities, επικαιροποιώντας το μοντέλο  αποτίμησης, εκτιμά ότι η σταθερή εξέλιξη του project του Ελληνικού, θα εμφανιστεί σταδιακά στην καθαρή εσωτερική αξία (NAV) του ομίλου της Lamda, καθώς η υλοποίηση του έργου προχωρά και τροφοδοτεί την κερδοφορία.

Με βάση τις προβλέψεις της η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η καθαρή αξία του ομίλου στο τέλος του έτους 2024 θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ (περίπου 8,55 ευρώ ανά μετοχή).  Με προοπτική να φτάσει ονομαστικά τα 14 με 15 ευρώ ανά μετοχή στο τέλος της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού (το 2028 σύμφωνα με τις προβλέψεις της). Αυτό, όπως τονίζεται, παρέχει άφθονη άνοδο σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, αποδεικνύοντας τη σημαντική αξία που δημιουργείται καθώς προχωρά η ανάπτυξη του Ελληνικού.

Η ΑΧΙΑ, από την πλευρά της, εκτιμά ότι τα 11,5 ευρώ ανά μετοχή για τη Lamda Development προκύπτουν ως άθροισμα από το έργα του Ελληνικού, από τα εμπορικά κέντρα και από τις μαρίνες.

Το Ελληνικό και τα εμπορικά κέντρα αποτιμώνται με τη χρήση προεξόφλησης ταμειακών ροών (DCF) και η αξία που προκύπτει είναι τα 6,8 και τα 6,7 ευρώ αντίστοιχα. Για τις μαρίνες, χρησιμοποιείται ένας πολλαπλασιαστής 7 φορές τα trailing EBITDA και η αξία ανά μετοχή είναι 0,7 ευρώ. Βάσει των σταθμίσεων για τον δανεισμό και τα μετρητά, τελικά προκύπτει τιμή-στόχος στα 11,5 ευρώ ανά μετοχή.

Η ΑΧΙΑ αναλύει και δύο εναλλακτικά σενάρια για την αποτίμηση του Ομίλου. Το σενάριο Blue-Sky (θετικό σενάριο) δίνει τιμή- στόχο τα 16 ευρώ ανά μετοχή. Ενώ για το αρνητικό σενάριο η τιμή-στόχος είναι τα 9,5 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι εφοπλιστές «σαρώνουν» στο Χρηματιστήριο: Τα κέρδη για Φράγκου, Μαρινάκη, Βαφειά, Προκοπίου, Αλαφούζο, Τσάκο

Ελληνικό: Επιπλέον 450 κατοικίες στη γειτονιά Little Athens ρίχνει στην αγορά η Lamda Development

Παναγιώτα Χρυσάνθη: Η καπετάνισσα που ανέλαβε το τιμόνι της Andriaki Shipping