ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σχεδόν μία δεκαετία διήρκεσε η αναζήτηση επενδυτή για το στρατηγείο του Λάκη Γαβαλά στην Παιανία, ένα ακίνητο στο οποίο ο διάσημος μόδιστρος μετέφερε την έδρα των εταιρειών του και το μετέτρεψε από αποθήκες, σε χώρο για επιδείξεις μόδας, εκθέσεις και άλλα κοινωνικά και επιχειρηματικά δρώμενα.
Πέρασαν σχεδόν 20 μέρες για να κυκλοφορήσει το όνομα του νέου ιδιοκτήτη, ο οποίος μάλιστα, δε φέρεται να έδωσε μεγάλη μάχη για τα γραφεία της LAK, αφού το κατοχύρωσε με ένα ευρώ διαφορά από την τιμή εκκίνησης. Ο Ευάγγελος Πιστιόλης κατέθεσε προσφορά μέσω κυπριακής εταιρείας, για να γίνει ο νέος κάτοχος του ακίνητου, το οποίο αποτελεί για τον Λάκη Γαβαλά ένα κεφάλαιο που έχει ήδη κλείσει.
Το σφυρί χτύπησε για 9 εκατομμύρια ευρώ, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και αφορούσε σε εγκαταστάσεις στις οποίες έχουν ανεγερθεί τρία αυτόνομα κτίρια, συνολικού εμβαδού περί των 31,5 στρεμμάτων. Το ακίνητο – ένα από τα πολλά που έχασε ο Λάκης Γαβαλάς – κατασχέθηκε για οφειλές 1 εκατομμυρίου.
Από την έπαυλη Ωνάση στην Αττική Οδό
Ο εφοπλιστής διέψευσε τους εκτιμητές του ακίνητου, οι οποίοι διενέργησαν αυτοψία μετά την κατάσχεση και είχαν κάνει λόγο για μικρή ζήτηση. Άλλωστε, η ζήτηση που καταγράφεται εν γένει στην Παιανία είναι μικρή προς μέτρια, όπως και η προσφορά επαγγελματικών ακινήτων.
Οι βουλές του Ευάγγελου Πιστιόλη για την αξιοποίηση του κτιρίου, το οποίο έχει καλή αρχιτεκτονική και έχει, εξάλλου, έχει κατασκευαστεί από την τεχνική εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη. Απέχει, μάλιστα, χιλιόμετρα – κυριολεκτικά και μεταφορικά – από τις υπόλοιπες real estate τοποθετήσεις του εφοπλιστή, που μέχρι τώρα έχει γνωστό πως επενδύσει σε παραθαλάσσια ακίνητα, διάσημα για τους πλούσιους και λαμπερούς ενοίκους τους.
Παράδειγμα η έπαυλη που αγόρασε το 2006 στη Σαρωνίδα, κατοικία που χάρισε στην αδελφή του, Καλλιρόη Πατρονικόλα ο Αριστοτέλης Ωνάσης και την οποία ο Πιστιόλης ανακαίνισε και πούλησε σε Σαουδάραβα, εισπράττοντας 12 εκατομμύρια. Έναντι 27 εκατομμυρίων αγόρασε μία έκταση 120 στρεμμάτων, που ανήκε στον Μπλούη Μαυρολέων, τον άνθρωπο που έκοψε το νήμα των επενδύσεων στο Πόρτο Χέλι. Προηγουμένως, η οικογένεια Μαυρολέων είχε ήδη πουλήσει μέρος του κτήματος στον Αλέκο Γουλανδρή.
Στο ακίνητο Γαβαλά, με βάση την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε το 2002, επετράπη η ανέγερση τριών εμπορικών αποθηκών με τμήμα γραφείων υπό την ιδιοκτησία της «Μύλοι Σόγιας». Τον Δεκέμβριο του 2005 το ακίνητο πωλήθηκε στην εταιρεία του Λάκη Γαβαλά. Την κατασκευή των εγκαταστάσεων της εταιρείας είχε αναλάβει η Intrakat, από τον Μάιο του 2006 έως τον Σεπτέμβριο του 2007.
Γαβαλάς: Το business plan που δεν προχώρησε ποτέ & το διατηρητέο στη Βουκουρεστίου
Το 2012, την τελευταία χρήση κατά την οποία δημοσιεύτηκε ισολογισμός εν μέσω της κρίσης που διένυε η εταιρεία – η οποία μάλιστα οδήγησε στη φυλάκιση του Λάκη Γαβαλά – ο τζίρος της Λάκης Γαβαλάς Α.Ε. δεν ξεπερνούσε τις 800 χιλ. ευρώ, με τις ζημιές να φτάνουν τα 8 εκατομμύρια.
Τότε ήταν που η διοίκηση εμφανιζόταν να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με Τούρκο επενδυτή που θα επένδυε έως 20 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου. Το business plan θα επέτρεπε στο Λάκη Γαβαλά να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους τέσσερις μεγαλύτερους προμηθευτές του, να δημιουργήσει ένα μικρό δίκτυο πολυκαταστημάτων και να συνάψει συνεργασίες με διεθνείς τουριστικές δραστηριότητες του επενδυτή.
Το έτερο ακίνητο που είχε βγει προς πώληση, εκείνη το φορά από την Alpha Bank, ήταν το διαμέρισμα του Λάκη Γαβαλά στη Βουκουρεστίου. Το τριώροφο διατηρητέο, που ξεχώριζε για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, πουλήθηκε το 2020 στην Invino One, εταιρεία που συνδέθηκε με τον ομογενή Σταύρο Εφραιμίδη.
Ο τελευταίος, με εμπειρία στην κτηματαγορά της Γερμανίας, μπήκε δυναμικά στην ελληνική αγορά φέτος, όταν σε συνεργασία με την κυπριακή Delfi Partners ανακοίνωσε τη δραστηριοποίηση του family office του στον τουρισμό, μέσω της Oniro Hotels Group. Η ξενοδοχειακή επενδύει σε πρώτη φάση σε εννέα μονάδες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και άλλους τουριστικούς προορισμούς, χτίζοντας χαρτοφυλάκιο 890 κλινών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alter Ego Media: Στα 676,81 εκατ. ευρώ η έγκυρη ζήτηση για τη δημόσια προσφορά – Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών
- Βουλή: Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους κατά ΣΥΡΙΖΑ για τους οδηγούς ασθενοφόρων: «Τη δική σας διάταξη ενεργοποιήσαμε»
- ΟΗΕ: Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ μια «συμφωνία» για την Ουκρανία
- Χαβιέρ Μιλέι: Θα αποχωρούσα από τη Μercosur για ένα ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ