Συνεχίζονται οι συζητήσεις για να έρθουν Άραβες επενδυτές στην Ελλάδα με έμφαση στην τεχνολογία και στην ενέργεια, με τον Χάρη Λαμπρόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) να τονίζει ότι το ελληνικό επιχειρείν έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια και έχει μπει στα ραντάρ μεγάλων επενδυτών.

Τα επενδεδυμένα κεφάλαια στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ όπως είπε ο κ. Λαμπρόπουλος τα κεφάλαια της ΕΑΤΕ βοηθούν στην ανταγωνιστικότητα της χώρας και ενισχύουν την προσπάθεια για μείωση του χρέους.

1

Πλέον, τα funds που λειτουργούν υπό την ΕΑΤΕ έχουν ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ σε 170 εταιρείες (από 362 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε 110 επιχειρήσεις το τρίτο τρίμηνο του 2024).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση έρευνας της Deloitte για τον αντίκτυπο των επενδύσεων της ΕΑΤΕ στην ελληνική οικονομία ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Λαμπρόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος κ. Α. Λυμπεροπούλου ανέφεραν ότι από 33 funds που έχει συμμετάσχει σήμερα η ΕΑΤΕ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40.

Παράλληλα ήδη έχουν αρχίσει και οι πρώτες αποεπένδυσεις, με κεφάλαια 38 εκατ. ευρώ να έχουν επιστρέψει στα ταμεία των funds με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Σύμφωνα με την μελέτη της Deloitte το 2024 έφτασαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια έφτασαν τα 2 δισ. ευρώ. Τα 775 εκατ. ευρώ αφορούσαν άμεση μόχλευση και τα 941 εκατ. ευρώ αφορούσαν επιπλέον επενδύσεις από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα μέσω των επενδύσεων της ΕΑΤΕ διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ δημιουργώντας 50.000 άμεσες & έμμεσες θέσεις εργασίας μέσω του οικοσυστήματος της.

Βερέμης: Η απόδοση των επενδύσεων στην τεχνολογία

Σύμφωνα με τον Μάρκο Βερέμη, η ΕΑΤΕ έχει βάλει συνολικά σε εταιρείες τεχνολογίας 300 εκατ. ευρώ από το 2018. Η αξία που έχουν αυτές οι εταιρίες σήμερα είναι πάνω από 10 δις.

Παρόλα αυτά όμως, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ από εταιρείες τεχνολογίας είναι πολύ χαμηλό, γύρω στο 1-1,5%, όταν την στιγμή που στις ανεπτυγμένες οικονομίες ξεπερνάει το 7%.

Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τον κ. Βερέμη, ότι όπως υπάρχει η μόχλευση κεφαλαίων, υπάρχει και η μόχλευση της τεχνολογίας στην υπόλοιπη οικονομία. Δηλαδή ένας πυλώνας εταιρειών τεχνολογίας 7-8% του ΑΕΠ, μπορεί να μεταμορφώσει όλες τις μεγάλες εταιρείες αυτής της χώρας, όπως ΤΙΤΑΝ, METLEN κλπ, γιατί η τεχνολογία διαχέεται σε αυτές τις εταιρείες και τις κάνουν πιο αποδοτικές.

Πριν 7-8 χρόνια, το ποσοστό του ΑΕΠ από εταιρείες τεχνολογίας ήταν στο 0 (μηδέν) και η ταχύτητα με την οποία φτάσαμε στο 1,5%, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην καταλυτική συμμετοχή της ΕΑΤΕ. Γιατί εκτός του ότι έβαλε 300 εκατ. ευρώ (που έγιναν 10 δις.) έγινε παράλληλα και μέρος του οικοσυστήματος.

Διαβάστε επίσης:

Χάρης Λαμπρόπουλος (ΕΑΤΕ): Στο 1 δισ. ευρώ το 2024 η συμμετοχή μας σε funds για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία

Δρ Χάρης Λαμπρόπουλος (ΕΑΤΕ): Στα ραντάρ των ξένων επενδυτών το ελληνικό startup οικοσύστημα

Ιωάννης Λιανός: Οι whistleblowers οδηγοί στις εφόδους της Επιτροπής Ανταγωνισμού