Στο μικροσκόπιο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα (ΕΛΓΟ) μπαίνει η γαλακτοβιομηχανία La Farm.

Την τρικαλινή εταιρεία του Βαγγέλη Πλεξίδα– η οποία στο παρελθόν είχε χάσει την πιστοποίηση για προϊόν φέτα Π.Ο.Π. με το  Εφετείο να τη δικαιώνει ακυρώνοντας την απόφαση- βάζει στο στόχαστρο του Οργανισμού καταγγελία περί παραπλανητικής επισήμανσης σε αγελαδινό τυρί.

1

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το mononews.gr, η καταγγελία που οδηγεί και σε παρέμβαση του γεωργικού Οργανισμού, αφορά σε προϊόν τυριού που παράγεται στο εργοστάσιο της La Farm στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και διατίθεται μέσω της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl στη Γερμανία. Είναι τυρί παραγόμενο από αγελαδινό γάλα, όπως άλλωστε γράφει στη συσκευασία, ωστόσο χρησιμοποιεί την ένδειξη feta style.

Η ονομασία του προϊόντος, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, είναι Greek Farmer Cheese και από κάτω αναγράφει Feta- Style Cheese Made from Cows Milk.

Με βάση την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ένα προϊόν μπορεί να φέρει την ένδειξη «φέτα Π.Π.Π» εφόσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις τόσο στη διαδικασία παραγωγής όσο και στην επισήμανση ανεξάρτητα από τη χώρα προορισμού του.

Η προστασία της ονομασίας «φέτα»

Υπάρχει δε επιπλέον μέριμνα για την προστασία της ονομασίας «φέτα». Ειδικότερα, με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (1151/2012) η καταχωρισμένη ονομασία «φέτα» προστατεύεται από :

α) κάθε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση καταχωρισμένης ονομασίας για προϊόντα που δεν καλύπτονται από την καταχώριση,  εφόσον τα προϊόντα αυτά είναι συγκρίσιμα με τα προϊόντα που έχουν καταχωρισθεί με την ονομασία αυτή ή εφόσον η χρήση αυτή αποτελεί εκμετάλλευση της φήμης της προστατευόμενης ονομασίας, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων στις οποίες τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται ως συστατικό·

β) κάθε κατάχρηση, απομίμηση ή επίκληση, έστω και αν αναφέρεται η πραγματική προέλευση των προϊόντων ή υπηρεσιών ή εάν η προστατευόμενη ονομασία μεταφράζεται ή συνοδεύεται από εκφράσεις όπως «στυλ», «τύπος», «μέθοδος», «όπως παράγεται»,  «απομίμηση» ή άλλες ανάλογες, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων στις οποίες τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται ως συστατικό·

γ) οποιαδήποτε άλλη ψευδή ή παραπλανητική ένδειξη, όσον αφορά την καταγωγή, την προέλευση, τη φύση ή τις βασικές ιδιότητες του προϊόντος, αναγραφόμενη στη συσκευασία ή στο περιτύλιγμα, στο διαφημιστικό υλικό ή σε έγγραφα που αφορούν το συγκεκριμένο προϊόν, καθώς και η χρησιμοποίηση συσκευασίας που θα μπορούσε να δημιουργήσει εσφαλμένη εντύπωση ως προς την προέλευση του προϊόντος.

δ) οποιαδήποτε άλλη πρακτική ικανή να παραπλανήσει τους καταναλωτές όσον αφορά την πραγματική προέλευση του προϊόντος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, όπως προκύπτει και από το σχετικό έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το mononews.

Η ανάκληση της άδειας για ΠΟΠ και η δικαίωση

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Πλεξίδα έχει παρουσία στην αγορά περισσότερο από 60 χρόνια, όταν στον Παραπόταμο Τρικάλων ο Αθανάσιος Πλεξίδας ξεκίνησε το οικογενειακό τυροκομείο. Η Βιογάλ Πλεξίδας, όπως λεγόταν τότε η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη το 2010 με πρόστιμο 510.000 ευρώ για νοθεία, παραπλάνηση καταναλωτή και έλλειψη άδειας λειτουργίας όταν υπουργός ήταν η Κατερίνα Μπατζελή.

Εντεκα χρόνια αργότερα είχε νέες περιπέτειες όταν σε ελέγχους σε προϊόν της που πωλούνταν στις αγορές της Σουηδίας και της Γερμανίας ως φέτα διαπιστώθηκε, μετά από μοριακό έλεγχο dna που έκαναν ξένα εργαστήρια, ότι ήταν λευκό τυρί. Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα  αποφάσισε την οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης της επιχείρησης La Farm για το προϊόν Φέτα ΠΟΠ. Η εταιρεία προσέφυγε στη δικαστική οδό και εν τέλει το διοικητικό εφετείο Αθηνών δικαίωσε τη La Farm αναιρώντας ουσιαστικά την απόφαση του ΕΛΓΟ Δήμητρα να επιβάλει την οριστική ανάκληση της πιστοποίησης. Από την οικογενειακή επιχείρηση έχουν αποχωρήσει τα δύο αδέλφια , καθώς ο Βαγγέλης Πλεξίδας έχει εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο. Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με την κόρη του Ελένη στη θέση του αντιπροέδρου.

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό (2021) η εταιρεία είχε 68,2 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 11,14% και μικτό αποτέλεσμα 6,2 εκατ. ευρώ έναντι 3,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 86,67%. Το αποτέλεσμα μετά από φόρος διαμορφώθηκε στα 2,2 εκατ. ευρώ έναν 663.479 ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 236,86%.

Διαβάστε επίσης

AEGEAN: Μπορούμε να πληρώσουμε 42 εκ. ευρώ για να πάρουμε πίσω τα warrants-Μέρισμα για τη χρήση 2023

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως σε ΑΜΚ έως 473 εκατ. ευρώ στην Attica Bank και σε Δημόσια πρότασης της Πειραιώς για Attica Group