Σε χαμηλό ποσοστό (7%) βρίσκεται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της σε εξέλιξη κτηματογράφησης που αφορά στο 59,6% των συνολικών εκτιμώμενων δικαιωμάτων στη χώρα, σε περισσότερους από 4.000 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ. Χιλιάδες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εκκρεμότητες που έχουν στα ακίνητά τους (κυρίως έλλειψη τίτλων και τοπογραφικού) με δεδομένο ότι στην τρέχουσα κτηματογράφηση τα δύο από τα τρία ακίνητα είναι στην επαρχία.
Όπως έγινε χθες γνωστό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Δημαρά, στο ολυμπιακό ακίνητο στο Γαλάτσι (Λεωφόρος Βεΐκου 137) στο οποίο προσέρχονται πολίτες που ζουν στην Αθήνα, για να δηλώσουν ακίνητά τους στην επαρχία, η εταιρεία του Κτηματολογίου, Ελληνικό Κτηματολόγιο, και το αρμόδιο υπουργείο εξετάζουν τη διασύνδεση του Ε9 (η δήλωση της ακίνητης περιουσίας στην εφορία) με το Κτηματολόγιο.
Η δυνατότητα αυτή δίνεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία και καθώς πρόκειται για δύο φορείς του δημοσίου (υπουργείο Οικονομικών και Ελληνικό Κτηματολόγιο).
Σύμφωνα με τον κ. Δημαρά, υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να δίνεται η δυνατότητα ψηφιακής υπενθύμισης και ενημέρωσης των πολιτών μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία και δεν έχουν κάνει τη δήλωση στο Κτηματολόγιο.
Η χρήση του Ε9 για την κατάρτιση του Κτηματολογίου έχει συζητηθεί στο παρελθόν και μάλιστα είχε διατυπωθεί και πρόταση να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του εξαρχής στη διαδικασία της κτηματογράφησης για να μειωθεί το κόστος κατάρτισης του Κτηματολογίου, κάτι όμως που δεν προχώρησε.
Πέρα από τα τεχνικά προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν για τη διασύνδεση τίθενται και θέματα προσωπικών δεδομένων. Δεν είναι σαφές π.χ. αν τα στοιχεία του Ε9 των πολιτών δύναται να τα επεξεργάζονται οι ιδιώτες μελετητές – ανάδοχοι που υλοποιούν τη κτηματογράφηση.
Σε κάθε περίπτωση χθες τόσο η ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου, όσο και της Ελληνικό Κτηματολόγιο με επικεφαλής την διευθύνουσα σύμβουλο, Χριστίνα Κλωνάρη, δεν ήταν έτοιμη να ανακοινώσει πως θα μπορούσε να γίνει χρήσιμη η διασύνδεση, εκτός από την περίπτωση της ειδοποίησης πολιτών που φαίνεται να έχουν ακίνητο με βάση το Ε9 και το οποίο δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Προφανώς, διασταυρώσεις θα μπορούσαν να γίνουν και αντίστροφα για φορολογικούς λόγους (ακίνητα που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο αλλά όχι στο Ε9) όπως επίσης να αποκαλυφθούν και περιπτώσεις καταπατήσεων ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Το κτηματολογικό γραφείο στο Γαλάτσι ξεκίνησε τη λειτουργία του την Τετάρτη 13 Μαρτίου και έως χθες οι περίπου 110 εξειδικευμένοι υπάλληλοι των εταιρειών αναδόχων που πραγματοποιούν την κτηματογράφηση είχαν εξυπηρετήσει 4.200 δικαιούχους που δήλωσαν 8.000 δικαιώματα. Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται είναι η έλλειψη συμβολαίων, συνοδευόμενη συνήθως με την επίκληση χρησικτησίας.
Έκτακτη χρησικτησία
Σε περίπτωση που κάποιος έχει αποκτήσει δικαίωμα με έκτακτη χρησικτησία, θα πρέπει να καταθέσει τη σχετική τελεσίδικη δικαστική απόφαση (εφόσον υπάρχει) ή θα πρέπει να υποβάλει έγγραφα από το συνδυασμό των οποίων αποδεικνύεται η 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρειών ύδρευσης κ.λπ., μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης ορίων, έγγραφα υποθηκών και λοιπών βαρών επί του ακινήτου, συμβόλαια γειτονικών ιδιοκτητών που αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο του ακινήτου, κ.λπ.). Επίσης, είναι υποχρεωτικά 1) η επισύναψη τοπογραφικού διαγράμματος, εκτός εάν η θέση και τα όρια του γεωτεμαχίου μπορούν να προσδιοριστούν επακριβώς στον ψηφιακό χάρτη της περιοχής. 2) ένα από τα προσκομιζόμενα έγγραφα να αποτελεί το Ε9 που περιλαμβάνει το δηλούμενο ακίνητο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2021 και πιο συγκεκριμένα τότε θα είναι σε κανονική λειτουργία κτηματολογίου το 91% των δικαιωμάτων.
Η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική και όποιος ιδιοκτήτης δεν το πράξει κινδυνεύει με την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης και το πέρας 7 ετών να χάσει οριστικά την περιουσία του.
Το κόστος για τον πολίτη
Για την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας καταβάλλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.
Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.