ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Μετ’ εμποδίων προχωράει το έργο για τη ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων από 390 υποθηκοφυλακεία, καθώς οι εταιρείες που έχουν αναλάβει ανάδοχοι, έχουν ανοίξει «μάχη» προσφυγών με το Κτηματολόγιο.
Το έργο έχει ανατεθεί στις Netcompany/Intrasoft- Profile, Nova – Iron Mountain Hellas, Uni Systems – Αρχειοθήκη – Onex, ΟΤΕ, Vodafone – Cosmos Business Systems – Quality & Reliability – Γεωανάλυση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφυγές κατά του Κτηματολογίου έχουν κάνει οι επικεφαλής των κοινοπραξιών δηλαδή, Netcompany/Intrasoft, η Nova, η Uni Systems, ο ΟΤΕ και η Vodafone.
H πλευρά των εταιρειών κατηγορεί το Κτηματολόγιο πως αιφνιδιαστικά αποφάσισε να αλλάξει συγκεκριμένους όρους του έργου, με βάση τους οποίους θα πληρωθούν λιγότερο ανά ψηφιοποιημένη σελίδα, ενώ χαρακτήρισαν αυθαίρετη τη μείωση του κόστους, η οποία γίνεται χωρίς καμμιά δικαιολογία όπως λένε. Παράλληλα αναφέρουν ότι η αναθέτουσα αρχή έχει ζητήσει την οριζόντια περικοπή του τιμήματος του έργου κατά 17%.
Από την άλλη το Ελληνικό Κτηματολόγιο πετάει το μπαλάκι στις ανάδοχες εταιρείες, λέγοντας ότι εκείνες δεν ανταποκρίθηκαν σε βασικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά την παράδοση μέρους του έργου, κατηγορώντας τες ότι αξιώνουν επιπλέον 25 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να τα δικαιούνται.
Κτηματολόγιο: Καμία αλλαγή, η ευθύνη στις εταιρείες
Πηγές από το Κτηματολόγιο και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρνούνται οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους του διαγωνισμού, ρίχνοντας το μπαλάκι στις εταιρείες.
Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι «οι εταιρείες στα πρώτα τους παραδοτέα που ήρθαν πριν λίγες εβδομάδες, δεν συμπεριέλαβαν βασικά πεδία τεκμηρίωσης των εγγράφων, παρά την ξεκάθαρη απαίτηση της διακήρυξης στη σελίδα 108 αλλά και την ίδια πρόβλεψη που υπήρχε στις οικονομικές προσφορές των ίδιων των εταιρειών».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι «το πρόβλημα το έχουν οι ίδιες οι εταιρείες στη συνεργασία τους με τους υπεργολάβους και μεταφέρουν το πρόβλημα στο Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Συγκεκριμένα λένε ότι «η παραπάνω παράλειψη φαίνεται πως έγκειται σε ασυνεννοησία μεταξύ αυτών και των υπεργολάβων τους, οι οποίοι τώρα ζητούν από τις μεγάλες εταιρείες επιπλέον αμοιβή για την εργασία που πρέπει να εκτελέσουν». Ενώ ταυτόχρονα επιμένουν ότι «οι μεγάλες εταιρείες αξιώνουν επιπλέον 25 εκατ. ευρώ, χωρίς καμία νομική βάση, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των υπεργολάβων τους».
Από την πλευρά τους Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ελληνικό Κτηματολόγιο διαμηνύουν «πως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στις συμβάσεις, αφού σε ένα τόσο μεγάλο έργο, όλες οι εταιρείες θα έπρεπε να έχουν υπολογίσει ορθά τα κόστη τους και δεν μπορούν εκ των υστέρων να αρνούνται να εκτελέσουν μέρος των όρων των συμβάσεων που τις δεσμεύει».
Προχωράει κανονικά το έργο
Παρά όμως τη διαμάχη που έχει προκύψει μεταξύ εταιρειών και Κτηματολογίου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το έργο προχωράει κανονικά, αφού κανείς δεν θέλει να διακινδυνέψει θέσουν το έργο σε κίνδυνο, προσεγγίζοντας μάλιστα ήδη τις 200 εκατ. ψηφιοποιημένες σελίδες.
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης που έχουν βάλει πάροχοι και Κτηματολόγιο, είναι το 2025, ωστόσο θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν σωστά (όπως είπε πρόσφατα και ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου), ώστε να προλάβουν τα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης για να μην πέσει στα βράχια το έργο.
Διαβάστε επίσης:
Ψηφιοποίηση αρχείων δημοσίου: Οι εταιρείες που μοιράζονται έργα €600 εκατ.
Κυρανάκης στο mononews: Ετοιμάζουμε πλατφόρμα Price Map για τις πραγματικές τιμές ακινήτων
Δημόσιο: Έργο ψηφιοποίηση 1,2 δισ. σελίδων δημόσιων αρχείων συνολικού προϋπολογισμού 590 εκατ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Η Αλίκη πέθανε στην αγκαλιά της Ζωής (video)
- Επιτροπή Βουλής: Ψηφίστηκε από την ΝΔ η κοινοτική οδηγία για τον κατώτατο μισθό
- Λετονία: Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ περιμένουν να αναλάβει ο Τραμπ για να αποφασίσουν για την Ουκρανία
- Attica Bank: Ξεκινά την Τετάρτη η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών