ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Κρίτων Λεντούδης, είναι ένας από τους δυναμικά ανερχόμενους Έλληνες εφοπλιστές. Πλοιοκτήτης δεύτερης γενιάς, που το Forbes στην εφετινή λίστα με τους κορυφαίους Έλληνες εφοπλιστές τον κατατάσσει στην δέκατη θέση με συνολική αξία των 75 πλοίων του στόλου της ναυτιλιακής εταιρείας του, που ανέρχεται σε 4.683,7 δισ. δολάρια.
Υπογραμμίζεται ότι η αξία του στόλου του αυξήθηκε, σε σύγκριση με το 2023, κατά 1.6 δισ. δολάρια.
Επίσης, η Naftiliaki, στην έκδοση της για τα “Ποσειδώνια 2024” με τους εφοπλιστές που διαθέτουν στόλο άνω του 1 εκατ. dwt, τον αναφέρει στην 25η θέση με ένα στόλο 59 πλοίων και συνολική χωρητικότητα 4.837.868 dwt.
Το σημαντικότερο στοιχείο που φέρνει τον Κρίτωνα Λεντούδη στην επικαιρότητα σήμερα είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Xclusiv, ναυπηγεί συνολικά 37 πλοία, από τα οποία τα 22 είναι δεξαμενόπλοια και τα 15 πλοία μεταφοράς GAS.
Με τις νέες παραγγελίες η συνολική αξία των πλοίων του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ναυλομεσιτών, θα υπερβεί τα 6 δισ. δολάρια.
Ο Κρίτων Λεντούδης, εκτός από το να αγοράζει και να ναυπηγεί πλοία συλλέγει και πανάκριβα αυτοκίνητα. Λέγεται ότι από 50 – 60 πανάκριβα πολυτελή αυτοκίνητα αποτελείται η συλλογή του και η αξία τους ανέρχεται στα 15-20 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ αυτών των αυτοκινήτων που διαθέτει ο Κρίτων Λεντούδης είναι και η πολυτελής Mercedes 300 D με την οποία κυκλοφορούσε ο Πάπας Παύλος στις περιοδείες του ανά τον κόσμο και το αγωνιστικό αυτοκίνητο του Σουμάχερ. Το αυτοκίνητο του Πάπα Παύλου, λέγεται ότι το αγόρασε πληρώνοντας 2 εκατ. δολάρια.
Ο Κρίτων Λεντούδης οδηγεί επίσης μια Ferrari F40 που είχε κατασκευαστεί ειδικά για τον γιο Ανιέλι και είναι η μοναδική στον κόσμο.
Είναι επίσης, κάτοχος δέκα διαφορετικών μοντέλων της Lamborghini, ενώ στην κατοχή του έχει μοντέλα της Porsche, της BMW και της Mercedes.
Το 2013 ο Κρίτων Λεντούδης έκλεψε τις εντυπώσεις σε διαγωνισμό αυτοκινήτων και κέρδισε το πρώτο βραβείο με μια Lamborghini Miura SV του 1973.
Το 2017, πήρε μέρος στον 1ο αγώνα ιστορικών αυτοκινήτων Hungaroring Classic και κατάφερε να κερδίσει στην πολύ απαιτητική κατηγορία οδηγώντας μία Mercedes-Benz C11 την οποία παλαιότερα χρησιμοποιούσε ο Michael Schumacher για δοκιμές.
Η Οικογένεια Λεντούδη
Οι Γεώργιος και Ευάγγελος Λεντούδης αποτελούν την πρώτη γενιά εφοπλιστών της οικογένειας.
Με Συριανο – Κασιώτικη καταγωγή, τα δύο αδέλφια ξεκίνησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα με το εμπόριο και ειδικότερα με αντιπροσωπείες μοτοσυκλετών και μηχανημάτων.
Το 1965, τα δύο αδέλφια αποφάσισαν να επενδύσουν στη θάλασσα και ίδρυσαν την ναυτιλιακή εταιρεία Leduma Compania Maritima, η οποία διαχειρίστηκε πλοία γενικού φορτίου.
Όμως, στην επόμενη δεκαετία, τα αδέλφια αυτονομήθηκαν και ακολούθησαν διαφορετική ρότα στη ναυτιλία.
Ο Γεώργιος Λεντούδης δημιούργησε την ναυτιλιακή εταιρεία Glentmar Compania Maritima, που αργότερα άρχισε να διευθύνεται από τον γιό του, Κώστα.
Ο Ευάγγελος Λεντούδης, ίδρυσε την Evalend Shipping, ωστόσο μετά τον θάνατο του, το 1984, την ναυτιλιακή εταιρεία ανέλαβε ο γιος του Κρίτων Λεντούδης, ο οποίος σήμερα είναι νυμφευμένος με την πανέμορφη Τερέζα Μιχαλοπούλου.
Ωστόσο, με την πρώτη του γυναίκα, την Μαρίνα Παπαδόγιαννη έχει αποκτήσει δύο παιδιά.
Το βραβείο “Ευκράντη”
Το έτος 2022, στον Κρίτωνα Λεντούδη, απονεμήθηκε το Βραβείο Ευκράντη, για την Υποστήριξη της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας, με την εταιρεία του Evalend Shipping Co.
Η Evalend Shipping Co. ιδρύθηκε το 1972 από τον Ευάγγελο Λεντούδη, έναν επιχειρηματία με καταγωγή από τη Σύρο, ο οποίος χαρακτηριζόταν από το πάθος του για τη ναυτιλία αλλά και το διορατικό του πνεύμα.
Στο σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, αναφέρεται: “Από το 1984 μέχρι και σήμερα, η εταιρεία βρίσκεται υπό την ηγεσία του υιού του, Κρίτωνα Λεντούδη, με την Evalend να έχει πλέον καταξιωθεί στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία για τις επιτυχημένες επενδύσεις της στις αγορές της μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και πετρελαίου.Με την πάροδο των ετών, η Evalend έχει εξελιχθεί σε έναν διαφοροποιημένο όμιλο, με επενδύσεις και δραστηριότητες σε διαφορετικές ναυτιλιακές αγορές.”,
Μέχρι τις αρχές της δεκαετία του 2000 η Evalend Shipping είχε επικεντρωθεί στη διαχείριση πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, ενώ το 2005 η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις στην αγορά πλοίων μεταφοράς πετρελαίου.
Συνεχίζοντας την πορεία επέκτασής του στόλου, ο όμιλος της Evalend εισήλθε επίσης στην αγορά των πλοίων μεταφοράς υγραερίου (LPG), με εξαιρετικά κερδοφόρα οικονομικά αποτελέσματα.
Με την επένδυση αυτή, η εταιρεία συνέχισε να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες του κλάδου, εξυπηρετώντας πελάτες από διαφορετικούς τομείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Το 2019, η Evalend Shipping Co. ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ναυπηγήσεων με την κατασκευή πέντε VLCCs και την απόκτηση μέσω resale buyout ακόμη δύο, από νοτιοκορεατικά ναυπηγεία.
Το 2021, η εταιρεία έφτασε σε ένα ακόμη ορόσημο με την παραγγελία VLGCs στη Νότια Κορέα. Τα πλοία θα διαθέτουν μηχανή διπλού καυσίμου, σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα απόδοσης, ασφάλειας και περιβαλλοντικής ευθύνης.
“Η προτίμηση και η έμπρακτη υποστήριξη ελληνικών εταιρειών κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού αποτελεί τον βασικό λόγο βράβευσης της Evalend Shipping Co. με το Βραβείο Ευκράντη Υποστήριξης της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας”, επεσήμανε η κριτική επιτροπή των Βραβείων, δικαιολογώντας την βράβευση του Κρίτωνα Λεντούδη και της εταιρείας του.
Διαβάστε επίσης:
Έλληνες εφοπλιστές: Χρυσά deals για τα παλαιάς κατασκευής πλοία τους
Attica Group: Πρόταση για την αγορά του 51% της ΕΤΑΝΑΠ Σαμαριά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί