Καθοριστική για την πορεία της Ελλάδας προς την “κανονική” έξοδο στις αγορές θα είναι η σημερινή μέρα, καθώς το απόγευμα εκπνέει η προθεσμία για τη συμμετοχή στο swap των ομολόγων του PSI (20 σειρές ομολόγων του 2012), συνολικής αξίας 29,6 δισ. ευρώ, με νέα ομόλογα μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας.

Πρόκειται για ένα γερό crash test όσον αφορά στις προθέσεις των ξένων επενδυτών απέναντι στη χώρα μας, αφού ουσιαστικά αυτοί καλούνται να αποφασίσουν αν εμπιστεύονται μεσομακροπρόθεσμα την Ελλάδα ή προτιμούν να… πάρουν τα λεφτά και να φύγουν. Το θέμα, επομένως, είναι αν η Ελλάδα θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τους επενδυτές.

Οι οιωνοί πάντως μέχρι στιγμής είναι θετικοί, και το πιθανότερο είναι ότι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών για συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των ομολόγων του PSI στο swap θα επιτευχθεί. Ωστόσο, το πώς θα κινηθούν τα funds και οι τράπεζες του εξωτερικού που έχουν “παλιά” ελληνικά ομόλογα στην κατοχή τους θα το γνωρίζουμε επίσημα μόνο μετά την παρέλευση της προθεσμίας.

Αντίθετα, αυτό που θεωρείται σχεδόν δεδομένο είναι η συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στη διαδικασία, με την ανταλλαγή όλων των ομολόγων που έχουν επενδυθεί στο κοινό κεφάλαιο των ταμείων και όσων κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, συνολικού ύψους άνω των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη, ασαφές παραμένει το τι θα γίνει με τα ομόλογα του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς ενδέχεται η συμμετοχή στο swap να θεωρηθεί ως παράνομη νομισματική χρηματοδότηση στο Δημόσιο.

Ασαφές παραμένει επίσης και το αν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για νέα, βελτιωμένη πρόταση προς όσους δεν αποδεχθούν τη συμμετοχή τους στο swap, κάτι που όπως φαίνεται ορισμένα funds “ποντάρουν” ότι θα συμβεί, αν και από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη έκθεσή της η Nomura εκτίμησε ότι η ανταλλαγή ομολόγων έχει θετικό αντίκτυπο τόσο για τη χώρα όσο και για τους ομολογιούχους, υπογραμμίζοντας ότι σε όρους καθαρής τρέχουσας αξίας (NPV) τα κέρδη θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στο 1,4%.

Όπως επισημαίνεται, η ανταλλαγή θα βελτιώσει τόσο τη ρευστότητα όσο και την εμπορευσιμότητα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, στηρίζοντας την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Σε όρους καθαρής τρέχουσας αξίας (NPV), το κέρδος είναι μεγαλύτερο για τις μεγαλύτερες λήξεις (πάνω από το 2037) και μικρότερο για εκείνες που είναι μεταξύ του 2028 και του 2037, ενώ κατά μέσο όρο τα κέρδη είναι περίπου 1,4% για όλη την καμπύλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στεγαστικά δάνεια για τα ακίνητα των πλειστηριασμών θα χορηγούν οι τράπεζες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι σημαίνει η συνένωση Νηρέα και Σελόντα – Γιατί οι τράπεζες «έσπασαν» την πώληση στα δυο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΣΡ: Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για τις 7 τηλεοπτικές άδειες – Στα 3,5 εκ. ευρώ η εγγυητική επιστολή