• Business

    Κρατικό Νικαίας: Με τέσσερα ανύπαρκτα πτυχία ο διοικητής του, που διορίστηκε απο τον ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom


    Με ένα συγκλονιστικό πόρισμα 29 σελίδων απο το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), ζητείται η παραπομπή του Δημήτρη Μπούτου– του μέχρι πρότινος διοικητή του Κρατικού Νικαίας για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ , σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, καθώς αποκαλύφθηκε ότι τέσσερα πτυχία του κ. Μπούτου ήταν ανύπαρκτα. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2016, όταν ο αναπληρωτής, υπουργός Παύλος Πολάκης προσδιόριζε τα τρία κριτήρια για την επιλογή των νέων διοικητών νοσοκομείων της χώρας ως εξής: α) Να είναι “καθαροί”, δηλαδή τίμιοι και εκτός διαπλοκής, β) να “ξέρουν γράμματα”, δηλαδή να γνωρίζουν το αντικείμενο της διοίκησης δομών υγείας και γ) να μπορούν να συμμορφωθούν με το πολιτικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης. 

    Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ο κ. Μπούτος πληρούσε τις προϋποθέσεις, καθώς τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς διορίστηκε  διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά.

    Μάλιστα στην σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 5ης Αυγούστου του 2016 και φέρει τις υπογραφές του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του κ. Πολάκη, ο κ. Μπούτος αναφέρεται ως πτυχιούχος Οικονομικών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Τι έδειξε ο έλεγχος

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από καταγγελίες, οι τίτλοι σπουδών του Δημήτρη Μπούτου μπήκαν στο “μικροσκόπιο” του ΣΕΕΔΔ. Κατά τη διάρκεια της έρευνας αντλήθηκαν στοιχεία από το σύστημα Απογραφής, δηλαδή από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, αφού ο  κ. Μπούτος ήταν αποσπασμένος μόνιμος υπάλληλος με οργανική θέση ΠΕ1 Διοικητικού Οικονομικού στο “Θριάσιο”.

    Στο νοσοκομείο αυτό κατείχε  τη θέση του διευθυντή της διοικητικής υπηρεσίας, ενώ ήταν και πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Μονάδας.

    Στο σύστημα Απογραφής εμφανίζονταν κάποιοι τίτλοι σπουδών- με την υποσημείωση ότι ο ίδιος είχε εγγράψει στο σύστημα την κατοχή των τίτλων.

    Οι πραγματικές διαστάσεις αποκαλύφθηκαν όταν κατά τον επιτόπιο έλεγχο της ΣΕΕΔΔ, οι αναγραφόμενοι στην Απογραφή τίτλοι, δεν υπήρχαν πουθενά.

    Μετά από επικοινωνία του ΣΕΕΔΔ με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, των οποίων ο κ. Μπούτος κατείχε τίτλους σπουδών και φιγουράριζαν στο “βαρύ” βιογραφικό του, προέκυψε ότι ήταν ανύπαρκτοι.

    Ο ΣΕΕΔΔ μάλιστα, με εξαιρετικά επείγον έγγραφο, στις 26 Νοεμβρίου 2018, ζήτησε από τον Μπούτο να προσκομίσει του τίτλους σπουδών, οι οποίοι παρότι αναγραφόντουσαν στην Απογραφή, ήταν άφαντοι από τον προσωπικό του φάκελο. Ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε ποτέ.

    Μάλιστα, ο κ. Μπούτος αμέσως μετά έσπευσε να υποβάλει την παραίτηση του από τη διοίκηση του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, παρά το γεγονός ότι η θητεία του έληγε τον Αύγουστο του 2019. Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον κύριο Πολάκη,  με την σχετική υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του να δημοσιεύεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

    Το πόρισμα που συνέταξε ο ΣΕΕΔΔ διαβιβάστηκε και στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και στον διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου ζητώντας, παράλληλα, από τον υπουργό Υγείας να προβεί σε δικές του “σχετικές ενέργειες”.



    ΣΧΟΛΙΑ