Με κούρεμα δανείων που μπορεί να κυμανθεί από 175 έως 190 εκατομμύρια ευρώ δύναται να προχωρήσει η συμφωνία Μαντωνανάκη – δημοσίου για τον συμψηφισμό των χρεών του μεγαλοξενοδόχου στις τράπεζες με τις οφειλές που έχουν επιδικαστεί στην ΕΤΑΔ υπέρ του επιχειρηματία.

Όπως μεταφέρουν πηγές με γνώση των τριμερών διαπραγματεύσεων, μετά το κούρεμα του δανεισμού – που φτάνει τα 550 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων για το κοινοπρακτικό ομολογιακό –, το ποσό που εκτιμάται ότι μπορεί να καταβάλει το δημόσιο στις τράπεζες θα διαμορφωθεί πέριξ των 375 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το ποσό είναι σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με τα σχεδόν 720 εκατομμύρια ευρώ που έχουν επιδικάσει δικαστικές αποφάσεις στην ΕΤΑΔ κι έχει λαμβάνειν ο Παντελής Μαντωνανάκης, για αυτό και οι πληροφορίες πανταχόθεν κάνουν λόγο για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, εφόσον αυτή επιτευχθεί. Το 2023 η ΕΤΑΔ έχει προβεί στην αναγνώριση εξόδων πρόβλεψης ύψους 257,3 εκατ. για την επίδικη υπόθεση.

Επιπλέον, ζητούμενο από τους servicers (Intrum, Cepal, doValue και PQH στους οποίους έχουν μεταφερθεί οι οφειλές Μαντωνανάκη προς τις συστημικές τράπεζες) είναι το ποσό να καταβληθεί εφάπαξ και σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών από τη στιγμή που θα επιτευχθεί συμφωνία. Το βέλτιστο σενάριο θέλει τη συμφωνία να ολοκληρώνεται σε ορίζοντα 12 μηνών.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φέρεται να πέφτει η τροποποίηση που έγινε από τον Γιώργο Φλωρίδη τον Φεβρουάριο στους ποινικούς κώδικες επανέφερε από 1η Ιουλίου 2024 την αυτεπάγγελτη δίωξη των τραπεζιτών, δεδομένου του κουρέματος των οφειλών προς τις τράπεζες. Κοινές ενέργειες των τραπεζικών στελεχών, όπως το κούρεμα δανείου και η ρύθμιση χρεών, μπορεί να εμπίπτουν στην κατηγορία των παραπάνω αδικημάτων και αυτό έχει προκαλέσει αναβρασμό στον τραπεζικό κόσμο. Η μέση λύση που ακολουθείται πλέον είναι ότι ναι μεν η δίωξη ασκείται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, όμως πρέπει προηγουμένως να έχει λάβει ειδική πραγματογνωμοσύνη από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η πραγματογνωμοσύνη αυτή θα εξετάζει αν τηρήθηκαν οι τραπεζικοί κανόνες σε ενέργειες, όπως το κούρεμα χρέους, έτσι ώστε ο εισαγγελέας να γνωρίζει αν πρέπει να ασκηθεί ή όχι ποινική δίωξη.

Παράλληλα, πηγές και των δύο πλευρών εκτιμούν ότι η συμφωνία δε θα προσκρούσει στη DGComp, που θα μπορούσε να βάλει «πάγο» στο deal, χαρακτηρίζοντάς το κρατική ενίσχυση, που νοθεύει τον ανταγωνισμό.

Οι όροι της διαπραγμάτευσης

Όπως αποκάλυψε πρώτο το mononews, η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την τροποποίηση της σύμβασης μίσθωσης του Grand Resort Lagonissi, η διάρκεια της οποίας θα παραταθεί στα 99 χρόνια, από 77 που ήταν το 1999 όταν υπεγράφη, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα οικοδόμησης παραθεριστικών κατοικιών και βιλών εντός του θερέτρου.

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις φέρεται να διεξάγονται σε καλύτερο κλίμα από ό,τι ένα χρόνο πριν, καθώς για να βγει λευκός καπνός θα πρέπει να αποσυρθούν όλες οι εκατέρωθεν αγωγές.

Στην τελευταία αίτηση ανακοπής του πλειστηριασμού των Elounda Bay και Elounda Beach που κατέθεσε ο Παντελής Μαντωνανάκης, η πλευρά του ξενοδόχου σημείωνε πως «οι ομολογιούχοι ενεργώντας κακόπιστα και ανήθικα, σε συμπαιγνία με την ΕΤΑΔ προέβησαν σε ενέργειες σε βάρος της για να αρπάξουν τα οικονομικά της στοιχεία και να της δημιουργήσουν οικονομική ασφυξία», αναφερόμενη στην επίσπευση πλειστηριασμού των δύο ξενοδοχείων στην Κρήτη, ο οποίος βέβαια ματαιώθηκε.

Από έγγραφα που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο αποδεικνύεται ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη ήδη από το 2020, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση αναφορικά με το ζήτημα της επένδυσης του Λαγονησίου.

 Διαβάστε επίσης

Δημόσιο – Μαντωνανάκης: Αυτοί είναι οι 3 όροι του μεγάλου συμβιβασμού για το Grand Resort Lagonissi

Μαντωνανάκης: Ακυρώνεται ο πλειστηριασμός των ξενοδοχείων στην Κρήτη