• Business

    Κουκουτάρης: Πώς έλυσε τον γρίφο των ανατιμήσεων η Alfa Pastry

    Διονύσης Κουκουτάρης

    Διονύσης Κουκουτάρης


    Ισχυρές επιδόσεις σημείωσε πέρυσι η εταιρεία Αθανάσιος Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ», γνωστή ως alfa pastry, πετυχαίνοντας αύξηση πωλήσεων κατά 15,3% και βελτιώνοντας την κερδοφορία κατά 30%.

    Οι πωλήσεις της εταιρείας που δραστηριοποιείται στις κατεψυγμένες ζύμες  έφτασαν στα 63,817 εκατ. ευρώ από 55,38 εκατ. ευρώ το 2022 ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν σε 7,576 εκατ. ευρώ έναντι 5,823 εκατ. ευρώ το 2022.

    «Η ενδυνάμωση της ηγετικής μας θέση στην αγορά και η αύξηση των πωλήσεών μας κατά 15,27% αποτελούν αναγνώριση της αφοσίωσής μας και της δέσμευσής μας για αριστεία έχοντας ως αρωγούς στην προσπάθεια μας το σύνολο των εργαζομένων μας, οι οποίοι σε συνεργασία με τη διοίκηση  επενδύουν καθημερινά στην τεχνολογία, τα προϊόντα και τις μακρόχρονες συνεργασίες» σημειώνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Διονύσης Κουκουτάρης, στο μήνυμά του που συμπεριλαμβάνεται στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2023 που δημοσιεύτηκαν χθες.

    Η εταιρεία με έδρα την Κοζάνη, συμφερόντων της οικογένειας Κουκουτάρη, εξαγόρασε το 2023 το 36,49% της Panini Αρτοποιήματα, η οποία ενοποιείται κατά τη διάρκεια της χρήσης με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, κίνηση η οποία χαρακτηρίζεται από τη διοίκηση της Alfa Pastry, ιδιαίτερης σημασίας για τη διεύρυνση του επιχειρηματικού της αποτυπώματος.

    «Στο μέλλον σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε το επενδυτικό μας πλάνο με σκοπό να αναπτυχθούμε περαιτέρω όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά» αναφέρει ο κ. Κουκουτάρης.

    Επενδύσεις 8,6 εκατ. ευρώ

    Οι επενδύσεις τις οποίες υλοποιήσεις πέρυσι ήταν της τάξης των 8,6 εκατ. ευρώ με το κυριότερο μέρος αυτών να διατίθεται σε κτιριακές προσθήκες  κατά 6,5 εκ. ευρώ και μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 1 εκ. ευρώ.

    Μείωση τιμών κατά 15%

    Ιδιαίτερης σημασίας για τη διοίκηση της εταιρείας είναι και το γεγονός ότι πέρυσι προχώρησε σε μειώσεις τιμών είτε συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για μόνιμη μείωση τιμής κατ΄ ελάχιστον 5% και για ένα εξάμηνο είτε με προωθητικές ενέργειες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «έχοντας αφουγκραστεί τη σημερινή ανάγκη του καταναλωτή, για μάρκες συνοδοιπόρους, με ενσυναίσθηση, που να κατανοούν την καθημερινότητα του, πήραμε την πρωτοβουλία όχι μόνο να μπούμε στο πρόγραμμα μείωσης τιμών της κυβέρνησης αλλά και να καθιερώσουμε μόνιμη μείωση τιμών κατά 15%, πέρα φυσικά από οποιαδήποτε άλλη προωθητική ενέργεια που σχεδιάσαμε μέσα σε αυτό το διάστημα».

    Διεύρυνση εξαγωγών και έμφαση σε HoReCa

    Σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα που αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την alfa pastry, το 2023 διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα με τη συμβολή της επέκτασης σε νέες αγορές όπως το Ισραήλ, η  Λιθουανία, η Σλοβακία και το Μπαχρέιν ενώ προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των υφιστάμενων συνεργασιών στο δίκτυο των 35 χωρών στις οποίες εξάγονται τα προϊόντα της.

    Εκτός από την ενίσχυση της δυναμικής της εξαγωγικής δραστηριότητας και την παρουσία της στο λιανεμπόριο η εταιρεία δίνει έμφαση στο κανάλι του HoReCa.  «Αποτελεί  πυλώνα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και στο οποίο επενδύσαμε δυναμικά και στρατηγικά δίνοντας έμφαση στο να μετατρέψουμε το ρόλο της Εταιρίας ως προμηθευτή σε ρόλο στρατηγικού συνεργάτη για τους πελάτες μας στην εστίαση, γεγονός που προμηνύει ένα ελπιδοφόρο 2024» όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις.

    Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, τα ίδια Κεφάλαια για την εταιρεία στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ήταν 48 εκατ. ευρώ  έναντι 41,98 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσεως. Ο αριθμός απασχολούμενου προσωπικού του Ομίλου και της Εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ανέρχεται στα 513 άτομα. Στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ο αντίστοιχος αριθμός του προσωπικού ήταν 483 άτομα.

    Σημειώνεται  στη φετινή οικονομική χρήση και συγκεκριμένα της 1η Ιανουαρίου η εταιρεία  εξέδωσε για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης  κοινό ομολογιακό δάνειο 6 εκατ. ευρώ  με διάθεση ιδιωτικής τοποθέτησης (ομολογιούχος και διαχειριστής πληρωμών είναι η τράπεζα EFG) και με την εγγύηση της ΕΤΕπ και το οποίο  θα εξοφληθεί, σε 20 ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις. Ειχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2023 κοινό ομολογιακό δάνειο ποσού 2 εκατ. ευρώ , για τη μερική κάλυψη χρηματοδότης  των δαπανών επενδυτικού σχεδίου «Επέκταση μονάδας παραγωγής ζυμών αρτοποιίας και παρόμοιων ειδών, με την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών». Η αποπληρωμή του δανείου θα ολοκληρωθεί όπως και το προηγούμενο τον Δεκέμβριο του 2027.

    Διαβάστε επίσης

    Αντίστροφη μέτρηση για τo exit Δασκαλόπουλου από τη Μινέρβα

    Ανδρεάδης (AS Company): Άλμα ανάπτυξης στη Ρουμανία με όχημα την Jumbo – Το πλάνο για την Ελλάδα και οι εξαγορές

    Kiabi: Στην Ελλάδα το αντίπαλο δέος Zara και Η&Μ της γαλλικής αγοράς



    ΣΧΟΛΙΑ