• Business

    Κοτόπουλα Αγγελάκης: Πού ποντάρει για περαιτέρω ανάπτυξη


    Ανάπτυξη των πωλήσεων κατά 10,93% εμφάνισε πέρυσι η Αγγελάκης ΑΕ φτάνοντας στα 42,999 εκατ. ευρώ από 38,762 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

    Ωστόσο η πτηνοτροφική εταιρεία της οικογένειας Αγγελάκη είδε την κερδοφορία της να συμπιέζεται σημαντικά σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

    Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2023 που δημοσιεύτηκαν χθες το κόστος πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 38,718 εκατ. ευρώ έναντι 35,645 εκατ. ευρώ το 20222, τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης αυξήθηκαν στα 3,092 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ.

    Πιέσεις στην κερδοφορία

    Το μικτό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα  4,281 εκατ. ευρώ από 3,120 εκατ. ευρώ  το 2022 με το μικτό κέρδος επί των πωλήσεων της εταιρείας να διαμορφώνεται στο 9,96% έναντι 8,05% την προηγούμενη χρονιά.

    Τα κέρδη προ τόκων και φόρων στις 909 χιλιάδες ευρώ έναντι 1,621 εκατ. ευρώ το 20222 και τα καθαρά προ φόρων κέρδη στα 450 χιλιάδες ευρώ από 1,499 εκατ. ευρώ και το τελικό αποτέλεσμα περιορίστηκε στις 230 χιλιάδες ευρώ από 1,230 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

    Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα αυξήθηκαν στα 3,9 εκατ, ευρώ από 104 χιλιάδες ευρώ το 2022. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2023  έλαβε από την  Aegean Baltic Bank το ποσό των 3,745 εκατ. ευρώ  από το  Επενδυτικό πρόγραμμα στο οποίο έχει εγκριθεί με τίτλο «Εκσυγχρονισμός, επέκταση δυναμικότητας και πράσινη μετάβαση της επιχείρησης».

    Στο Ταμείο Ανάκαμψης το επενδυτικό σχέδιο

    Επίσης η Αγγελάκης τον Φεβρουάριο 2023 έλαβε έγκριση της Αίτησης Ενίσχυσης Επενδυτικού Σχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός, επέκταση δυναμικότητας και πράσινη μετάβαση της επιχείρησης» στο πλαίσιο του υποέργου  «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων της Δράσης Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU. Μάλιστα στον ισολογισμό της έχει εγγραφεί το ποσό των 3,745 εκατ. ευρώ ως μακροχρόνια δανειακή υποχρέωση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

    Ο μέσος όρος προσωπικού μειώθηκε στη χρήση του 2023 στα 153 άτομα εκ των οποίων τα 131 αφορούν σε εργατοτεχνικό προσωπικό από 156 και 143 αντίστοιχα στη χρήση του 2022.

    Ισχυρό αποτύπωμα στο λιανεμπόριο

    Η εξ Ευβοίας ορμώμενη πτηνοτροφική εταιρεία έχει  ισχυρό αποτύπωμα στο λιανεμπόριο με το 70% του τζίρου της να παράγεται από την παρουσία στις αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Θανόπουλος, Κρητικός και Lidl (παράγει τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της αλυσίδας).

    Ένα μεγάλο ποσοστό των πωλήσεων της κατευθύνεται στο HO.RE.CA., διατηρώντας συνεργασίες με αλυσίδες εστίασης, όπως η KFC και η TGI Fridays, καθώς και ψητοπωλεία.

    Για τη φετινή χρονιά η Αγγελάκης ΑΕ με επικεφαλής τον Θάνο Αγγελάκη στοχεύει σε ανοδική πορεία παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης νέων προϊόντων για κάλυψη των αναγκών καταναλωτών σε προϊόντα value for money, την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών, καθώς και τη συμμετοχή της εταιρείας σε επιδοτούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

    Οι αστερίσκοι του ορκωτού

    Η Αγγελάκης εμφανίζει αυξημένες εμπορικές απαιτήσεις σε σύγκριση με το 2023, όμως αυτό προκύπτει εξαιτίας της συμπερίληψης και των απαιτήσεων σε καθυστέρηση ύψους 656 χιλ. ευρώ. Με βάση τη γνώμη επιφύλαξης που εξέφρασε η ορκωτός λογιστής που υπογράφει τον ισολογισμό της εταιρείας η μη διενέργεια της απαιτούμενης απομείωσης έχει σαν συνέπεια, η αξία των «Εμπορικών Απαιτήσεων» & «Λοιπών Απαιτήσεων» να εμφανίζεται αυξημένη κατά ευρώ 591 χιλ. και τα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά  591 χιλ. ευρώ. Επιπλέον σημειώνεται ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις δεν εξεταστεί από τις φορολογικές αρχές για τις χρήσεις 2019 έως 2023. Ως εκ τούτου τα φορολογικά αποτελέσματα των χρήσεων αυτών δεν έχουν καταστεί οριστικά. Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για αυτή την ενδεχόμενη υποχρέωση. Από τον έλεγχό μας δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσουμε εύλογη διασφάλιση για την εκτίμηση του ύψους της πρόβλεψης που τυχόν απαιτείται.

    Τέλος, σημειώνει ότι στο υπόλοιπο του λογαριασμού του ενεργητικού “Λοιπά άυλα” περιλαμβάνονται ποσά προστίμων και προσαυξήσεων προηγούμενων χρήσεων ποσού ευρώ 25 χιλ. τα οποία θα έπρεπε να είχαν επιβαρύνει ως έξοδο προηγούμενες χρήσεις. Λόγω του λογιστικού αυτού χειρισμού, η αξία του λογ. “Λοιπά άυλα” και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται αυξημένα κατά ευρώ 25 χιλ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Από το εξωτερικό 9 στα 10 δολάρια για τη ΦΑΓΕ

    Ολύμπια Xenia: Ιστορικές επιδόσεις από το άλμα των διεθνών τιμών ελαιόλαδου

    Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα της ΔΕΛΤΑ



    ΣΧΟΛΙΑ