Σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη με τον Γιώργο Περιστέρη, Πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), που εκπροσωπεί τις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί  στο πλαίσιο του διαλόγου με τους φορείς που ξεκινάει το υπουργείο για να βρεθεί λύση στο έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί στο λογαριασμό των ΑΠΕ, το οποίο εκτιμάται ότι το 2020 ξεπερνάει τα 280 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες που διαθέτουν ήδη μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε ΑΠΕ (Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ENEL, Iberdrola, EDF, EREN) είναι οι μεγάλοι χαμένοι της λύσης που φαίνεται να επιλέγει το υπουργείο.

Το νέο σχέδιο σχετικά με τις ΑΠΕ, που ετοιμάζεται να διαμορφώσει το υπουργείο, θα αφορά τόσο τις αποφάσεις για την κάλυψη της τρύπας του 2020  και τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ, όσο και τον μελλοντικό σχεδιασμό σχετικά με τις διαγωνιστικές διαδικασίες των ΑΠΕ από το 2021 και μετά.

Οι προθέσεις του υπουργού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, είναι να υπάρξει κάποιου είδους έκτακτης εισφοράς στις ΑΠΕ (για την κάλυψη του ελλείμματος του 2020), ή ακόμη  και κάποια μορφή μόνιμου “κουρέματος” σε κάποιες κατηγορίες παλιών συμβάσεων που έχουν καλύψει δάνεια και αποσβέσεις, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να επιβαρύνει βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές ή τη ΔΕΗ.

Οι σχεδιασμοί αυτοί όμως, έχουν ήδη ξεσηκώσει  θύελλα αντιδράσεων από τους μικρούς και μεγάλου του κλάδου των Ανανεώσιμων, τόσο τις ελληνικές όσο και τις  ξένες εταιρείες, και το επόμενο διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων του υπουργού με όλους του φορείς, ώστε να πραγματοποιηθεί διάλογος πριν οριστικοποιήσεις τις αποφάσεις του.

Η πίεση που ασκείται είναι μεγάλη ειδικά από τις  ξένες εταιρείες που θεωρούν ότι μια εκ των υστέρων αθέτηση, για δεύτερη μάλιστα φορά (μετά το news deal του 2014), υπογεγραμμένων συμβάσεων, πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία των κυβερνητικών σχεδιασμών και την ελκυστικότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος. Και, όπως τονίζουν, οι «σκέψεις περί επιβολής νέων εισπρακτικών μέτρων για την κάλυψη του ελλείμματος, αποκλειστικά ή κυρίως εις βάρος των παραγωγών ΑΠΕ, π.χ.  περικοπές (έκτακτες ή μόνιμες) στα έσοδα των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ, ή άλλα παρόμοια,  θα δυναμιτίσουν το καλό επενδυτικό κλίμα για τις ΑΠΕ που χτίστηκε με τόσο κόπο μετά το περίφημο New Deal. Πέραν του γεγονότος ότι αντίκεινται ευθέως στις διατάξεις περί αποφυγής επιζήμιων αναδρομικών ρυθμίσεων της νέας Οδηγίας 2018/2001 για τις ΑΠΕ».

Τι θα ζητήσουν από τον υπουργό οι Παραγωγοί ΑΠΕ

Ο ΕΣΗΑΠΕ, εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρό του, Γιώργο Περιστέρη, πρόκειται να επισημάνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για κάλυψη της τρύπας που έχει δημιουργηθεί, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν μονόπλευρα οι παραγωγοί ΑΠΕ.

Για τον ΕΣΗΑΠΕ, ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων κάλυψης του ελλείμματος θα πρέπει να στηρίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο πρέπει να ζητηθεί η κάλυψη μέρους της τρύπας, αφού όμως πρώτα εκτιμηθεί το ποσό το οποίο σχετίζεται με την επίδραση της πανδημίας. Όπως υποστηρίζουν, αν γίνει μια πλήρως αιτιολογημένη και ποσοτικοποιημένη πρόταση για τις απώλειες εκείνες του Ειδικού Λογαριασμού που προκλήθηκαν αποκλειστικά εξαιτίας της πανδημίας, οι οποίες υπολογίζονται στα €100 εκατ. μόνο για το 2020, θα μπορούσουν να καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θα προτείνουν επίσης την αύξηση του ποσοστού των εσόδων από τη δημοπρασία δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ, από 65% σε 85%, για μια περίοδο τουλάχιστον 2 ετών. Με το μέτρο αυτό, θα εισρεύσουν στο λογαριασμό πλέον των 100 εκατ. το έτος. Ενώ, σημειώνεται, αν διατηρηθεί η  αντισταθμιστική χρέωση του Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συμβατικών Σταθμών (ΜΜΚΘΣΣ) και μετά την έναρξη λειτουργίας των νέων αγορών ηλεκτρισμού, θα μπορούσε να αποφέρει €120 εκατ./έτος.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση