• Business

    Κωστής Χατζηδάκης: Μισό δισ. ευρώ στερεί ετησίως από τα δημόσια έσοδα το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών ειδών

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (Πηγή: minfin.gov.gr)


    Tην ανάγκη να αντιμετωπιστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών ειδών γενικότερα, φαινόμενο που στερεί από τα δημόσια έσοδα 500 εκατ. ευρώ ετησίως, υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα εκδήλωσης που διοργανώθηκε σήμερα στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ (7-15/9).

    Στη διάρκεια της κοινής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την εταιρεία Παπαστράτος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Μαργώνης, ανακοίνωσε τη δωρεά καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας, αξίας 155.000,00 στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου, για τη διευκόλυνση της διασύνδεσης και του συντονισμού των διωκτικών αρχών, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών, ενεργειακών και αλκοολούχων προϊόντων.

    Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι η πολιτεία κάνει πολλές προσπάθειες μόνη της προκειμένου να περιορίσει και γιατί όχι να εξαλείψει το προαναφερόμενο φαινόμενο και εξήρε τη συνεργασία που υπάρχει με τον ιδιωτικό τομέα, προς αυτή την κατεύθυνση. «Η συνεργασία με την Παπαστράτος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει σειρά κινήσεων από κοινού. Τώρα, με τη χρηματοδότηση της Παπαστράτος, προχωρούμε σε αυτήν την ψηφιακή πλατφόρμα, που θα συντελέσει πολύ στον συντονισμό των διαφόρων διωκτικών αρχών, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και ταχύτερα. Και γι’ αυτό το λόγο ευχαριστούμε την Παπαστράτος για τη συνεισφορά της», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης χαρακτηριστικά.

    Καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα-διασύνδεσης των διωκτικών αρχών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, σημείωσε ότι η Παπαστράτος, στέκεται αρωγός στο πλευρό της πολιτείας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, το οποίο στερεί πολύτιμους πόρους από τα δημόσια ταμεία και ενισχύει τη δράση εγκληματικών οργανώσεων και υπενθύμισε ότι από το 2012, έχουν συναφθεί σειρά συμφωνιών συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές και η επιχείρηση έχει υποστηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειές τους, προσφέροντας 7 εκατ. ευρώ για αγορά εξοπλισμού, κάλυψη λειτουργικών αναγκών και υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

    «Σήμερα, με τη νέα μας δωρεά για τη δημιουργία μιας καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας για τη διασύνδεση των διωκτικών αρχών, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Για κάθε μας βήμα προς τα μπροστά, κάνουμε και ένα βήμα μαζί με την κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργώνης.

    Επισημαίνεται ότι μέσω της συγκεκριμένης ψηφιακής πλατφόρμας θα είναι εφικτή η συλλογή και η απεικόνιση των δεδομένων των κατασχέσεων σε έναν ενιαίο χάρτη, διευκολύνοντας την άμεση ανάλυση και επομένως την ορθή κατανομή των πόρων από τις διωκτικές αρχές.

    Επενδύσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ από την Παπαστράτος

    H Παπαστράτος, θυγατρική εταιρεία της Philip Morris International (PMI), κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων χωρίς καύση και τσιγάρων στην Ελλάδα εδώ και εννέα δεκαετίες, ενώ η εταιρική πορεία της επιχείρησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της βιομηχανίας, την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την προσφορά στην κοινωνία.

    Το 2017, η εταιρεία γύρισε σελίδα στην ιστορία της και, με μια σημαντική επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, μετέτρεψε το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS. Τον Ιούνιο του 2021, στην επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας της Παπαστράτος, η εταιρεία ανακοίνωσε τη στρατηγική της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για την επόμενη πενταετία και ανακοίνωσε και νέα μεγάλη επένδυση στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο, η οποία ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ.

    Τον Φεβρουάριο του 2023, η Παπαστράτος προχώρησε σε ανακοίνωση της νέας της επένδυσης ύψους 200 εκατ. ευρώ, η οποία οδήγησε στη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας και ενίσχυσε το εξαγωγικό έργο της εταιρείας, φτάνοντας σε ετήσια αξία εξαγωγών 300 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις που από το 2017 έχουν ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Οι παροχές στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι αλλαγές στην υποβοηθούμενη και τα δωρεάν χειρουργεία

    Όλγα Κεφαλογιάννη: Πρωτοβουλία για συμμετοχή της Ελλάδας στο Hotels Stars Union

    ΔΕΘ – Σκυλακάκης: Tα δίκτυα υψηλής τάσης είναι καθοριστικά για την επίτευξη των στόχων μας



    ΣΧΟΛΙΑ