ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αθανάσιος Δαγούμας (ΡΑΕ)- Στέλιος Λουμάκης (Φωτοβολταϊκά): Τι είπαν για ΕΛΑΠΕ και νέους διαγωνισμούς
Οι αποφάσεις σύμφωνα με πληροφορίες, που θα λάβει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, λαμβάνονται από τον ίδιο αλλά και βρίσκεται γι αυτές σε άμεση επαφή με το Μαξίμου, αφού έχουν ειδικό βάρος και σημασία και θα πρέπει να κρατήσουν λεπτές ισορροπίες ανάμεσα σε μεγάλους ξένους και έλληνες επενδυτές τόσο των ΑΠΕ όσο και της προμήθειας ενέργειας.
Στόχος είναι η αναζήτηση βιώσιμης λύσης που θα σέβεται το δίκαιο των επενδύσεων και θα μοιράζει όσο γίνεται την επιβάρυνση σε περισσότερους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις σε πρώτη φάση θα αφορούν το πώς θα κλείσει η τρύπα που έχει δημιουργηθεί σήμερα και που θα ξεπεράσει τα 280 εκατ. ευρώ, ενώ τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να λύνουν και δομικά το πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια.
Ο προσανατολισμός, του υπουργείου, μετά την ολοκλήρωση των επαφών, με τους φορείς της αγοράς είναι ότι η τρύπα θα κλείσει με συνεισφορά από 4 πλευρές:
1)Κονδύλι 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο αποδεικνύεται η επίπτωση στον ΕΛΑΠΕ από την COVID-19,
2) 100 εκατ. από την αύξηση των εσόδων από τη δημοπρασία δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ, από 65% σε 85%, για μια περίοδο τουλάχιστον δύο ετών
3) από τους παραγωγούς ΑΠΕ,
4) από τους προμηθευτές ενέργειας.
Γενικά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασιστεί οι παραγωγοί ΑΠΕ να συμβάλουν σε μεγαλύτερο βαθμό και σε μικρότερο οι προμηθευτές ενέργειας, οι οποίοι, από την άνοιξη μέχρι σήμερα επωφελούνται από τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος, της τιμής χονδρικής, που ενώ έχει μειωθεί δεν έχουν μετακυλήσει τη μείωση αυτή, στα τιμολόγια και έχουν αυξήσει τα κέρδη τους.
Με στόχο να μην επιβαρυνθεί, όμως, η ΔΕΗ αναμένεται “ήπια” επιβάρυνση των προμηθευτών και μεγαλύτερη επιβάρυνση των παραγωγών ΑΠΕ με έκτακτη εισφορά, που θα αφορά όλες τις τεχνολογίες, αλλά θα διαφοροποιείται ανά μέγεθος και ανά χρονολογία σύνδεσης με το σύστημα.
Οι αποφάσεις για το ποιοι θα επιβαρυνθούν και πόσο, είναι ωστόσο λεπτές και γίνεται προσπάθεια να μελετηθούν στην λεπτομέρειά τους για να κρατούν τις ισορροπίες και να είναι δίκαιες, δηλαδή να επιβαρύνονται όλοι ισόρροπα, χωρίς να θίγονται επενδυτικά σχέδια και μελλοντικοί προγραμματισμοί.
Ο ΔΑΠΕΕΠ, έχει αναθέσει ήδη σχετική μελέτη στην Grand Thornton, η οποία αφορά την τριετία 2020-2023 και αναμένεται να παραδοθεί στην οριστική της μορφή, ενώ σχετική μελέτη ετοιμάζει και η ΡΑΕ.
Το πρόβλημα
Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ΕΛΑΠΕ το έλλειμμα προβλέπεται να φτάσει στα 217,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 ενώ εάν συνυπολογιστεί και το μαξιλάρι των 70 εκατ. στα 287,6 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα στο ΕΛΑΠΕ δημιουργήθηκε γιατί τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ μειώθηκαν λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ υπολογίζεται στη βάση της ενέργειας που καταναλώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση της κατανάλωσης είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστoύν σημαντικά και τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο 8μηνο παρουσίασε υποχώρηση κατά 4,7% ή αλλιώς 1.392 GW.
Από αυτό το ποσό, περίπου το μισό δηλαδή 118 εκατ. ευρώ αφορούν σε μείωση των εσόδων εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή όξυνε το έλλειμμα είναι και η μείωση των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων.
Το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ έχει υπολογιστεί στα 284 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 πριν από την επιβολή του δεύτερου lockdown, εξαιτίας του οποίοι αναμένεται να το διευρύνει περαιτέρω, καθώς επηρεάζει τις καθοριστικές παραμέτρους των εισροών του, το ΕΤΜΕΑΡ, την τιμή των ρύπων και την Οριακή τιμή Συστήματος.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»