ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, η εξοικονόμηση σε σχέση με σήμερα θα φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο”, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εξηγώντας χθες από τα εγκαίνια της ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Νάξου, τα οφέλη των μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιεί ο ΑΔΜΗΕ στις διασυνδέσεις.
Η εξοικονόμηση θα προέλθει από την ισόποση μείωση των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), που σήμερα ανέρχονται σε 700 εκατ. ετησίως και αποτελούν υποχρέωση των καταναλωτών, παρά τις συχνές διαμαρτυρίες για ολοένα και ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια. Κάτω από αυτή την ασαφή ονομασία καλύπτονται κυρίως τα βάρη του πρόσθετου κόστους ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα με το σύστημα νησιά. Όταν όμως τα νησιά διασυνδεθούν οι καταναλωτές θα απαλλαχθούν από το βάρος των ΥΚΩ.
Στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε επίσης ότι τρεις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων πρόκειται να γίνουν στις Κυκλάδες, σε Σύρο, Νάξο και Σαντορίνη και ότι η μονάδα στη Νάξο θα δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα έχει δυνατότητα διαχείρισης 5.500 τόνους/ετησίως.
Αναφερόμενος στον υποσταθμό που εγκαινιάστηκε στη Νάξο, σημείωσε: «Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι τριπλά χρήσιμο. Πρώτον, ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των Κυκλάδων και φυσικά της Νάξου. Δεύτερον, είναι χρήσιμο περιβαλλοντικά γιατί κλείνουν τα «φουγάρα» της ΔΕΗ, είναι δηλαδή ένα πράσινο έργο. Και τρίτον, είναι χρήσιμο οικονομικά γιατί κάθε χρόνο πληρώνουμε 700 εκατ. χρόνια για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), με τις οποίες επιδοτούμε την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Χάρη στις νησιωτικές διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, η επιβάρυνση αυτή θα μειωθεί δραστικά. Ήδη, χάρη στην ολοκλήρωση των τριών πρώτων φάσεων της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, εξοικονομούμε περί τα 100 εκατ. ευρώ».
Τα σχέδια του ΑΔΜΗΕ
“Με τη νέα διασύνδεση δεν θα γίνονται πια διακοπές και αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος” τόνισε χθες ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα υλοποίησης διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, όπως το παρουσίασε στην ομιλία του, μέχρι το 2029 θα έχουν διασυνδεθεί όλα σχεδόν τα νησιά.
Η διαγωνιστική διαδικασία για τη διασύνδεση της Σαντορίνης αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του έτους και το 2021 προβλέπεται να πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο.
Η Σαντορίνη αναμένεται να ηλεκτριστεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ενώ τα νησιά Μήλος, Φολέγανδρος και Σέριφος στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της 4ης φάσης είναι 393,4 εκατ. ευρώ και έχει προταθεί να συμπεριληφθεί στο ταμείο ανάκαμψης για χρηματοδότηση ύψους 137,7 εκατ. ευρώ.
Μαζί με την 4η φάση, το συνολικό ύψος της επένδυσης για την πλήρη διασύνδεση των Κυκλάδων ανέρχεται σε 832,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 276 εκατ. (εφόσον εγκριθεί και η χρηματοδότηση της 4ης φάσης) αφορούν σε κοινοτική χρηματοδότηση.
O κ. Μανουσάκης ανέφερε σχετικά: «Σήμερα γιορτάζουμε ένα ακόμη βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των Κυκλάδων, ένα ιστορικό έργο με προϋπολογισμό 832 εκατ. ευρώ και για τα τέσσερα στάδια υλοποίησής του. Ειδικά για τη διασύνδεση της Νάξου, μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων και σχεδιασμών, οι συμβάσεις υπογράφηκαν μόλις το 2018. Παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, ο ΑΔΜΗΕ κατόρθωσε να υλοποιήσει αυτό το σημαντικό έργο χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις. Μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την τέταρτη και τελευταία φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σέριφο, θέτοντας οριστικό τέλος στα προβλήματα ηλεκτροδότησης του νησιωτικού συμπλέγματος».
Όπως εξήγησε για τη Μήλο, Σέριφο, Φολέγανδρο ο διαγωνισμός θα γίνει μέσα στο 2021 ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το 2024, ενώ έχει προϋπολογισμό 400 εκατ.ευρώ.
Η Β’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνει την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων μεταξύ Νάξου-Μυκόνου και Νάξου-Πάρου, καθώς και την κατασκευή υποσταθμού κλειστού τύπου (GIS) στη Νάξο. Περιλαμβάνει, επίσης, την αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Εύβοιας-Άνδρου και Άνδρου-Τήνου η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020. Επιπλέον, αναβαθμίζεται η ηλεκτρική τροφοδότηση των νησιών Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κουφονήσια. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασίλης Χήτος (Mr. Ζαγόρι): Διαψεύδει μέσω του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια, ότι είναι ζευγάρι με την Βικτώρια Καρύδα
- Γεωργιάδης: Ποιο είναι το σχέδιο για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Τι είπε για το περιστατικό με το φαρμακείο στην Αλεξάνδρας
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Πλήρης στήριξη» του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα για επαναφορά των δώρων στον δημόσιο τομέα
- EasyJet: Σε πορεία για να αγγίξει το £1 δισ. σε ετήσια κέρδη