Με στόχο τον Ιούνιο να έχει ετοιμαστεί το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης από την απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε σήμερα, τις εργασίες της η Διυπουργική Επιτροπή για τη Μετάβαση, καθώς αποτελεί προτεραιότητα του ίδιου του Πρωθυπουργού να υπάρξει ένα πλήρες σχέδιο το οποίο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.

Στόχος είναι μετά να ακολουθήσει διαβούλευση ώστε να ξεκινήσει το Ταμείο να λειτουργεί από την αρχή του 2021.

«Προσδοκούμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών και είμαστε ευτυχείς που η κα Φερειρα, Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική συμμετείχε στη συνεδρίαση», τόνισε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάλεσε την Επίτροπο να επισκεφθεί τις περιοχές που επηρεάζονται για να έχει καλύτερη εικόνα.

Η Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα ευχαρίστησε για την ευκαιρία να συμμετέχει στη Διυπουργική συνάντηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων είναι να τα αναγνωρίσουμε και όχι να κρυβόμαστε από αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι δύσκολη η μετάβαση αλλά είναι διαχειρίσιμη, υπάρχουν προβλήματα αλλά υπάρχει ευρωπαϊκή εμπειρία. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε απόφαση να διατεθούν στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 7, 5 δισ. για τη Δίκαιη Μετάβαση τα οποία προορίζονται για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που δημιουργούνται στις περιοχές που το χρειάζονται και αναμένεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις της τάξης των 100 δισ. στις περιοχές που έχουν ανάγκη. Υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες επένδυσης και ο τομέας αυτός μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία» ανέφερε η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική,  κ. Ελίζα Φερέιρα.

Η διανομή των κεφαλαίων αυτών, σημείωσε η κα Φερέιρα, θα γίνει με βάση οικονομικά κριτήρια και με κοινωνικά κριτήρια,όπως πόσες θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τις δραστηριότητες που εκλείπουν. Επίσης λαμβάνεται υπόψιν η οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας.

Μελέτες και διαβουλεύσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα και θα καταλήξουν σε ένα μάστερ πλαν που θα περιλαμβάνει εκτός από δράσεις στην ενέργεια, δράσεις σε γεωργία, αγροτουρισμό και βιομηχανία.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης θα έχει την ίδια δομή με το Ταμείο Συνοχής και θα έχει επιλέξιμες επενδύσεις, εκπαίδευση, έρευνα και τεχνολογία, πράσινη ενέργεια και μεγάλα πρότζεκτ.

Συζητήσαμε με τους άλλους υπουργούς, και σειρά άλλων κινήτρων, όπως φορολογικά για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.