Υπάρχει ακόμα χρόνος να ληφθούν μέτρα για τη βιομηχανία, είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου Greek Economy Summit, αναφερόμενος στη σημασία που θα έχει να οριστεί ένα οριζόντιο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί το ενεργειακό κόστος στην ενεργοβόρο ευρωπαϊκή βιομηχανία, καθώς, όπως είπε, η Ευρώπη αγοράζει το φυσικό αέριο 4 ή και 7 φορές ακριβότερα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή  Ένωση καθυστέρησε να λάβει  μέτρα και βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα: “Πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες περιορίζουν την παραγωγή τους ή κλείνουν, όλες οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας υποφέρουν και αυτό σημαίνει ότι στο τέλος θα υποφέρει και η κοινωνία. Ωστόσο, υπάρχει χρόνος για να πάρουμε τις απαιτούμενες αποφάσεις στη βάση της πρότασης που υπέβαλε ήδη από τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία στα ενεργειακά χρηματιστήρια και τη χειραγώγηση των τιμών από τη Ρωσία”, τόνισε.

Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί ένα consensus, για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ως αποτέλεσμα της επίμονης προσπάθειας των 15 κρατών-μελών που το υποστηρίζουν.

Όπως είπε, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσουμε τον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειωμένη και οι αποθήκες στην Ευρώπη γεμάτες κατά 96%, ενώ αντίθετα θα είναι πολύ πιο δύσκολες οι συνθήκες το καλοκαίρι του 2023, ενώ τόνισε ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο ο επόμενος χειμώνας (2023-2024).

Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει γνωστοποιήσει στην Κομισιόν, την πλατφόρμα για τα διμερή συμβόλαια μέσω των οποίων θα μπορούσε να μειώσει το ενεργειακό της κόστος η βιομηχανία

Δύο προκλήσεις

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση δημιούργησε δύο μεγάλες προκλήσεις, την ανάγκη για δράσεις για ενεργειακή ασφάλεια και δράσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Αναφέρθηκε στη σημασία των υποδομών που αναπτύσσονται  και ότι μετά την υλοποίηση των αγωγών ΤΑΡ και IGB, το διπλασιασμό της δυναμικότητας  στη Ρεβυθούσα  στην Ελλάδα προχωρούν και νέα έργα για την αύξηση της δυνατότητας υποδοχής LNG. Προχωρούν τα δύο FSRU σε Αλεξανδρούπολη και Θράκη, και το τρίτο στην Κόρινθο από τη Διώρυγα Gas  για το οποίο σύντομα αναμένεται να ληφθεί η επενδυτική απόφαση και θα ενισχύσουν το ρόλό τη χώρας στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Υπογράμμισε ότι με την ανάπτυξη αυτών των υποδομών επιτυγχάνεται και αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας για την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης,

Επεσήμανε ωστόσο,  ότι μακροπρόθεσμα η λύση τόσο για την ασφάλεια εφοδιασμού όσο και για τη μείωση των τιμών είναι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προχωρά στην ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών σε επίπεδο διασυνδέσεων και αποθήκευσης ενέργειας με τελικό στόχο ως το 2030 το 80 % της κατανάλωσης ρεύματος να καλύπτεται από ΑΠΕ, φθάνοντας στα 28 MW ΑΠΕ.

Σημείωσε ότι σε 3,5 χρόνια προστέθηκαν 4 GW ΑΠΕ στη χώρα και ότι αν αυτά είχαν γίνει νωρίτερα, θα ήταν μικρότερη η εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο και μικρότερο το ενεργειακό μας κόστος.

Σχετικά με την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είπε ότι συνολικά το 2022 θα έχουν δοθεί 8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις, ενώ 2,5 δισ. ευρώ έχουν προκύψει από το μηχανισμό πλαφόν στην παραγωγή ενέργειας.