Σήμερα το πρωί αναμένεται να συναντηθεί ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και πιθανόν με τον Ρώσο ομόλογό του Νικολάι Σουγλκίνοφ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων η συμφωνία για τις τιμές φυσικού αερίου για το 2022,  που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα και για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το φυσικό αέριο, αναγνωρίζεται από το υπουργείο Ενέργειας ότι θα έχει κεντρικό ρόλο για μια επιτυχή ενεργειακή μετάβαση, αφού από το φυσικό αέριο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το κόστος της μέχρι να αυξηθεί η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας πραγματοποιεί έναν αγώνα δρόμου για στρατηγικές συνεργασίες διεθνούς επιπέδου, προκειμένου να εξασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές στο φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Gazprom, θα βρεθεί η ετήσια σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σημειώνεται ότι από την τιμή με την οποία θα αγοράσει η ΔΕΠΑ εξαρτάται και η δυνατότητα που θα έχει να συνεχίσει και για τους πρώτους μήνες του 2022 την έκπτωση 15% προς τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και να δώσει ευνοϊκά τιμολόγια στις βιομηχανίες.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μία νέα αντιστροφή όρων της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου, δηλαδή οι τιμές εισαγωγής να καθορίζονται κατά μεγαλύτερο βαθμό από την εξέλιξη των τιμών του αργού και σε μικρότερο από το ολλανδικό hub TTF. Τα συμβόλαια του τελευταίου είχαν εκτοξευθεί πρόσφατα στα επίπεδα των 90 ευρώ/Μεγαβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε ζητήσει το 2020 και το 2021 και πέτυχε στις τότε διαπραγματεύσεις οι τιμές να βασίζονται περισσότερο στο TTF και λιγότερο στις τιμές του αργού πετρελαίου, κάτι που στη σημερινή συγκυρία δεν είναι πλέον επιθυμητό.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας  έχει συνάψει πολυετή σύμβαση με την Gazprom, που λήγει το 2026, ωστόσο οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις αναφορικά με επιμέρους όρους και ρήτρες προμήθειας.

Η επίσκεψη Κώστα Σκρέκα

O υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετέβη χθες στην Αγία Πετρούπολη, όπου βρίσκεται η έδρα του ρωσικού κολοσσού του φυσικού αερίου Gazprom, προκειμένου να προωθήσει την ενεργειακή ατζέντα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σότσι της Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα γίνει σε μία περίοδο, όπου η Αθήνα έχει κάνει ηχηρή την παρουσία της στην Ευρώπη, υλοποιώντας μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, ενώ  η Ρωσία αναζητά σημεία επαφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των νέων μακροχρόνιων συμφωνιών που επιδιώκει να κλείσει στο φυσικό αέριο, την στιγμή μάλιστα, που εκκρεμεί η πιστοποίηση του Nord Stream 2 από τις γερμανικές αρχές.

Αν και η ατζέντα της συνάντησης Πούτιν – Μητσοτάκη ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή, εντούτοις θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αναφορά στα θέματα της ενέργειας. Ως γνωστόν η Ελλάδα προμηθεύεται από τη Ρωσία μέσω της Gazprom περίπου το 45% των συνολικών ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταναλώνει.

Διόρθωση στις τιμές φυσικού αερίου

Εν τω μεταξύ,  οι τιμές φυσικού αερίου της Ευρώπης χθες πρώτη μέρα της εβδομάδας, βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 εβδομάδων  εν όψει των  αυξημένων -για την εποχή- θερμοκρασιών που αναμένονται στην ήπειρο τις επόμενες μέρες. Η μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου αποδίδεται και στην αύξηση των ποσοτήτων αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία και την Gazprom.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας έπεσαν έως και 4,9% στα 81,10 ευρώ ανά MWh, μετά από την πτώση 5,6% που είχαν σημειώσει την Παρασκευή. Η χθεσινή πτώση έφερε το φυσικό αέριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Νοεμβρίου.