Στα σημαντικά αιτήματα του Υπουργείου Ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Ενέργειας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας Kώστας Σκρέκας μιλώντας πριν από λίγο στο Power and Gas Forum 2021.

Ειδικότερα, σημείωσε, “αυτή την περίοδο, σχεδιάζουμε το μέλλον του ενεργειακού κλάδου της επόμενης δεκαετίας και προωθούμε νέες τεχνολογίες στη μεταφορά και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας”. Σχετικά με τα αιτήματα  που έχουμε καταθέσει, σημείωσε ότι αφορούν το θέμα της αποζημίωσης στρατηγικής εφεδρείας για όσες μονάδες λειτουργούν με ζημιές για την ασφάλεια του συστήματος της χώρας, για την υπόθεση antitrust της ΔΕΗ που αφορά το μονοπώλιο στο λιγνίτη, για το νέο θεσμικό πλαίσιο στην αποθήκευση ενέργειας, για τo Capacity Reward Mechanism το μηχανισμό CRM, για την επόμενη πενταετία που κατατεθεί ως τον Ιούνιοαποζημίωσης ισχύος για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, τα πράσινα διμερή συμβόλαια κ.λ.π.  Όπως τόνισε  είναι αισιόδοξος για τη θετική τους κατάληξη αυτών των διεκδικήσεων, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης των στελεχών του Δημοσίου Τομέα που προχωρούν ενσωματώνοντας στα αιτήματα τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και με εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με την Κομισιόν.

Σημείωσε επίσης ότι δεν συμπίπτει χρονικά το αίτημα για αποζημίωση ισχύος για τις μονάδες αερίου με το αίτημα στρατηγικής εφεδρείας, αφού το αίτημα στρατηγικής εφεδρείας είναι άμεσο ενώ το αίτημα αποζημίωσης ισχύος θα χρειαστεί διαβούλευση και θα προκύψει προς το τέλος του 2022.

Για τα πράσινα διμερή συμβόλαια που θα συνάπτονται μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών, σημείωσε ότι θα συμβάλουν ώστε να πρασινίσουν κάποιοι κλάδοι, μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από το 2021.

Ο υπουργός τόνισε, ότι δίνει έμφαση στις δράσεις για τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, και στο πλαίσιο αυτών των δράσεων εντάσσει το Σχήμα Στρατηγικής Εφεδρείας, με τις μονάδες που αιτούνται αποζημίωση για τη λειτουργία τους. Άλλες δράσεις με στόχο τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος, είναι η βελτίωση των διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες, η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ μαζί με την προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας.

Σχετικά με το target model σημείωσε  ότι είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση, που έγινε μετά από πολύ δουλειά από τον προκάτοχό του κ. Κωστή Χατζηδάκη, η οποία ωστόσο είναι αναμενόμενο, να παρουσιάζει κάποιες παιδικές ασθένειες. Όπως είπε η ΡΑΕ έχει ήδη λάβει κάποια μέτρα για τα τεχνικά ελάχιστα και τις αρνητικές τιμές και παρακολουθείται στενά ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία της αγοράς.

Επίσης σημείωσε, ότι σταθερά στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να εξασφαλίζονται τιμές ενέργειας προσιτές για τα νοικοκυριά και  ανταγωνιστικές για τη βιομηχανία. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί  με μια σειρά ενεργειών όπως, διαγωνιστικές διαδικασίες στις ΑΠΕ, προώθηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, εξασφάλιση επιδοτήσεων από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης στα μεγάλα έργα υποδομής ώστε να μειώνεται το προς ανάκτηση κεφάλαιο και το κόστος στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση