ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που αναχώρησε χθες Δευτέρα για τη Σλοβενία όπου αύριο Τετάρτη, μαζί με τους ομολόγους του θα αναζητήσουν λύσεις και διεξόδους από τη σημερινή ασφυκτική κατάσταση που επηρεάζει την πορεία των τιμών και πιέζει όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η ενεργειακή φτώχεια, η επιτάχυνση των μέτρων για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας και η αναζήτηση τρόπων για να μπει φρένο στο ράλι των δικαιωμάτων ρύπων μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, καθώς το φιλόδοξο σχέδιο Green Deal τελικά φαίνεται ότι αντί να επιβαρύνει όσους ρυπαίνουν, επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις πιέζοντας ασφυκτικά τις κυβερνήσεις.
To ράλι της τιμής των CO2 από τα 25 ευρώ ο τόνος πέρυσι (μέση τιμή) στα 62 ευρώ ο τόνος φέτος είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή και της κερδοσκοπικής συμπεριφοράς των traders, σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή αιολικών τους θερινούς μήνες και την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Είναι “ασπιρίνη” τα μέτρα στήριξης;
Ως πρώτη αντίδραση για μετριασμό της εκρηκτικής κατάστασης οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ξεκίνησαν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, τα οποία όμως δεν είναι αρκετά όσο συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Η Ισπανία ήταν η πρώτη χώρα που προχώρησε στη λήψη μέτρων, αρχικά μειώνοντας προσωρινά τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος και στη συνέχεια και του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα κατώτερα επιτρεπόμενα ευρωπαϊκά επίπεδα του 0,5% από 5,1%.
Η Ισπανία επέλξε μάλιστα να περιορίσει και τα κέρδη των εταιρειών προμήθειας ρεύματος για να διασφαλίσει πόρους που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει περαιτέρω τα νοικοκυριά βάζοντας πλαφόν στα κέρδη από τις πωλήσεις ενέργειας που παράγεται από υδροηλεκτρικά, πυρηνικά και ΑΠΕ, δεδομένου ότι δεν επιβαρύνονται με κόστος CO2, κατευθύνοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών σε ένα ταμείο για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές.
Η Γαλλία προσφέρει ήδη κουπόνια αξίας 150 εκατ. ευρώ ετησίως σε 5,5 εκατ. νοικοκυριά της χώρας, ενώ εξετάζει και περαιτέρω μέτρα καθώς το ράλι των τιμών συνεχίζεται.
Η Βρετανία επέλεξε να καθυστερήσει τις αυξήσεις στους καταναλωτές ώστε να φανούν μετά τον Οκτώβριο προστατεύοντας για ένα μήνα τους καταναλωτές.
Η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα ύψους 3,5 δις. ευρώ για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.
Η Ελλάδα δημιούργησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να επιχορηγήσει με 150-200 εκατ. ευρώ, οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες στο τελευταίο τετράμηνο του έτους.
Αγωνία εκφράστηκε και στην 8η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου
Η επερχόμενη ενεργειακή κρίση που έχει ξεκινήσει και μπορεί να ενταθεί στην Ευρώπη κατά τους χειμερινούς μήνες, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στην 8η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9). Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, ανέφερε ότι η Κομισιόν πρέπει να παρέμβει για να δώσει τέλος στο πρόβλημα.
«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, δεν μπορούμε πλέον να εφησυχάζουμε. Οι προσπάθειες μας πρέπει να ενταθούν ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους λαούς μας. Πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε η ενεργειακή μετάβαση να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους, είτε κοινωνικά είτε οικονομικά. Ήδη βλέπουμε τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει» είπε ο κ. Ντράγκι στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου της Αθήνας.
Αντίστοιχα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, υπογράμμισε την ανάγκη για έναν ευρωπαϊκό διάλογο, για το πώς η πράσινη μετάβαση θα είναι και δίκαιη.
«Εμείς αντιδράσαμε με εθνικά μέτρα, όμως αν θέλουμε μια δίκαιη πράσινη μετάβαση, θα πρέπει να ανοίξουμε έναν ευρωπαϊκό διάλογο για το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρισμού και να σκεφτούμε τη στρατηγική αυτονομία στην ενέργεια και το φυσικό αέριο».
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η Ισπανία έχει ζητήσει ήδη από την Κομισιόν να επανεξετάσει το ζήτημα του προσδιορισμού της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την τελευταία και άρα ακριβότερη μονάδα παραγωγής που εισέρχεται στο σύστημα. Το ισπανικό αίτημα απορρίφθηκε από την Κομισιόν αλλά όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού η συζήτηση δεν έχει κλείσει.
Bloomberg: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν σκληρό χειμώνα
Το μεγάλο πρόβλημα των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ και το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν σκληρό χειμώνα, λόγω των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος με τις χώρες από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία να ελπίζουν σε ήπιες θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν τριπλασιαστεί φέτος καθώς ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου, η ρωσική Gazprom περιορίζει τις πρόσθετες παραδόσεις που χρειάζεται η ήπειρος για να ξαναγεμίσει τους χώρους αποθήκευσης μετά τον κρύο χειμώνα πέρυσι. Παράλληλα, είναι δύσκολο να αποκτηθούν εναλλακτικές προμήθειες, με τα πεδία της Βόρειας Θάλασσας να υφίστανται συντήρηση μετά από καθυστερήσεις λόγω πανδημίας και με την Ασία να συγκεντρώνει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση εκεί.
Μάλιστα σαράντα ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Κομισιόν να προχωρήσει σε έρευνα για το ρόλο της στην πρόσφατη άνοδο της τιμής φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για χειραγώγηση της αγοράς, ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι η Gazprom τηρεί πλήρως τις συμβολαιακές της δεσμεύσεις. Ο ίδιος απέδωσε τις αυξήσεις στα μειωμένα αποθέματα της Ευρώπης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει αυτό στο άμεσο μέλλον.
Εν τω μεταξύ η τιμή του αερίου στην Ευρώπη, έφτασε σε νέα υψηλά καθώς το συμβόλαιο TTF βρίσκεται πάνω από τα 70 ευρώ και προσωρινά τα 75 ευρώ, με την Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν σκοπεύει να διοχετεύσει στην Ευρώπη ποσότητες πέραν των συμβολαιοποιημένων όγκων μέσα στον Οκτώβριο.
Ακολουθήστε mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Με red flags και ερωτήματα για τον ΑΔΜΗΕ η προκαταρκτική αξιολόγηση
- Πόλεμος Σίψα (ΕΚΤΕΡ) με Μιτζάλη (ΑΒΑΞ) σε δύο μέτωπα
- Φάρμα Κουκάκη: Το ρεκόρ πωλήσεων και οι νέες πράσινες επενδύσεις
- Αντώνης Λυμπέρης: Ο bon vivant «βασιλιάς» των περιοδικών life style που όρισε την αισθητική επί μια 20ετία