“Η ΔΕΗ έχει  καταφέρει με ειδικά προϊόντα, αλλά και με εκπτώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει κατά τη διάρκεια όλης της πανδημίας, να διατηρήσει σε σταθερά επίπεδα τις τιμές καταναλωτή, τις τιμές δηλαδή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά”, είπε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των τιμών ρεύματος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος ρύπων που εκτοξεύουν την χονδρεμπορική τιμή ρεύματος. Σημείωσε ότι όταν η ΔΕΗ πουλάει σήμερα 110 ευρώ σε λιανικές τιμές τη μεγαβατώρα και έχει κόστος 120-130 ευρώ, αυτό   κάποια στιγμή θα έχει και αντίκτυπο στις τιμές λιανικής.

Ωστόσο τόνισε ότι  η ΔΕΗ μέχρι τώρα δεν έχει αυξήσει τις τιμές της και είπε, ότι αντίθετα, έχει έρθει και με νέα προϊόντα τα οποία εισάγει μέσα από την εμπορική της πολιτική. Όπως τόνισε υπάρχει σήμερα συγκεκριμένο προϊόν το οποίο παρέχει η ΔΕΗ που διατηρεί για δώδεκα μήνες σταθερή την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα σημερινά επίπεδα, χωρίς αυτή να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις είτε στις πρώτες ύλες είτε στις τιμές διοξειδίου του άνθρακα.

Έρχονται αυξήσεις ρεύματος

Στη μεγάλη αύξηση σε ό,τι αφορά τις τιμές χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, αναφέρθηκε επίσης ο υπουργός  εξηγώντας ότι η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας  αυξάνεται, λόγω της αύξησης, στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που διοχετεύεται στην ηλεκτροπαραγωγή

Επίσης αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών δικαιωμάτων ρύπων. Όπως εξήγησε ο κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα να κοστίζει σήμερα   50 με 60 ευρώ, «που σημαίνει ότι για κάθε ηλεκτρική μεγαβατώρα που παράγει η ΔΕΗ, αξιοποιώντας τον λιγνίτη, εκπέμπει στην ατμόσφαιρα από 1,2 έως 1,4 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με 60, 70, 80 ευρώ».

Έτσι αν και το πραγματικό κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη  είναι περίπου 40 ευρώ  τελικά το  κόστος της ηλεκτρικής μεγαβατώρας πλησιάζει τα 120 ευρώ ενώ  τα επόμενα χρόνια, εκτιμάται ότι, μπορεί να φτάσει και τα 90 ευρώ τα δικαιώματα για  κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΗ: Στο 57% ο στόχος μείωσης άνθρακα ως το 2023 – Χειροκροτεί η αγορά με 2,3 δισ. προσφορές

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση