Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Κώστας Κορωνάκης: Ο «εφευρέτης» που εξάγει ναυτιλιακό εξοπλισμό για τα πλοία όλου του κόσμου

Κωνσταντίνος Κορωνάκης

Κωνσταντίνος Κορωνάκης

Το μικρό μαγαζάκι, που άνοιξε το 1910 ο Θεοφάνης Κορωνάκης, στον Άγιο Νικόλαο στον Πειραιά, εκεί, ανάμεσα στην Ακτή Μιαούλη, στην Τρούμπα και στο Ξαβέρι, σήμερα έχει εξελιχθεί στην πλέον εξαγωγική εταιρεία ναυτιλιακού εξοπλισμού, δεδομένου ότι εξάγει το 80% της παραγωγής της.

Το μαγαζάκι που πουλούσε σχοινιά για όλες τις χρήσεις και κυρίως, πήγαινε καλά και μέσα σε λίγα χρόνια, ακριβώς δίπλα, δημιούργησε μια μικρή παραγωγική μονάδα, που αξιοποίησε την εμπειρία της να επιλέγει τις κατάλληλες ίνες για την κατασκευή σχοινιών για τη ναυτιλία.

Όταν ανέλαβε την επιχείρηση ο γιος του Θεοφάνη, Δημήτρης, σε συνεργασία με την γυναίκα του Ελένη, ίδρυσαν το 1967, υλοποίησαν ένα πλάνο ανάπτυξης και σταδιακά δημιουργήθηκε μια εξειδικευμένη εμπορική και βιομηχανική εταιρεία.

Το έτος 1969, ίδρυσαν την πρώτη μονάδα παραγωγής χαλύβδινων συρματόσχοινων στη Θήβα και το 1971 δημιουργήθηκε η μονάδα παραγωγής σχοινιών.

Αμέσως μετά την μεταπολίτευση, το 1975, αξιοποιώντας τις νέες επιχειρηματικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν και άνοιξαν νέα γραφεία 10.000 τ.μ. και εγκαταστάσεις αποθήκης στο λιμάνι του Πειραιά.

Σε μια αφήγηση του, ο Κώστας Κορωνάκης, αναφέρθηκε στον πατέρα του και στην εξέλιξη της εταιρείας:

“Ξεκίνησε από το εμπόριο προϊόντων από δεύτερο χέρι, τα μεταχειρισμένα. Ήταν μια εποχή όπου η ανακύκλωση υλικών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τροφοδοτούσε την αγορά. Αργότερα κατάφερε να πάρει την αντιπροσώπευση εταιρειών του κλάδου από το εξωτερικό, έως ότου αποφάσισε, λόγω της μεγάλης ζήτησης, να προχωρήσει στην ίδρυση του εργοστασίου στη Θήβα το ’69.

Στην αρχή η παραγωγή είχε να κάνει με βασικά προϊόντα, κυρίως συρματόσχοινα, οπότε οι συνεργάτες μας από το εξωτερικό, από τους οποίους παίρναμε πιο εξειδικευμένα προϊόντα, π.χ. συρματόσχοινα για γερανούς, μας βοήθησαν στο εγχείρημα.

Επειδή στην πορεία όμως χρειαστήκαμε πολύ καλά σχοινιά για την καρδιά των συρματόσχοινων, όπως κατασκευάζονταν τότε, και δεν βρίσκαμε, πήραμε την απόφαση να φτιάξουμε και μια μονάδα η οποία θα έφτιαχνε τα δικά μας σχοινιά. Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε να δίνουμε βάρος στην ανάπτυξη σύνθετων προϊόντων, τα οποία σήμερα βρίσκονται στην αιχμή της ζήτησης”.

Αλλά, η εκτόξευση της εταιρείας και την μετεξέλιξη της σε καθαρά εξαγωγική εταιρεία ναυτιλιακού εξοπλισμού, οφείλεται στον Κώστα Κορωνάκη, τον βραβευμένο “εφευρέτη”, ο οποίος κατόρθωσε να εισάγει στην παγκόσμια αγορά καινοτόμα προϊόντα.

Μιλώντας, ο Κώστας Κορωνάκης, για την απόκτηση του εργοστασίου για την κατασκευή καλωδίων στην Ξάνθη, τονίζει:

“Το εργοστάσιο αυτό ανήκε στον Ορφανίδη με τον οποίο ο πατέρας μου ήταν φίλοι. Όταν πέθανε ο Ορφανίδης και η εταιρεία πήρε την κατιούσα στα χέρια των θυγατέρων και των γαμπρών του, ο πατέρας μου θέλησε να το εξαγοράσει.

Συναίνεσα κι εγώ, παρά το διαφορετικό αντικείμενο, θεωρώντας ότι θα έχω τον χώρο να ασχοληθώ με την κύρια δραστηριότητά μας. Δυστυχώς όμως ένα μικρό εγκεφαλικό έθεσε τον πατέρα μου εκτός επιχείρησης, οπότε τα ανέλαβα και τα δύο”.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Κορωνάκης

Είναι Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ Α.Ε., καθώς και μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Ο Κωνσταντίνος Κορωνάκης γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Φοίτησε στη Σχολή Μωραΐτη και συνέχισε τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Deree College of Greece.

Ως φοιτητής ξεκίνησε να εργάζεται στην οικογενειακή του επιχείρηση, την εταιρεία Δ. Κορωνάκη Α.Ε., μια 100% οικογενειακή εταιρεία, που ιδρύθηκε από τους γονείς του Δημήτρη και Ελένη Κορωνάκη, παράγοντας συνθετικά σχοινιά και συρματόσχοινα.

Αρχικά ασχολήθηκε με τον τομέα της παραγωγής και για το λόγο αυτό ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, σε διάσημα εργοστάσια συρματόσχοινων, όπου ειδικεύτηκε στην παραγωγή υψηλής τεχνολογίας και εξειδικευμένων συρματόσχοινων.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Κωνσταντίνος Κορωνάκης έχοντας πλέον σημαντικό βαθμό γνώσης και εξειδίκευσης στον τεχνικό τομέα, σχεδίασε και λάνσαρε στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά μια επαναστατική γραμμή ελλιμενισμού για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανία, την Kapa Ropes.

Το πάθος του και η συνεχής προσπάθειά του να δημιουργεί νέα προϊόντα του έδωσαν τον τίτλο του «Εφευρέτη» όταν του απονεμήθηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για την εφεύρεσή του, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας «easy-splice-aid» το 2003.

Ο Κωνσταντίνος Κορωνάκης συνέχισε την πορεία της επιτυχίας του δημιουργώντας νέους εμπορικούς τομείς για την εταιρεία του, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις Βιομηχανίες Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας, Γεωτρήσεων και Ανοικτής Θάλασσας και Yachting παγκοσμίως και τη βιομηχανία ηλεκτρικών καλωδίων με την εξαγορά του πρώην εργοστασίου «ΚΑΛΟΔΙΑ ΞΑΝΘΗΣ».

Δημιούργησε επίσης ένα παγκόσμιο δίκτυο διανομής επενδύοντας στη δημιουργία αποθεμάτων σε όλα τα μεγάλα λιμάνια σε όλο τον κόσμο: Πειραιάς, Νέα Υόρκη, Χιούστον, Νέα Ορλεάνη, Λος Άντζελες, Βαλτιμόρη, Φιλαδέλφεια, Παναμάς, Σιγκαπούρη, Σαγκάη, Qingdao, Fujairah, Ντουμπάι , Durban, Cape Town, Rotterdam, Antwerp, Hamburg, Livorno, Tarragona, Algeciras, Las Palmas και έτσι παρέχει 24 ώρες και 7 ημέρες εξυπηρέτηση στους πελάτες του.

Σήμερα ο Κωνσταντίνος Κορωνάκης έχει τον τίτλο του C.E.O. στην Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ Α.Ε. και είναι ενεργό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Είναι παντρεμένος με τη Νικολέττα Παύλου και έχει δύο γιους, τον Δημήτρη και τον Παύλο.

Το Mega Center για την εξυπηρέτηση των Ναυπηγείων

Η Ελένη Κορωνάκη, διευθύνουσα σύμβουλος της D. Koronakis S.A, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές ελληνικές εταιρείες στον τομέα του ναυτικού εξοπλισμού, αποκάλυψε , κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων “Ευκράντη”, την τελευταία επένδυση της εταιρείας για την εξυπηρέτηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, καθώς και της επισκευαστικής βάσης Περάματος – Κερατσινίου.

Η Ελένη Κορωνάκη, επισήμανε ότι μετά την λειτουργία για την παραγωγή σχοινιών στο εργοστάσιο στη Θήβα και καλωδίων στο εργοστάσιο στην Ξάνθη, “η τελευταία επένδυση μας είναι σε ένα οικόπεδο 38 στρεμμάτων που βρίσκεται σχεδόν απέναντι από την Χαλυβουργική με πολλούς στεγασμένους χώρους για την εξυπηρέτηση των Ναυπηγείων, που με τόσο χαρά βλέπουμε να λειτουργούν”.

“Δημιουργούμε ένα Mega Center” που είναι μόλις 4 χιλιόμετρα από το ένα ναυπηγείο και 4,5 από το άλλο και θα μπορούμε σε έκτακτες ανάγκες να μεταφέρουμε υλικά μέσα σε 15΄έως και 30΄”.

Η εξέλιξη της εταιρείας

Η εταιρεία Δ. Κορωνάκης Α.Ε. είναι ένας όμιλος εταιρειών που δραστηριοποιείται στους τομείς της κατασκευής συνθετικών σχοινιών και συρματόσχοινων από χάλυβα, ηλεκτρικών καλωδίων και βιομηχανικών διχτυών.

Η εταιρεία έχει αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς και προμηθευτές θαλάσσιου εξοπλισμού που προορίζεται για τη ναυτιλία, την κρουαζιέρα, την ανοικτή θάλασσα, τη ρυμούλκηση, το γιώτινγκ και την ιστιοπλοΐα, το ψάρεμα και τις υδατοκαλλιέργειες.

Ιδρυτής του ομίλου θεωρείται ο Θεοφάνης Κορωνάκης, που το 1910 ίδρυσε την πρώτη εμπορική επιχείρηση στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ωστόσο, ο δημιουργός της σημερινής ναυτιλιακής βιομηχανίας, είναι ο Δημήτρης Κορωνάκης, γιος του Θεοφάνη, ο οποίος το 1955, ανέπτυξε την οικογενειακή επιχείρηση εστιάζοντας στην εισαγωγή και διανομή σχοινιών, συρματόσχοινων, αλυσίδων αγκύρωσης και αγκυρων.

Το 1967, ο Δημήτρης και η σύζυγός του Ελένη Κορωνάκη συνίδρυσαν την Δ. Κορωνάκης Α.Ε.

Το 1969 η Δ. Κορωνάκης ΑΕ ανέγειρε την πρώτη της μονάδα παραγωγής συρματόσχοινων από χάλυβα στη Θήβα της Ελλάδας.

Το έτος 1992 ο Κωνσταντίνος Κορωνάκης γίνεται πρόεδρος της Δ. Κορωνάκης Α.Ε.

Το 1996 η Δ. Κορωνάκης Α.Ε. εφευρίσκει την κατασκευή KAPA ROPE και γίνεται η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που παράγει σχοινί 24 κλώνων.

Το 2004 η Eurorope Marine AS, θυγατρική εταιρεία της Δ. Κορωνάκης Α.Ε., αποκτά τον κατασκευαστικό εξοπλισμό του νορβηγικού εργοστασίου SCANROPE, μαζί με τα δικαιώματα επωνυμίας της φημισμένης σειράς σχοινιών Karat και όλων των προϊόντων της οικογένειας Karat (δηλαδή Karat Maxi, Kara WinchLines, κ.λπ.).

Το 2015 ιδρύεται εξειδικευμένο τμήμα ιστιοπλοΐας.

Το 2018 η Δ. Κορωνάκης Α.Ε. εξαγοράζει την «Καλώδια Ξάνθης», μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες κατασκευής ηλεκτρικών καλωδίων στην Ελλάδα, και εισέρχεται επίσημα στην αγορά ηλεκτρικών καλωδίων – μια επένδυση ορόσημο.

Το 2021 η D. Koronakis S.A. ιδρύει νέες εγκαταστάσεις στη Νορβηγία μέσω της απόκτησης νέων εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων γραφείων και αποθηκών που βρίσκονται στο στρατηγικό λιμάνι του Alesund της Νορβηγίας.

Ένα νέο, εταιρικό stock point προστίθεται στο παγκόσμιο δίκτυο προμηθειών Κορωνάκης, δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να εξυπηρετεί καλύτερα τους πελάτες της στη Βόρεια Ευρώπη.

Το 2023 η Δ. Κορωνάκης Α.Ε. Ανέθεσε σύμβαση για την ανέγερση νέου πενταόροφου κτιρίου σε άμεση γειτνίαση με το Λιμάνι του Πειραιά, δίπλα στα υφιστάμενα κεντρικά της γραφεία.

Το νέο κτίριο θα προσθέτει περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά μέτρα γραφείων και εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων για να στεγάσει τα νέα της κεντρικά γραφεία.

Σήμερα η εταιρεία διευθύνεται από την Ελένη Κορωνάκη και τα παιδιά της, Κωνσταντίνο και Μαρία.

Διαβάστε επίσης: 

Στη Βουλή η επικύρωση της σύμβασης για το λιμάνι του Ηρακλείου – Οι υποχρεώσεις του νέου επενδυτή

Η νέα επένδυση της οικογένειας Κολλάκη στη Ρόδο και οι αντιδράσεις στη Χίο – Ποια είναι η ναυτική αυτοκρατορία των Οινουσσών

DryDel Shipping (Κώστας Δελαπόρτας): Άλλο ένα νεότευκτο ultramax για τον στόλο της εταιρείας