“Η πανδημία μας έχει πάει πίσω”, είπε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για την Οικονομική διπλωματία κ. Κώστας Φραγκογιάννης.

Τόνισε ότι έχουν γίνει προσπάθειες  με ψηφιακούς τρόπους να κρατηθεί ζεστό το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, “να δημιουργήσουμε virtual roundtables, business to business meetings και άλλες δράσεις για να υποστηρίξουμε την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και να υποστηρίξουμε ξένες επενδύσεις, αλλά αν η πανδημία αντιμετωπιστεί, θα μπορέσει ο επενδυτικός κόσμος να ταξιδέψει και να υλοποιήσει επενδυτικά σχέδια”.

“Υπάρχουν 3-4 τομείς που έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον σημείωσε και είναι, το real estate, ο τουρισμός, τα ενεργειακά έργα, τα έργα υποδομής και τα βιομηχανικά έργα”, είπε. “Υπάρχουν εμβληματικά έργα που έχουμε σχεδόν συμφωνήσει και θέλουμε να υλοποιήσουμε και είμαι βέβαιος ότι πανδημίας επιτρεπούσης σύντομα θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας” τόνισε.

Όπως σημείωσε πριν τη συνάντηση με τον υπουργό ς Εξωτερικό των ΗΠΑ κ. Πομπέο στη Θεσσαλονίκη, είχε προηγηθεί η συνάντηση με την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC στην Αθήνα. Η DFC που διαθέτει κεφάλαια 60 δισ. δολαρίων δίνει προτεραιότητα στην υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν στρατηγικό χαρακτήρα.

Θα επισκεφθεί τη Βόρειο Μακεδόνια

Όπως είπε ο κ. Φραγκογιάννης η DFC ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει έργα, στη χώρα,  όπως τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ή ο interconnector ανάμεσα στον ΤΑΡ και τη Βόρειο Μακεδονία. Πρόθεσή του όπως είπε, είναι να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βόρειο Μακεδονία, γιατί “επιθυμία μας είναι να είμαστε εκεί, μα χτίσουμε σχέσεις και  να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο”. Σημείωσε επίσης, ότι θεωρεί σημαντικό να υπογραφεί η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται εκεί.

Στα ενεργειακά, τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις όπως υπάρχει και ενδιαφέρον από εταιρείες από όλο τον κόσμο, καθώς η χώρα γίνεται ένας ενεργειακός κόμβος.

Η Ρεβυθούσα, ο ΤΑΡ, και ο κάθετος άξονας που δημιουργείται με το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό IGB στη Βουλγαρία, δίνουν τη δυνατότητα εξαγωγής φυσικού αερίου στους βόρειους γείτονες μας, σημείωσε, όχι μόνο τη Βουλγαρία και τη Βόρειο Μακεδονία, αλλά και σε  Κόσσοβο, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σερβία.

Για το East Med σημείωσε ότι όταν ολοκληρωθεί θα τροφοδοτεί την Ελλάδα και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης μέσω Ιταλίας με αέριο από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Τεχνικά είναι δυνατό το έργο να γίνει και δίνει τη δυνατότητα και σε ελληνικά αποθέματα φυσικού αερίου να μεταφερθεί με τον αγωγό. Το μόνο ερώτημα είναι οι εμπορικοί όροι αν είναι εμπορικά βιώσιμο. Σύντομα ελπίζουμε να υπογράψει και η Ιταλία και να προχωρήσουμε σε μια στρατηγικής σημασίας εμβληματική συμφωνία για να υλοποιηθεί αυτό το έργο.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση