Μετά την αρχική αμηχανία και την «χαλαρότητα» των πρώτων ημερών, οι ελληνικές επιχειρήσεις αρχίζουν πλέον και λαμβάνουν πολύ σοβαρά την απειλή του κορονοϊού. Η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού στην χώρα μας αλλά και οι προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών για τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα σήμαναν «συναγερμό» στην αγορά, η οποία παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις εξελίξεις και έχει αρχίσει να επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια για να αντιμετωπίσει στο μέτρο του δυνατού τις συνέπειες του φαινομένου.

«Μπορεί αρχικά να υποτιμήθηκε η απειλή, καθώς έμοιαζε μακρινή, όμως πλέον όλοι έχουν συνειδητοποιήσει τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει…», αναφέρει με νόημα έμπειρο στέλεχος της αγοράς.

Μεγάλη είναι η ανησυχία στις εμπορικές και βιομηχανικές εταιρείες που εισάγουν προϊόντα από την Κίνα. Κάποιες εξετάζουν ήδη τους τρόπους που θα μπορούσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα από άλλες χώρες, στην περίπτωση που ο ιός εξακολουθεί να κρατά κλειστά κινέζικα εργοστάσια και συνεχίζει να εμποδίζει τις θαλάσσιες μεταφορές. Τα αυξημένα αποθέματα που φρόντισαν να προμηθευτούν πριν δυο μήνες, ενόψει τότε της κινεζικής πρωτοχρονιάς, κάποια στιγμή θα αρχίσουν να εξαντλούνται, όσο δεν θα αντικαθίστανται με νέα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς έγκειται στην αβεβαιότητα γύρω από την χρονική διάρκεια του φαινομένου. Εάν, όπως λένε, ο κορονοϊός σταματήσει να ταλαιπωρεί την παγκόσμια οικονομία μέσα στο επόμενο δίμηνο, οι επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες. Εάν όμως, συνεχίσει να πλήττει την οικονομική δραστηριότητα και μετά τον Απρίλιο, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά.

«Θα πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη, η οποία μπορεί να τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς και τα επιχειρηματικά πλάνα», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Δεν αποκλείουν μάλιστα ακόμη και το ενδεχόμενο να ακυρωθούν προγραμματισμένες επενδύσεις, να αναβληθούν ομολογιακές εκδόσεις αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες που κυοφορούνται αυτό το διάστημα καθώς η διάθεση για επιχειρηματικό ρίσκο από τους υποψήφιους επενδυτές θα μειωθεί σε ένα υφεσιακό περιβάλλον.

Ένα κίνδυνο που έχουν επισημάνει και οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να υπογραμμίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού. Κάποιοι υπολογίζουν τη ζημιά έως και το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια στην παγκόσμια οικονομία το 2020.

Να σημειωθεί πάντως πως χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στις επιπτώσεις του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία επεσήμανε ότι είναι ένα θέμα που έχει παγκόσμιες διαστάσεις και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά ενώ τόνισε ότι «απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ενημέρωση».