Τελεσίγραφο έστειλε την Πέμπτη το βράδυ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, στους παραγωγούς Ενέργειας, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης που πραγματοποίησε με τους εκπροσώπους των 4 θερμικών ηλεκτροπαραγωγών (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Elpedison, ΗΡΩΝ)), με θέμα την πορεία των τιμών ενέργειας.

Στόχος του υπουργού είναι να αποφύγει πάση θυσία αυξήσεις στην αγορά ενέργειας, που μπορεί να προκληθούν από τον τρόπο που οι παραγωγοί ενέργειας λειτουργούν με το target model.

Ωστόσο, φαίνεται πως δεν βρήκε ευήκοα αυτιά στο κάλεσμά του να μην ακολουθούν κερδοσκοπικές τακτικές, που ακόμη και αν είναι νόμιμες δεν είναι δεοντολογικές. Για τους παραγωγούς, είναι καθόλα νόμιμες οι κινήσεις τους, τις οποίες και φαίνεται πως υπερασπίστηκαν στη συζήτηση με τον υπουργό.

Ετσι  ο υπουργός επέλεξε να σκληρύνει τη στάση του, και να αποστείλει ακόμη ένα μήνυμα μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης του  με τους παραγωγούς Ενέργειας, προχωρώντας σε άτυπη δημόσια ανακοίνωση ότι τους δίνει λίγες μέρες να αποδείξουν ότι λαμβάνουν υπόψιν τους τις προειδοποιήσεις του υπουργού, διαφορετικά θα αντιδράσει από Δευτέρα.

Υψηλές προσφορές

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα δελτία του ΑΔΜΗΕ, οι ηλεκτροπαραγωγοί κάνουν υψηλές προσφορές στην προ ημερήσια αγορά (Day Ahead Market) με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από αυτήν οι μονάδες τους, να μην καλύπτεται η ζήτηση και μετά στην αγορά εξισορρόπησης «μπιντάρουν» πολύ υψηλά, προκειμένου να πετύχουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Στην αγορά εξισορρόπησης, η αγορά που ακολουθεί την προημερησίας, για να καλύπτει τις ανισορροπίες στην προσφορά και της ζήτηση,  ανεβαίνουν  οι τιμές προς όφελος των μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, που είναι ευέλικτες μονάδες και λύνουν την οποία ανισορροπία  εισπράττοντας.

Όπως σημειώνει το υπουργείο ουσιαστικά με τις μεθόδους τους οι παραγωγοί ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές, καθώς εκμεταλλεύονται ορισμένες προβλέψεις των κανονισμών -που πάντως υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- για να ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές. Γι αυτό και ο υπουργός ζήτησε από όσους το κάνουν να ακούσουν το μήνυμα της κυβέρνησης, διαφορετικά από Δευτέρα το Υπουργείο θα αντιδράσει.

Τι μπορεί να κάνει το υπουργείο: Υπάρχουν εργαλεία;

Στη δύσκολη ζώνη των παρεμβάσεων στην αγορά θα αναγκαστεί να μπει ο υπουργός Ενέργειας αν οι παραγωγοί δεν υποχωρήσουν.

Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, εξετάζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να μπει κάποιο «λογικό» ανώτατο πλαφόν στο ύψος των προσφορών που θα μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί.  Ωστόσο δεν μπορεί να επιτραπεί για μεγάλο διάστημα , ένας τέτοιος περιορισμός, καθώς η Κομισιόν απαγορεύει παρόμοιες παρεμβάσεις.

Το διακύβευμα ωστόσο για τον υπουργό είναι μεγάλο, καθώς οι χαμένοι άμεσα είναι οι προμηθευτές ενέργειας και μεσοπρόθεσμα ενδεχομένως οι καταναλωτές. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι προμηθευτές κλήθηκαν να πληρώσουν πάνω από 48 εκατ ευρώ, όταν το αντίστοιχο ετήσιο κόστος για ολόκληρη την αγορά με το προηγούμενο μοντέλο, εκείνο του ΗΕΠ, ήταν 200 εκατ ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Τελεσίγραφο Χατζηδάκη σε παραγωγούς ενέργειας

Μπλοκάρει ξανά η ενεργειακή αναβάθμιση της Πελοποννήσου του ΑΔΜΗΕ