• Business

    Κωνσταντίνος Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας): Προχωράμε την κατασκευή 500 MW φωτοβολταϊκών- Άδειες αποθήκευσης για 200 MW

    Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας

    Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας


    “Μια προσπάθεια των τελευταίων δύο ετών παίρνει σάρκα και οστά” δήλωσε χθες ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κατά την εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας δανειοδότησης από την ΕΤΕπ για χρηματοδότηση μέχρι 390 εκ. ευρώ.

    “Τα τελευταία χρόνια η ΔΕΠΑ Εμπορίας άλλαξε προσανατολισμό και κάναμε ότι είναι δυνατό για να αλλάξουμε τον προσανατολισμό και το προφίλ της εταιρείας. Σήμερα με τη βοήθεια της ΕΤΕπ υπογράφουμε αυτή τη σημαντική συμφωνία δανειοδότησης  και κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπρος για την ανάπτυξη 820 MW από τα οποία τα 500 MW θα κατασκευαστούν άμεσα και τα υπόλοιπα θα αναπtύξουμε και αποθήκευση ενέργειας”.

    Οι πρώτοι διαγωνισμοί για την κατασκευή των 500MW φωτοβολταϊκών πάρκων θα προκηρυχθούν το επόμενο δεκαήμερο  ενώ για την ολοκλήρωσή τους απαιτούνται 18 μήνες.

    Η επιτάχυνση της αλλαγής της ΔΕΠΑ ακολουθεί τη στροφή στην πράσινη μετάβαση, είπε ο κ. Ξιφαράς, και τόνισε ότι με την προσθήκη των ΑΠΕ αποκτά μια νέα δραστηριότητα και μια διαφοροποίηση από τη δραστηριότητα εμπορίας φυσικού αερίου.

    Με στόχο να γίνεται στα έργα η βέλτιστη διαχείριση ενέργειας η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει και αποθήκευση στα φωτοβολταϊκά και όπως αναφέρθηκε χθες η εταιρεία έχει ήδη έχει καταθέσει αιτήσεις για 200 MW έργων αποθήκευσης ενώ σχεδιάζει και έργα για standalone μπαταρίες.

    Όσον αφορά στα αιολικά πάρκα, αν και είναι στη στόχευση της εταιρείας, τονίστηκε ότι είναι πιο ακριβά και επομένως ενδιαφέρουν την εταιρεία εφόσον βρεθούν ευκαιρίες.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Γιάννης Παπαδόπουλος  μίλησε για το  μετασχηματισμό της εταιρείας σε καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία, που σηματοδοτεί η κατασκευή των φωτοβολταϊκών και ότι η εταιρεία επενδύει σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις.

    Χρηματοδότηση από την  ΕΤΕπ  έως τα 390 εκατ. ευρώ

    Η Δανειακή σύμβαση για τη χρηματοδότηση της κατασκευής των πρώτων φωτοβολταϊκών πάρκων της ΔΕΠΑ Εμπορίας υπεγράφη χθες  από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε εκδήλωση παρουσία των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη.

    Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα φθάσει έως τα 390 εκατ. ευρώ.

    Για θετική εξέλιξη που θα βοηθήσει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στα νέα της σχέδια έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε τη σημασία της καθετοποίησης και της ισόρροπης ανάπτυξης τεχνολογιών (φωτοβολταϊκά, αιολικά και αποθήκευση) προκειμένου το ηλεκτρικό σύστημα να είναι αποδοτικό και να μην δημιουργεί θέματα.

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης υπογράμμισε την σταθερή δέσμευση της τράπεζας στις ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι η τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 4,3 δισ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για επενδύσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, τις ανανεώσιμες πηγές και την ενεργειακή απόδοση.

    Εν αναμονή της ακρόασης στη Διαιτησία

    Για την εμπορική   διαφορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom, σχετικά με τη χρέωση στην τιμή του φυσικού αερίου, η διοίκηση της ΔΕΠΑ, ανέφερε ότι έχει προχωρήσει η κατάθεση εγγράφων στη Διαιτησία και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ακρόαση στη Διαιτησία εκτιμώντας ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΠΑ Εμπορίας: Δάνειο 390 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων

    Στο επόμενο στάδιο κατασκευής προχωρά ο σταθμός 840MW της Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης ΑΕ

    Κωνσταντίνος Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας): Νέες κινήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ