“Η φυσική επέκταση για μας είναι η περιοχή των Βαλκανίων. Πρέπει να οδηγήσουμε την ενεργειακή μετάβαση κεφαλαιοποιώντας την ιστορία του ομίλου ΔΕΗ, μιας εταιρείας που για 70 χρόνια ηλεκτροδοτεί τη χώρα”, είπε χθες ο  Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μιλώντας   στο 6ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ.

“Ζούμε ένα συνεχές change management, και επαναπροσδιοριζόμαστε συνεχώς για να καταφέρουμε να αναπτύξουμε πάρα πολλά ΑΠΕ σε μικρό χρονικό διάστημα. Η μεγάλη αλλαγή που επίκειται στην κεφαλαιακή δομή της εταιρείας, θα μας οδηγήσει σε μια ανάπτυξη κατά 85% στην Ελλάδα και 15% στα Βαλκάνια.

Σε επίπεδο ομιλικό αυξάνουμε την εξωστρέφεια σε όλα τα επίπεδα οριζοντίως και καθέτως ώστε να φτιάξουμε μια επιχείρηση ανταγωνιστική, κανονική που θα λογοδοτεί στους μετόχους και να επεκταθεί και στα Βαλκάνια.

Ο στόχος για 500 MW θα πιαστεί σε 12 μήνες από σήμερα και ακολούθως από τα 10 GW έργων που έχουμε υπό ανάπτυξη θα λειτουργούμε το 2026 τα 4,8 GW. Από αυτά τα 3 GW θα είναι σε περιοχές παλιών αποθέσεων, στα λιγνιτωρυχεία και είναι έργα που κάποια έχουν τελειώσει και είναι μέρος των 300 MW που σήμερα είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Μαύρος, τόνισε ότι οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη λύση και ότι στόχος της ΔΕΗ είναι να αυξήσει την παραγωγή στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια ώστε να μειωθούν οι αθρόες εισαγωγές και να περάσουμε σε ένα πιο ώριμο καθεστώς με τα διμερή συμβόλαια”.

Πιεστικές συνθήκες για αλλαγές

“Αν είχαμε κάνει όσα κάνουμε σήμερα για τις ανανεώσιμες πριν 10 χρόνια, δεν θα υπήρχε ούτε ενεργειακή κρίση, ούτε αυξημένες τιμές ρεύματος, ούτε τίποτα από όλα αυτά”, τόνισε ο κ. Μαύρος.

Σχετικά με το ευρύτερο περιβάλλον, τόνισε, ότι σήμερα οι αυξημένες τιμές των ρύπων σε συνδυασμό με το πρόβλημα στο φυσικό αέριο οδηγούν στην ανάγκη να αναπτύξουμε γρήγορα πολύ μεγάλη ισχύ στις Ανανεώσιμες. Το Fit for 55 και η αύξηση των ευρωπαϊκών στόχων από 342 MW μέχρι το 2030 σε 600 MW ωθεί όλες τις χώρες να τρέξουν πολύ γρήγορα, σημείωσε. “Όμως είναι πεπερασμένες οι κατασκευαστικές δυνατότητες και το δυναμικό και πρέπει να δημιουργήσουμε συνέργειες για να καταφέρουμε να εγκαταστήσουμε πολλές ΑΠΕ”.

“Ζούμε σε συνθήκες στον κλάδο της ενέργειας, που όλα αλλάζουν άρδην. Παράγουμε αποκεντρωμένα, χρειάζεται ψηφιοποίηση της παραγωγής και δίκτυα και μιλάμε για σύγκλιση της τεχνολογίας με την ενέργεια, μιλάμε για prosuming για μπαταρίες που θα χρησιμοποιούνται για παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας. Ζούμε μια κοσμογονική αλλαγή την οποία θα την μοιραστούμε όλοι αυξάνοντας συνεχώς τις συνέργιες. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε και τον τρόπο που ηλεκτροδοτούμαστε και να προχωρήσει ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας”.

Ωστόσο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποφασιστικότητα που πρέπει να επιδείξει η Πολιτεία: “Πρέπει να γίνει σαφές, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρχει βούληση σε όλα τα επίπεδα, από την κεντρική κυβέρνηση μέχρι τον τελευταίο εκτελεστικό κρίκο, ώστε να φτάσουμε με θεσμοθετημένο πλαίσιο σε σωστό καθεστώς για την  αποθήκευση ενέργειας στην οποία ως ΔΕΗΑΝ είμαστε ήδη παρόντες. Δεν γίνεται ανάπτυξη ΑΠΕ χωρίς αποθήκευση, καθώς είναι απαραίτητη για να μειώσουμε τη στοχαστικότητα της παραγωγής. Τα παράκτια αιολικά, επίσης έχουν σημαντικό δυναμικό σε κάποιες περιοχές του Αιγαίου και περιμένουμε να δραστηριοποιηθούμε”.

Διαβάστε επίσης

Κωνσταντίνος Μαύρος (ΔΕΗ ΑΝ): Έναρξη εργασιών της κοινοπραξίας με RWE μέσα στο 2022

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση