Την ανάγκη να προχωρήσουν τα ώριμα αδειοδοτικά έργα ΑΠΕ προς την ολοκλήρωσή τους επεσήμανε, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία για να φθάσει φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία.

Σημείωσε ότι τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης συνδέονται και με την αποτελεσματική λειτουργία της βιομηχανίας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Και τόνισε ότι πρέπει σήμερα, για να φτάσει φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία, να προχωρήσουν άμεσα τα ώριμα έργα ΑΠΕ. “Όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα είναι σημαντικά αλλά πρέπει αν ολοκληρώσουμε τη δουλειά, να προχωρήσει η χορήγηση όρων σύνδεσης για να υλοποιηθούν τα έργα”, τόνισε. “Πρέπει να προχωρήσουν τα ώριμα αδειοδοτικά έργα που εκκρεμεί η ολοκλήρωσή τους, με όποιο τρόπο. Στη συγκεκριμένη γεωγραφία της χώρας υπάρχουν ώριμα  έργα που εκκρεμεί η ολοκλήρωση τους και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να επιταχυνθεί. Και εδώ εμπλεκόμαστε όλοι», τόνισε.

Το πρόβλημα με τους όρους σύνδεσης

Το υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για το πώς θα προχωρήσει η ανάπτυξη των ΑΠΕ από δω και πέρα, και καθώς υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού χώρου, πολλά έργα που έχουν προγραμματιστεί δεν θα γίνουν, τουλάχιστον σύντομα. Όπως ανέφερε χθες μιλώντας στο Economist η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, “πλέον οι επενδυτές των ΑΠΕ δεν μας ζητάνε επιδότηση στην τιμή, αλλά ηλεκτρικό χώρο”…

Υπενθυμίζεται, ότι πριν ένα χρόνο, με υπουργική απόφαση του κ. Κώστα Σκρέκα, διαμορφώθηκαν ομάδες προτεραιότητας για τους όρους σύνδεσης, η Ομάδα Α και η Ομάδα Β, χωρίς όμως να υπολογιστούν οι δυνατότητες του ηλεκτρικού χώρου.

Σήμερα υπάρχει πρόβλημα με τα έργα ΑΠΕ της Ομάδας Β’, τα οποία ακολουθούν στη σειρά προτεραιοποίησης  τα έργα της Ομάδας Α’, και για τα οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δεν θα δοθούν σύντομα όροι σύνδεσης. Ο λόγος είναι η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου.

Αν πάρουν όρους σύνδεσης το σύνολο των έργων της ομάδας Α’, που είναι 16GW μαζί με τα 11.5GW που είναι τα έργα που ήδη λειτουργούν ο ηλεκτρικός χώρος είναι στα όριά του. Αυτό όμως σημαίνει ότι τα έργα της Ομάδας Β’, τα οποία προορίζονται για διμερείς συμφωνίες με τη βιομηχανία, επομένως, δεν θα μπορέσουν να γίνουν, τουλάχιστον σε κοντινό ορίζοντα.

Αντώνης Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ): Ακυρώνονται τα διμερή συμβόλαια αν δεν γίνουν τα έργα της Ομάδας Β

“Αν δεν πάρουν όρους σύνδεσης τα έργα ΑΠΕ της Ομάδας Β, ακυρώνονται τα διμερή συμβόλαια για τη βιομηχανία”, αναφέρει ο Αντώνης Κοντολέων εκ μέρους της ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί την ενεργοβόρο βιομηχανία.   “Συντελείται δηλαδή μια σημαντική ανατροπή της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής για την προώθηση των ΡΡΑ παραγωγών ΑΠΕ με βιομηχανίες. Και αυτό γίνεται παρά το γεγονός, ότι είναι γνωστό, ότι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι έχουν ήδη υπογράψει ΡΡΑ με παραγωγούς ΦΒ δυναμικότητας 1.500MW περίπου και περιμένουν εδώ και ένα έτος να λάβουν όρους σύνδεσης, μια διαδικασία που όμως φαίνεται μέχρι στιγμής ότι ακυρώνεται χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.

“Στην ουσία τα ήδη υπογεγραμμένα ΡΡΑ, που περιλαμβάνουν έργα με ΦΒ τα οποία δεν έχουν πάρει όρους, δεν μπορούν να εκτελεστούν και ακυρώνονται στην πράξη, καθώς αυξάνεται σημαντικά αφενός η τιμή πώλησης της ενέργειας λόγω της προσθήκης της μπαταρίας, αφετέρου επιμηκύνεται ο χρόνος περάτωσης του έργου. Είναι σαφές ότι η συμφωνημένη τιμή ενός ΡΡΑ που αφορά ΦΒ με μπαταρία δεν θα είναι ανταγωνιστική ως προς τις τιμές ενέργειας που πληρώνουν οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας.

Οι αρνητικές επιπτώσεις για τις βιομηχανίες θα είναι σημαντικές καθώς επίσης ανατρέπονται τα επιχειρηματικά τους σχέδια για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τους, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές τους και τη συμμετοχή τους σε διεθνείς διαγωνισμούς.”

Όπως υποστηρίζει, η υποχρεωτική προσθήκη μπαταριών σε όλα τα ΦΒ δεν θα λύσει το πρόβλημα της συμφόρησης, ούτε ο ΑΔΜΗΕ θα αποφύγει στο μέλλον τις περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ, καθώς η φόρτιση των μπαταριών για δύο ώρες ή και τέσσερις ακόμη δεν επιφέρει ικανή αύξηση του φορτίου.

Και αναφέρει, ότι η μείωση του φορτίου στις ώρες αιχμής και η αύξηση του φορτίου στις ώρες με ηλιοφάνεια μπορεί να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά με τη μετατόπιση/περικοπή ή ενεργοποίηση φορτίου. Συγκεκριμένα οι χαλυβουργίες αφενός μπορούν να λειτουργούν όλες τις ώρες που παράγουν τα ΦΒ 200MW και να απορροφούν την παραγωγή τους, αφετέρου έχουν τη δυνατότητα να διακόπτουν τη λειτουργία τους όποτε τους ζητηθεί κατά τη διάρκεια όλων των ωρών αιχμής, ενώ οι μπαταρίες για 2-4 ώρες μόνο αντίστοιχα”.

Τι προτείνει η Κομισιόν

Στην πρόσφατη έκθεσή της για την ενέργεια στην Ελλάδα, η Κομισιόν αναφέρει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης  και σημειώνεται ότι στην ελληνική περίπτωση σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη, η βιομηχανία είναι σε μεγάλο βαθμό, εξηλεκτρισμένη. Αυτό συνιστά ευνοϊκό έδαφος για την επέκταση της κατανάλωσης «πράσινης» ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του «πράσινου» υδρογόνου, εφόσον διασφαλιστεί η ασφαλή προμήθειά του και διατίθεται σε προσιτές τιμές.

Η Κομισιόν προτρέπει σε στοχευμένη χρηματοδοτική στήριξη που θα συνοδεύεται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προάγει τα PPAs, κυρίως για ανανεώσιμη ενέργεια ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία απανθρακοποίησης της βιομηχανίας. Ενισχυτικά προς τα παραπάνω μπορεί να συμβάλει και η ανάπτυξη της αγοράς για το πράσινο υδρογόνο και της παραγωγής βιομεθανίου, πράγμα που βέβαια προϋποθέτει την δημιουργία του ανάλογου ρυθμιστικού.

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Στάσσης: Τα επόμενα βήματα για τη ΔΕΗ μετά τη συμφωνία με την ENEL

Γιώργος Τσούνης: Θα υπογραφεί ενεργειακή συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας για τα Βαλκάνια

ΔΕΗ: Ορίζοντας δεκαετίας για επενδύσεις σε Ελλάδα και Βαλκάνια